BINOMUL PLAHOTNIUC-SANDU RECUNOSCUT SI DE CANDU

Porumbița de Risipeni prinsă în capcană de oligarh

Nu de puține ori noi am detaliat sprijinul masiv acordat Maiei Sandu de către Vladimir Plahotniuc, fie activ-electoral prin Renato Usatîi și Andrian Candu, fie prin denigrarea lui Igor Dodon prin intermediul unioniștilor. Invitat fiind la postul de televiziune N4, nu la Procuratură, cum ar fi normal, Candu a dat puțin la o parte pătura care-i acoperea pe Plahotniuc și Sandu. După această operațiune impudică, de hîrjoneală erotico-politică, el a scos rușinea la vedere. Comentînd ceea ce se întîmplase sub pătură între cei doi, Candu a spus că Plahotniuc este extrem de mulțumit de prestația sa prin care a împins-o pe Sandu în capul Președinției. Deșelată de plăcere, Sandu nu și-a revenit nici acum din extaz, dar nu știe cum să mai caute și alte companii, de preferabil extrem de discrete, cu mîna ei, dar cu mănușile altora.

Referindu-se la masculul Plahotniuc mulțumit de Sandu, Candu a declarat: „Eu cred că el a și contribuit la momentul potrivit, la timpul potrivit, la locul potrivit ca Igor Dodon să piardă aceste alegeri. Noi toți știm vestita scenă cu kuliokul”. În această ultimă parte, e vorba despre înscenarea cu acea vestită pungă de plastic (kuliok în moldovenește) pe care Plahotniuc a vrut să i-o ofere lui Dodon, iar acesta nu a primit-o.

Știm cu toții că acea filmare ascunsă controversată a fost pusă la dispoziția presei de către unionistul, deputatul și ex-diplomatul Iurie Reniță, că el a fost ales de Plahotniuc pentru ca mesagerii lui să-i dea caseta cu pricină. „Noi toți știm vestita scenă cu kuliokul. Oare din ce surse putea să vină acea filmare? Sîntem oameni deștepți, nu?”, a întrebat șiret-moșnegește Candu, finul și complicele mafiotului fugar. Adică, vedeți ce dați dracuului sîntem noi?! La astfel de scurgeri de informații de regulă se spune cam în felul următor: ”E foarte deștept acest Candu, dar mare prost!”. Sau poate că el a decis împreună cu nașul său Plahotniuc că nu mai au nevoie de Reniță? De aceea trotuarele Chișinăului sînt pline de măști și prezervative aruncate pe jos...

La vremea respectivă, noi am explicat foarte limpede că acest aventurier politic submediocru, Iurie Reniță, a fost un mesager de încredere al protectorului său Plahotniuc și al serviciilor secrete române, care-i controlează pe amîndoi în vederea denigrării publice a lui Dodon cu orice preț. Pentru că sîntem un ziar onorabil, respectabil, chiar dacă lui Candu i-a luat-o gura pe dinainte (trebuia să se laude și el cu ceva!), trebuie să-i mulțumim pentru această declarație de recunoaștere cu putere juridică justificativă. Dacă Reniță ne-ar fi acționat sau are de gînd să ne acționeze în judecată pentru că am scris că filmarea cu pricină vine din partea lui Plahotniuc, fiindu-i, deci, complice, declarația lui Candu nu face decît să ne ofere probe prin care ne dă dreptate. Dacă nici Candu, finul și complicele banditului Plahotniuc, nu știe mai bine, atunci cine? Să sperăm că ”nu fumase iarbă” înainte de a declara așa ceva!

Ne amintim cu toții cum mironosița politică Sandu spunea că, pentru ea, sînt vitale, decisive ”filtrele de integritate și meritocrație” prin care trebuie să treacă obligatoriu orice virtual aliat de-al ei. Mai că nu se jura pe Biblie! În scurt timp, însă, ne-a demonstrat tuturor că acest angajament solemn al ei echivalează cu promisiunea pe care o prostituată profesionistă i-o face unui client bogat și naiv, care se îndrăgostește de ”prestația ei”, spunîndu-i că n-o să-l înșele niciodată cu altul. Aici ne referim sugestiv la umilitoarea ei alianță cu Usatîi în campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. Cu același Usatîi despre care, cu ceva timp în urmă, afirma, la TVR Moldova, că, împreună cu Plahotniuc, decideau pe cine să omoare sau nu!

