CE SE FACE LA GUVERN

Armaşu, numit în funcţia de director al autorităţii aeronautice civile

Iurie Armaşu a fost numit în funcţia de director al Autorităţii Aeronautice Civile. Decizia a fost luată pe 13 noiembrie de Guvern. Propunerea a fost făcută la şedinţa Cabinetului de Miniştri de Roman Cazan, secretar general adjunct al Guvernului, care a declarat că “studiile îi permit lui Armaş să ocupe această funcţie”. "Vă rog să urmăriţi cu maximă prudenţă şi exactitate prevederile Acordului pe care îl avem cu UE, astfel încît decizii arbitrare să nu existe acolo”, a declarat Premierul Iurie Leancă. Guvernul a mai decis numirea Inei Maslo în funcţia de director general adjunct al Biroului Naţional de Statistică. Pînă în prezent, Maslov a ocupat funcţia de şef al Cabinetului Directorului Biroului Naţional de Statistică. Tot pe 13 noiembrie, Corneliu Jaloba a fost numit în funcţia de director adjunct al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei pe termen de patru ani.

Guvernul a aprobat strategia de dezvoltare a comerţului interior

Guvernul a aprobat pe 13 noiembrie Strategia de dezvoltare a comerţului interior în Republica Moldova pentru anii 2014 – 2020 şi planul de acţiuni pentru implementarea acesteia pînă în anul 2016. Scopul Strategiei este asigurarea consumatorilor cu necesarul de produse şi servicii competitive prin crearea unui sistem eficient de comercializare a acestora pe întreg teritoriul ţării. Conform estimărilor, implementarea Strategiei va duce la sporirea vînzărilor cu amănuntul cu circa 5-10% anual şi la micşorarea dezechilibrului infrastructurii comerciale între localităţile urbane şi cele rurale cu 10-15%. De asemenea, documentul prevede extinderea reţelei comerciale cu circa 500 de unităţi anual, creşterea ponderii comerţului de format modern în totalul de vînzări cu amănuntul pe ţară pînă la 45%. Strategia va fi implementată în două etape. Prima etapă va cuprinde perioada 2014-2016. În cadrul acesteia sînt prevăzute acţiuni de îmbunătăţire a cadrului juridic şi instituţional, estimarea resurselor de marfă şi a reţelei comerciale şi evaluarea competenţelor profesionale ale lucrătorilor din comerţ. Etapa a II-a de implementare, pentru perioada 2017-2020, include acţiuni de îmbunătăţire a infrastructurii comerciale şi modernizarea formelor de distribuţie a produselor/ serviciilor.

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA în agricultură

Guvernul susţine revenirea la cota de 8% TVA aplicată la producţia din fitotehnie, horticultură şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă şi livrată pe teritoriu ţării. Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, a spus că la baza proiectului de decizie stă o iniţiativă legislativă. Revenirea la 8% TVA a fost solicitată în mai multe rînduri de către producătorii agricoli. Potrivit lor, trecerea la cota standard de 20%, cu începere din 1 ianuarie 2013, a condus la reducerea competivităţii mărfurilor în raport cu produsele importate pe piaţa internă. Prin aceeaşi decizie, Guvernul a susţinut şi revenirea la cota de 8% TVA pentru zahăr.

Banca Mondială va oferi în continuare asistenţă R. Moldova

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu Qimiao Fan, director de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, Belarus şi Ucraina. Discuţia s-a axat pe cooperarea bilaterală. Părţile au făcut o trecere în revistă a proiectelor realizate şi a celor în derulare şi au punctat o serie de obiective privind perspectivele de extindere a relaţiilor bilaterale. Şeful Executivului a apreciat că recent Consiliul Executiv al Băncii Mondiale a aprobat Strategia de Parteneriat cu Republica Moldova pentru anii 2014-2017, care se axează pe trei priorităţi strategice: ameliorarea competitivităţii, îmbunătăţirea capitalului uman şi minimizarea riscurilor sociale, precum şi promovarea unui model durabil de dezvoltare a ţării. La rîndul său, Qimiao Fan a precizat că valoarea totală a proiectelor pentru finanţare în cadrul Strategiei constituie 450 de milioane de dolari, menţionînd disponibilitatea Băncii Mondiale de a continua colaborarea cu ţara noastră. Astfel, în anul financiar 2014 vor fi alocate 160 milioane de dolari, în 2015 – 115 milioane, în 2016 – 90 de milioane, iar în 2017 – 85 de milioane de dolari. Iurie Leancă a exprimat gratitudine pentru asistenţa oferită de Banca Mondială în dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova, apreciind rolul acestei instituţii financiare în promovarea politicilor eficiente în domenii prioritare.

Sursa: Moldpres, IPN