CE SE FACE LA GUVERN

R. Moldova va participa la Programul UE „Europa Creativă”

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind participarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă”.

Obiectivele Programului vizează păstrarea, dezvoltarea şi promovarea diversităţii lingvistice, culturale şi a patrimoniului cultural al Europei, consolidarea competitivităţii sectoarelor culturale, inclusiv a audiovizualului, precum şi susţinerea cooperării în reţelele transfrontaliere.

Documentul stabileşte eligibilitatea Republicii Moldova de a accesa anual pînă în anul 2020 finanţările pentru proiecte din sectoarele culturale şi creative ale Programului UE „Europa Creativă”.

Programul "Europa Creativă" este destinat organizaţiilor culturale şi de creaţie care activează cel puţin doi ani şi are trei subprograme: media, cultura şi o componentă trans-sectorială, care va asigura garantarea creditelor bancare şi cooperarea în domeniul politicilor culturale.

Programul este gestionat de Comisia Europeană şi de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles, care evaluează toate proiectele. La nivel naţional, birourile “Europa Creativă” din ţările participante la acest program oferă informaţii şi asistenţă tehnică gratuite operatorilor care doresc să acceseze fonduri în cadrul Programului.

Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul UE „Europa Creativă” a fost semnat în data de 18 martie 2015, la Bruxelles, de către ministrul Culturii, Monica Babuc, şi Comisarul pentru educaţie, cultură tineret şi sport al Comisiei Europene, Tibor Navracsics.

Acordul de Asociere nu este punctul final în relaţia RM-UE

Vicepremierul Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut o întrevedere cu Edgars Rinkēvičs, ministrul Afacerilor Externe al Letoniei, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Un subiect important pe agenda discuţiilor l-a constituit pregătirile pentru Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga, din 21-22 mai curent, şi aşteptările părţilor de la acest eveniment. “Ne dorim ca Summit-ul de la Riga să fie un nou punct de referinţă pentru aspiraţiile europene ale R. Moldova, în special prin recunoaşterea faptului că viitorul ţării noastre este în cadrul UE, în calitate de membru cu drepturi depline”, a precizat şefa diplomaţiei de la Chişinău.

La rîndul său, ministrul de Externe al Letoniei a declarat că evenimentul de la Riga trebuie să ofere un sprijin puternic ţărilor interesate în aprofundarea relaţiilor cu UE, în special prin acordarea unei asistenţe practice pentru realizarea reformelor. „Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie să consemneze faptul că Acordul de Asociere nu este punctul final în relaţia RM-UE”, a precizat oficialul leton.

De asemenea, cei doi miniştri au salutat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere RM-UE, Natalia Gherman mulţumind pentru eforturile depuse de Letonia în avansarea parcursului european al ţării noastre în timpul Preşedinţiei Consiliului UE şi pentru dialogul bilateral în logica de pre-aderare.

 “Sîntem impresionaţi de primele rezultate ale implementării Acordului de Asociere RM-UE, în special a Zonei de Liber Schimb, exporturile RM pe piaţa europeană înregistrînd o creştere considerabilă în ultimele luni”, a mai menţionat oficialul leton. În context, a fost reiterată importanţa continuării luptei împotriva corupţiei, reformei în sistemul judiciar şi stabilizarea sistemului financiar-bancar.

Interlocutorii au abordat şi subiectul privind revizuirea Politicii Europene de Vecinătate, ministrul Natalia Gherman apreciind poziţia Letoniei privind consolidarea relaţiilor cu statele Parteneriatului Estic, în special printr-o abordare în baza principiului de diferenţiere şi a celui de mai mult pentru mai mult (more for more).

