Biserica Ortodoxa Rusa il critica pe patriarhul Bartolomeu I in privinta Ucrainei

Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului că a trimis reprezentanţi în Ucraina fără să fi informat în prealabil Patriarhia Moscovei, într-un moment în care cele două biserici sunt angajate în negocieri asupra viitorului religios al acestei ţări, relatează AFP. Purtătorul de cuvînt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a apreciat, pe aplicaţia de mesagerie rusă Telegram, că este „nici mai mult decît o invazie brutală fără precedent a teritoriului canonic al Patriarhiei Moscovei”. „Asemenea acţiuni nu pot rămîne fără răspuns”, a avertizat purtătorul de cuvînt, subliniind că Patriarhia Ecumenică de Constantinopol nu a informat Moscova despre această iniţiativă.

Avertismentul a fost făcut la o săptămînă după întîlnirea, la sfîrşitul lui August, la Istanbul, dintre patriarhul Bartolomeu I şi patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, consacrată situaţiei ortodocşilor din Ucraina. Aceştia din urmă sunt divizaţi între o mare parte care ţine de biserica subordonată Patriarhiei Moscovei şi cealaltă parte fidelă autoproclamatei Patriarhii a Kievului. Patriarhia Kievului s-a proclamat astfel după independenţa ţării în 1992 şi nu este recunoscută în prezent de nici o Biserică Ortodoxă din lume. În Primăvară, ea a făcut apel la Patriarhia Ecumenică de Constantinopol pentru a obţine această recunoaştere căreia Moscova i se opune.

Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, care întreţine strînse legături cu Kremlinul şi este considerat un aliat al Preşedintelui rus, Vladimir Putin, este hotărît să împiedice acordarea statului de biserică autocefală Patriarhiei Kievului. Biserica Ortodoxă Ucraineană fidelă Patriarhiei Moscovei s-a alăturat criticilor formulate de Vladimir Legoida. „Responsabilitatea consecinţelor negative ale acestei iniţiative aparţine Patriarhiei de Constantinopol”, a avertizat ea pe site-ul său.

Anterior, Patriarhia de Constantinopol anunţase că a trimis doi episcopi „pentru a pregăti acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei”.

Autorităţile ucrainene şi-au exprimat satisfacţia după întîlnirea dintre Bartolomeu I şi Kiril, considerînd-o un succes, diplomaţia de la Kiev apreciind-o ca „istorică”. Bartolomeu I, patriarhul ecumenic al Constantinopolului, este considerat ca „primul între egalii săi” (primus inter pares) în raport cu ceilalţi patriarhi ai bisericilor ortodoxe, dar relaţiile sale cu Biserica Ortodoxă Rusă sunt dificile, în special din cauza unor probleme de jurisdicţie.