CABINETUL FILAT 3 – O MISIUNE GREA, DAR NU IMPOSIBILĂ!

Autor: Victor NICHITUŞ

Preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat, pe data de 10 Aprilie, pe liderul liberal democraţilor moldoveni, Vlad Filat, să formeze noul Cabinet de Miniştri al Republicii Moldova. O misiune grea, dar nu imposibilă. Gestul a venit cu o întîrziere de cinci zile de la termenul anunţat iniţial. Această întîrzierea, pliată pe fondul unor lacune existente în Constituţia Republicii Moldova, a dat naştere la supoziţia că preşedintele moldovean ar avea intenţia de a trage de timp. Amînarea nominalizării de către preşedintele Timofti a candidatului la fotoliul de prim-ministru a fost interpretată, în special de Opoziţie, ca fiind făcută în scopul de a le  permite liderilor din fosta alianţă de guvernămînt să ajungă la un consens.

Relativ scurta tergiversare a şefului statului i-a motivat pe simpatizanţii comuniştilor moldoveni să iasă în stradă ca să ceară alegeri anticipate. Mai mult, liderul comunist, Vladimir Voronin, a declarat, în cadrul unei emisiuni de televiziune, că formaţiunea pe care o conduce este gata să declanşeze „o revoluţie”.

Nominalizarea lui Vlad Filat este una corectă. Preşedintele Timofti a şi explicat de ce liberalii moldoveni nu aveau dreptul să ceară o altă nominalizare – după fracţiunea parlamentară a PCRM, care a refuzat să participe la negocierile cu şeful statului, PLDM este cea mai numeroasă fracţiune. Preşedintele moldovean a explicat că, în condiţiile în care nici comuniştii, nici liberalii şi nici democraţii moldoveni nu au înaintat un candidat propriu, era firesc să răspundă pozitiv nominalizării înaintate de PLDM.

Repet, Vlad Filat are o misiune grea, dar nu imposibilă. El trebuie să identifice un număr de minimum 51 de deputaţi care pot să voteze noul Cabinet de Miniştri. Numeroasa opoziţie comunistă, care a votat la data de 5 Martie pentru demisia Guvernului, îşi doreşte mai mult alegeri anticipate, nicidecum susţinerea unui Guvern a cărui demitere i-a votat-o.

Democraţii moldoveni, după ce au pus umărul la demiterea Guvernului din care făceau parte, au spus că vor să vadă altfel funcţionarea noului Guvern, “fără acele lacune şi încălcări de legi care s-au produs pînă acum”. Pe de altă parte, Mihai Ghimpu a anunţat că deputaţii liberali nu vor vota pentru Cabinetul pe care îl va propune Vlad Filat. Ar părea că misiunea liderului liberal democrat ar fi sortită eşecului! 

Îndrăzneţii înving! Prin anunţul făcut, liderul liberalilor, practic, s-a plasat în opoziţie. Anunţatele tratative pe care premierul desemnat le va avea cu partidele parlamentare ar trebui să înceapă, în primul rînd, cu reprezentanţii Partidului Liberal. Opinia publică va avea astfel posibilitatea să afle dacă liberalii moldoveni vor renunţa la cele patru ministere pe care le ocupă ori, de dragul integrării europene, îşi vor da votul pentru noul Cabinet de Miniştri. 

Domnul Ghimpu ştie, desigur, că buturuga mică, răstoarnă carul mare. Doar că buturugile cu cît sunt mai mici, cu atît pot fi date mai uşor la o parte din drum.

În cadrul emisiunii “Politica” de la TV7, comentînd anunţata decizia liberalilor de a nu vota viitorul Cabinet de Miniştrii, invitaţii au căzut de acord că la prăjitura ministerială ocupată de liberali se uită mulţi pofticioşi, motiv pentru care şi-ar oferi rapid votul pentru noul Cabinet de Miniştri.

Personal, cred că liberalilor moldoveni le-ar trebui oferită încă o şansă. Fără ei, drumul european ar fi mai plicticos. Deficienţele de comunicare din sînul Partidului Liberal au făcut ca nemulţumirea faţă de liderul lor să crească. Pe interior, la liberali sunt deja destule probleme, iar resursele financiare ale partidului nu se ridică la nivelul solicitat pentru desfăşurarea unei campanii electorale soldată cu succes. Toate acestea şi multe altele sunt tot atîtea motive de natură să mă convingă că liberalii moldoveni nu vor pleca în opoziţie şi nu vor da cu piciorul în şansa care li se oferă!