Alianța cu Usatîi pe care Plahotniuc i-a oferit-o e cu bătaie lungă, în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate, cînd Usatîi va intra în Parlament și își va oficializa alianța cu Sandu, prin eunucii ei politici. Pînă atunci, însă, Sandu are nevoie de alți ”pămînteni politici” de-ai lui Plahotniuc. Este vorba, printre alții, de Pavel Filip, care s-a grăbit să îngenuncheze în fața ei și să-și pună PD ca să-i sărute poalele, dar și de Candu cu a lui Pro Moldova. Pe de lături (”lături” cu accentul pe ”ă”, nu pe ”u”), firește, străjuiește PPDA, cu un Năstase ultra-învins, ultra-trădat și ultra-umilit de ea.

Candu și Pro Moldova, se știe, au susținut-o în campania electorală. În emisiunea de la N4, mai mult decît sugestiv, Candu i-a transmis clar Maiei Sandu că ar cam fi timpul să-i ”restituie politic” datoria lui Plahotniuc, care a ajutat-o să ajungă Președinte. În numele Pro Moldova, Candu a spus:

„Putem să participăm în tot ce înseamnă suportul pentru un Guvern minoritar. Să-și asume ea cine este prim-ministru, să vedem cum sînt asumate responsabilitățile, domeniile. Orice partid vrea să participe la guvernare”. ”…am vrea să participăm la acea schimbare, cu experiența pe care o avem și cu expertiza pe care o avem. Dacă noi prin expertiză putem să contribuim la acea schimbare care este așteptată, da. Dacă nu, nu”, a declarat Candu.

Din toate acestea se înțelege clar că Sandu este prinsă în capcană de Plahotniuc și extraparlamentar, dar și parlamentar. Extraparlamentar e pîndită de Usatîi, care abia așteaptă alegeri anticipate ca să intre în Parlament și s-o transforme în ”reprezentare politică minoritară”, s-o joace cum vrea el, ca pe o zdreanță. Parlamentar, în afară de PPDA, Sandu are nevoie de Candu și Filip. Ca să-i facă jocul lui Plahotniuc, coruptul Filip nu trebuie decît să primească un telefon de ”undeva”. Bunăoară de prin țara iataganelor turanice.

Așadar, ca să aibă un ”Guvern al ei”, Maia trebuie să dea cîte o ”bucată gustoasă protejată juridic” și lui Candu, dar și lui Filip. Dar cu Năstase cum rămîne? O lasă ”ai ei” ca să-i cedeze postul de premier? Greu de crezut, deși are nevoie de aceste combinații ca să provoace alegeri anticipate. Acum depinde și de ce are nevoie Plahotniuc, care l-a înlocuit pe Năstase definitiv în inima și cugetul Maiei. Chestiunea cu alegerile anticipate nu convine, realiști fiind, nici unuia dintre cei trei aliați virtuali – Candu, Filip și Năstase –, iar asta pentru că știu că nu vor mai trece pragul electoral. Există, astfel, pentru ei, perspectiva clară ca, în cazul alegerilor anticipate, în Parlament să intre, în ordine, doar PSRM, Partidul Nostru, PAS și Partidul Șor. Slusari știe că e așa.

În condițiile alegerilor anticipate, e clar că Filip, Candu și Năstase, dacă vor să intre în Parlament, ar trebui să facă alianțe cu Usatîi sau Șor, să adere la partidele lor. Dacă nu, mediocritățile politice Filip și Candu, în sfîrșit, poate că ar trebui să-și găsească un loc călduț prin pușcăriile generoase ale patriei lor! Oricum, în caz de anticipate, așa cum spuneam, Plahotniuc va fi activ prin Usatîi.

În concluzie, Maia Sandu (PAS) ori decide, în perspectiva anticipatelor, să se alieze cu Plahotniuc, prin Usatîi, imunizîndu-l pe termen lung pe oligarh, ori se aliază cu PSRM ca să elibereze definitiv Țara de ”cancerul Plahotniuc”, inclusiv de complicele lui criminal Usatîi, cum spunea ea. Că nu are încredere în PSRM? Dar în ea cine are încredere?

Mihai CONȚIU

Nistor Grigore 04.12.2020 - 11:04

”Nu de puține ori noi am detaliat sprijinul masiv acordat Maiei Sandu de către Vladimir Plahotniuc” Niciodată n-ai vorbit de sprijinul masiv al Rusiei acordat agramatului, demagogului, rusofonuli, antiromânului... Dodon. Bine că nu ești român, caci altfel te-ai fi cutremurat de ce face Dodon și partidul sovietic PSRM!