BNM ANTICIPEAZĂ O ÎNCETINIRE ACCENTUATĂ A INFLAŢIEI ÎN A DOUA JUMĂTATE A ANULUI

Banca Naţională a Moldovei (BNM) anticipează o încetinire accentuată a inflaţiei în a doua jumătate a anului, după ce în luna iunie a fost uşor peste prognoză, respectiv 5,5 la sută.

BNM a revizuit în scădere prognoza inflaţiei pentru trimestrul patru 2013, a declarat, pe 1 august, într-o conferinţă de presă ţinută cu ocazia lansării raportului asupra inflaţiei Dorin Drăguţanu, guvernatorul băncii centrale. El a adăugat că proiecţia actualizată plasează rata anuală a inflaţiei pentru ultimul trimestru al anului la nivelul de 3,7 la sută, cu 0,1 puncte procentuale mai puţin decît s-a estimat în luna aprilie. Pe de altă parte, BNM a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia anuală pentru anul 2013, la 4,3 la sută faţă de 4,1%, cît estima în aprilie, iar pentru 2014 la nivelul de 3,8 la sută, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decît se anticipa în aprilie, Este pentru prima oară în acest an cînd prognoza este revizuită în creştere, după ce Banca Naţională a coborît, în ianuarie, estimarea la 4,6%, de la 5,3%, cît anticipa în raportul asupra inflaţiei din noiembrie 2012, iar în aprilie la 4,1 la sută.

„Noua rundă de prognoză plasează inflaţia în partea de jos a intervalului de variaţie de ± 1.5 puncte procentuale de la ţinta de 5.0 la sută în următoarele opt trimestre. Estimăm că la mijlocul anului 2015 inflaţia se va apropia de nivelul de 5,0 la sută ţintit de BNM”, a menţionat Dorin Drăguţanu. Potrivit acestuia, o creştere cu 5 la sută anual a inflaţiei ar genera „energia necesară pentru economie” şi creşterea economică aproape de potenţial şi protejarea populaţiei în condiţiile în care salariile sînt mici.

Guvernatorul BNM a apus că la elaborarea prognozei au fost luate în consideraţie o scădere a economiei în zona euro, care însă va ieşi din recesiune, reducerea în continuare a preţurilor la gaz şi o scădere mai accentuată a preţurilor internaţionale la alimente. De asemenea, BNM se aşteaptă la o revigorare uşoară a cererii interne în 2013 şi 2014. „Principalele riscuri dezinflaţioniste sînt legate de diminuarea prognozei creşterii economice pe pieţele externe, în special UE şi Federaţia Rusă, precum şi de reducerea preţurilor internaţionale la produsele internaţionale. Totodată, presiunile inflaţioniste ar putea surveni din partea redresării uşoare a cererii interne, precum şi din majorarea preţurilor internaţionale la petrol pe fondul persistenţei tensiunilor din Orientul Mijlociu”, constată BNM.

Rata inflaţiei se menţine în ultimii trei ani, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, sub nivelul de 10 la sută.

Moldpres