BM a recomandat să prezentăm un concept de dezvoltare a sectorului energetic

Reprezentanţii Misiunii Băncii Mondiale (BM), aflaţi în vizită la Chişinău, au declarat în cadrul întrevederii cu vicepremierul Stephane Bride, ministru al Economiei, că pentru a obţine “o susţinere din partea partenerilor de dezvoltare, autorităţile Republicii Moldova trebuie să elaboreze şi să prezinte un concept clar în problema dezvoltării pieţei energiei electrice”. Acest concept trebuie să fie bazat “pe argumente şi calcule concrete pentru fiecare poziţie”, au mai menţionat experţii BM.

Misiunea Băncii Mondiale este condusă de Alexander Kremer, manager de ţară, şi Shinya Nishimura, conducătorul echipei tehnice. În cadrul întrevederii a fost discutată chestiunea privind asistenţa BM oferită Republicii Moldova în eficientizarea şi modernizarea sistemului energetic naţional.

Ministrul Economiei a apreciat suportul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare de a oferi Republicii Moldova un credit de 40,5 milioane de dolari SUA pentru proiectul investiţional pentru eficientizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Chişinău. Stephane Bride a menţionat că autorităţile naţionale au întreprins deja paşi concreţi în direcţia respectivă, inclusiv prin reorganizarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică şi vor fi dispuse de a semna acordul de implementare a proiectului imediat după finalizarea expertizei legislative.

Angajaţii Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat vor avea uniforme noi

Guvernul a aprobat un proiect de hotărîre privind uniformele şi însemnele distinctive ale angajaţilor Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat. Piesele vestimentare vor avea design nou, iar culoarea acestora va fi albastru-închis şi nu neagră, cum este în prezent. Angajaţii SPPS vor purta uniforme de zi pentru vară şi iarnă, dar şi de paradă.

De asemenea, proiectul de hotărîre stabileşte care sînt normele de asigurare cu echipament a angajaţilor Serviciului, inclusiv, prin stabilirea pentru Serviciu a dreptului de aprobare a regulilor de deţinere, exploatare şi administrare a echipamentului.

Punerea în aplicare a noilor prevederi va începe din anul curent şi se va realiza treptat. Astfel, uniforma actuală va fi folosită pînă la expirarea termenului de utilizare a acesteia. Ulterior, angajaţilor SPPS li se va elibera uniforma de model nou.

Modificările sînt efectuate în contextul demarării procesului de reformare a instituţiilor statului responsabile pe dimensiunea securităţii şi apărării naţionale.

MTIC a lansat concursul „Generaţia Z” pentru tinerii talentaţi

Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC) a dat startul concursului tinerelor talente în domeniul IT „Generaţia Z”.

Concursul îşi propune să dezvolte spiritul competitiv şi să promoveze tinerii din R. Moldova cu abilităţi în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, devenind o platformă de discuţii pentru tineret, universităţi şi reprezentanţi ai companiilor de profil. Cîştigătorii concursului vor fi desemnaţi pe 17 mai, de Ziua mondială a comunicaţiilor şi societăţii informaţionale.

Ministrul Pavel Filip a încurajat elevii, studenţii şi tinerii specialişti să participe la concurs şi să beneficieze de avantajele pe care le oferă acesta.

Doritorii să participe la concurs pot prezenta proiecte realizate în domeniul tehnologiei informaţiei care să se încadreze în următoarele cinci categorii: elaborare/creare soft, desen digital tematic, prezentări multimedia, web design, electronică aplicată şi comunicaţii. Participanţii vor demonstra proiectele în trei etape – de preselecţie, regionale (Bălţi, Chişinău, Cahul) şi cea finală, de premiere la Gala TIC 2015. Concursul este deschis participării tuturor tinerilor din R. Moldova, inclusiv din autoproclamata rmn.

Generaţia Z este o sintagmă ce se referă la tinerii născuţi între anii 1992-2000. Expresia este folosită în demografie, ştiinţe sociale, marketing şi caracterizează persoanele care au copilărit dispunînd de calculatoare, jocuri video, au navigat pe internet şi nu-şi imaginează cum arată o lume fără telefoane mobile.