CE DONATII FAC SI CUI BOGATII LUMII

Care este hobby-ul pe care peste jumătate dintre miliardarii lumii îl au? Filantropia. Deşi nu ne-am fi aşteptat la un asemenea răspuns, studiile arată că 53% dintre aceştia susţin activităţi caritabile. Generozitatea miliardarilor nu uimeşte pe nimeni. Este normal, deoarece chiar au de unde să doneze. Cei mai bogaţi opt miliardari ai lumii deţin o avere cumulată de 426 de miliarde de dolari, echivalentă cu cea a jumătăţii sărace a populaţiei globale, formată din 3,6 miliarde de oameni, după cum arată cea mai recenta analiză Oxfam. Ba chiar, în urmă cu şapte ani, soţii Gates (Bill şi Melinda) împreună cu Warren Buffet au pus temeliile companiei The Giving Pledge. Prin aceasta, cei trei îi încurajează pe miliardari să doneze pentru ajutorarea săracilor, iar cel puţin jumătate din aceşti bani să îi dăruiască fie în timpul vieţii, fie să-i lase prin testament. Pînă la ora actuală, acestei cauze s-au alăturat 152 de persoane din 16 ţări de pe întreg mapamondul. 

 

Cei mai mari donatori din lume

Potrivit topului anual Philantrophy 50, citat de revista americană Forbes, cel mai generos cetăţean în 2016 a fost co-fondatorul Nike, Phil Knight. Împreună cu soţia sa, Knight a donat 900 de milioane de dolari anul trecut, iar cea mai mare parte din această sumă a ajuns la Universitatea din Oregon. Knight a fondat compania Nike împreună cu Bill Bowerman, coach la Universitatea din Oregon. Fiecare au pus cîte 500 de dolari şi au început businessul, numindu-l Blue Ribbon Sports. Apoi, în 1978 Knight i-a schimbat numele în Nike, după zeiţa victoriei în mitologia greacă.

Pe a doua poziţie în topul filantropilor americani îl regăsim pe fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, fondatorul companiei de presă care îi poartă şi numele. El a donat peste 600 de milioane de dolari pe parcursul întregului an, iar banii săi au fost alocaţi unor domenii precum artă, educaţie, mediu şi sănătate. Pe al treilea loc se clasează donaţia milionarilor Howard şi Lottie Marcus. Dacă dr. Howard a încetat din viaţă în 2014, la vîrsta de 104 ani, la finele anului trecut, soţia sa, Lottie a murit cu două luni înainte de a împlini 100 de ani. Donaţia lor, de 400 de milioane de dolari, a mers în Israel, către Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beer Sheva, fiind cea mai mare donaţie pe care o universitate din acest stat a primit-o vreodată.

Următorul în clasament este Paul Allen, co-fondatorul Microsoft, care în 2016 a făcut donaţii în valoare de aproximativ 295 de milioane de dolari. Banii au fost alocaţi unor domenii precum artă, cultură şi ştiinţă. Investitorul John Arnold, alături de soţia sa, Laura, a donat 284 de milioane de dolari, dintre care 183 au mers către fundaţia pe care cei doi au clădit-o: Laura and John Arnold Foundation. Ei susţin eforturile din educaţie, sistemul judiciar şi ştiinţa.

Larry Ellison, co-fondatorul Oracle, a donat în 2016 circa 271 milioane de dolari. Mare pare din bani au mers către Universitatea din California de Sud. Totodată, Charles Munger, vicepreşedintele Hathaway, a donat anul trecut aproximativ 200 de milioane de dolari Universităţii California din Santa Barbara. În acelaşi timp, Bill şi Melinda Gates au donat 141 de milioane de dolari propriei fundaţii. Începînd cu anul 2000, atunci cînd au lansat asociaţia, şi pînă acum, cei doi soţi au donat peste 36,7 miliarde de dolari.

Sursa: Capital.ro