BANCA MONDIALĂ OFERĂ MOLDOVEI 45 MLN DOLARI PENTRU SPORIREA COMPETITIVITĂŢII EXPORTURILOR

Banca Mondială a aprobat o finanţare de 45 de milioane de dolari pentru Republica Moldova, pentru Proiectul de Ameliorare a Competitivităţii II, care va contribui la sporirea competitivităţii exporturilor şi la reducerea poverii de reglementare pentru întreprinderile din Moldova.

Noua operaţiune susţine priorităţile Guvernului Republicii Moldova, reflectate în Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova 2020”, care vizează ameliorarea mediului de afaceri şi sporirea accesului la finanţare pentru întreprinderi. Proiectul va oferi sprijin în implementarea strategiilor guvernamentale de reformare a cadrului de reglementare, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) şi iniţiativelor de îmbunătăţire a accesului la finanţare pe termen mediu şi lung pentru companiile exportatoare.

„Moldova are o oportunitate extraordinară de a realiza o creştere a sectorului privat bazată pe exporturi, dacă va reuşi să amelioreze mediul de afaceri şi să sporească competitivitatea. Sîntem angajaţi într-o colaborare continuă cu Guvernul în scopul valorificării acestei oportunităţi, astfel încît să contribuim, într-un final, la crearea de noi locuri de muncă şi la o prosperitate mai mare pentru cetăţenii Moldovei,” a declarat directorul Băncii Mondiale pentru Moldova, Abdoulaye Seck.

De la aderarea Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari au fost alocaţi pentru un număr de 49 de operaţiuni în ţară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active, suma angajamentelor totale constituind 189,9 milioane de dolari. Domeniile de asistenţă includ reforma cadrului de reglementare şi dezvoltarea mediului de afaceri, educaţia, asistenţa socială, guvernarea electronică, sănătatea, agricultura, mediul şi altele.

Sursa: IPN