Cardinalul George Pell scapa de puscarie

Cardinalul George Pell, în trecut unul dintre cei mai influenţi prelaţi de la Vatican, a ieşit Marţi din închisoarea australiană în care s-a aflat încarcerat timp de peste un an, după ce a fost achitat de cea mai înaltă instanţă din Australia, la finalul unui proces intens mediatizat în care a fost acuzat de pedofilie, informează AFP, potrivit agerpres.

Fostul secretar pentru Economie de la Vatican, în vîrstă de 78 de ani, a fost condamnat, în Martie 2019, la şase ani de închisoare pentru viol şi agresiuni sexuale comise asupra a doi copii dintr-un cor religios în 1996 şi 1997 în catedrala St. Patrick din Melbourne, unde era arhiepiscop.

Condamnarea lui, confirmată în Apel, în August 2019, a fost în cele din urmă anulată Marţi de Înalta Curte de Justiţie din Australia, care l-a achitat la cinci capete de acuzare formulate împotriva sa pentru violenţe sexuale, în baza prezumţiei de nevinovăţie.

George Pell, care a susţinut întotdeauna că este nevinovat, a părăsit imediat după această decizie închisoarea din Melbourne, în care era încarcerat de peste un an, şi a afirmat într-un comunicat de presă că această decizie judecătorească permite „repararea unei grave nedreptăţi”.

Decizia de vinovăţie, formulată în primă instanţă, în Decembrie 2018, la Melbourne, a fost confirmată, în Vara anului trecut, de Curtea Supremă a statului australian Victoria, printr-o hotărîre ce părea însă deja fragilă, deoarece instanţa de Apel nu a formulat o decizie unanimă. Doi magistraţi au votat pentru vinovăţia fostului arhiepiscop, însă cel de-al treilea i-a dat dreptate prelatului.

Credibilitatea reclamantului

Marţi, cei şapte juraţi de la Înalta Curte de Justiţie, cea mai importantă instanţă a ţării, au fost unanimi atunci cînd au estimat că instanţa precedentă, Curtea Supremă a statului Victoria, „a omis să afle dacă exista o posibilitate rezonabilă ca infracţiunea să nu fi fost comisă”, evidenţiind astfel principiul fundamental al „prezumţiei de vinovăţie” de care trebuie să beneficieze orice acuzat.

Deşi a rezolvat cazul penal al unui proces foarte vechi, această decizie nu îl scuteşte însă pe cardinal de riscul unor procese în civil. Părintele unuia dintre cei doi copii din acel cor religios, care a decedat în 2014 din cauza unei supradoze fără să fi depus vreodată mărturie pentru acea agresiune prezumtivă, intenţionează să îl dea în judecată pe cardinalul George Pell şi să îi ceară despăgubiri materiale.

Procesul finalizat Marţi îl opunea pe cel de-al doilea fost copil de cor, ajuns în prezent la vîrsta de 30 de ani, şi George Pell, prelatul care a participat la alegerea a doi Papi, care a fost unul dintre consilierii apropiaţi ai Papei Francisc şi care a fost implicat în felul în care Biserica Catolică a reacţionat la scandalurile de pedofilie. Procesul din Australia s-a bazat, în principal, pe analizarea credibilităţii mărturiei depuse de reclamant.

„Dezgust”

Lisa Flynn, avocata tatălui copilului decedat de supradoză, a vorbit despre „dezgustul” resimţit de clientul ei la aflarea deciziei de Marţi.

„Încearcă să înţeleagă decizia Înaltei Curţi din Australia. A spus că nu mai crede în sistemul judiciar din ţara noastră”, a adăugat avocata.

Cathy Kezelman, preşedinta unei organizaţii de ajutorare a victimelor violurilor şi agresiunilor sexuale, Blue Knot Foundation, consideră că decizia Înaltei Curţi din Australia este „devastatoare” pentru numeroasele victime ale unor astfel de fapte.

„Pandemia de abuzuri sexuale comise asupra copiilor în cadrul Bisericii Catolice ameninţă siguranţa a milioane de copii, adulţii în care ei se transformă şi însăşi fibra morală a ceea ce înseamnă să fii uman”, a declarat ea.

„George Pell şi-a obţinut acum libertatea, însă numeroasele victime ale agresiunilor nu au fost niciodată libere, fiind prizoniere ale ororii infracţiunilor care le-au ruinat vieţile”, a adăugat Cathy Kezelman.

„Nu este un referendum pentru Biserică”

Prelatul, achitat Marţi, le-a mulţumit avocaţilor săi, susţinătorilor şi familiei sale, subliniind că nu resimte „nici o ranchiună” faţă de acuzatorul lui.

„Nu vreau ca achitarea mea să se adauge durerii şi amărăciunii resimţite de mulţi oameni, există deja suficient de multă durere şi amărăciune”, a declarat George Pell în acelaşi comunicat.

„Totuşi, procesul meu nu a fost un referendum pentru Biserica Catolică, nici un referendum pentru modul în care autorităţile Bisericii din Australia au tratat infracţiunea de pedofilie din rîndul Bisericii. Chestiunea era de a şti dacă eu am comis vreodată acele infracţiuni oribile şi nu a fost cazul de aşa ceva”, a adăugat prelatul.

Decizia a fost anunțată Marţi, într-o sală de Tribunal aproape goală din Brisbane, din cauza restricţiilor adoptate pentru a limita răspîndirea noului coronavirus. Contrastul a fost foarte puternic în raport cu precedentele audieri, care s-au desfăşurat în faţa unui public numeros, în timp ce mulţimi de susţinători şi de acuzatori ai cardinalului Pell manifestau în exterior.

Avocaţii prelatului catolic au evidenţiat, în timpul procesului, o serie de „improbabilităţi grave” din acest dosar, insistînd mai ales asupra faptului că George Pell nu a avut timpul şi ocazia necesare pentru a putea să comită violenţe sexuale asupra celor doi băieţi de cor în sacristie, după slujbele religioase.

Fostul trezorier de la Vatican va rămîne preot, însă viitorul său în cadrul Bisericii Catolice este incert. El a fost îndepărtat, anul trecut, în mod discret, din cele mai înalte ranguri ale Bisericii. În schimb, Sfîntul Scaun nu a deschis deocamdată o anchetă internă împotriva lui.