Avertismentul unui influent lider siit irakian

Bashar al-Assad ar putea avea soarta lui Gaddafi

Președintele sirian Bashar al-Assad riscă să cunoască aceeași soartă ca dictatorul libian Muammar Gaddafi, care a fost ucis, dacă nu renunță la putere, a fost avertismentul liderului șiit irakian Moqtada Sadr, potrivit AFP. Sîmbăta trecută, Moqtada Sadr l-a îndemnat pe Bashar al-Assad să demisioneze și a condamnat cu aceeași ocazie presupusul atac chimic asupra civililor atribuit forțelor siriene, devenind unul dintre rarii conducători șiiți care contestă deschid legitimitatea președintelui sirian.

Clericul șiit a dat publicității Marți un nou comunicat reiterînd poziția sa. "I-am cerut (lui al-Assad) să plece pentru a păstra reputația axei de rezistență și pentru a evita soarta lui Gaddafi", a scris el. Axa de rezistență față de Israel include Iranul, Siria și Hezbollahul libanez. Muammar Gaddafi a fost capturat de rebeli și împușcat în Octombrie 2011, după opt luni de revoltă.

Pe 4 Aprilie, un presupus atac chimic a lovit localitatea siriană Khan Shaykhun. Au murit cel puțin 87 de civili, dintre care 31 de copii, iar atacul a fost atribuit regimului al-Assad, care însă a dezmințit orice implicare. Ca represalii, Statele Unite au efectuat în cursul nopții de 6 spre 7 Aprilie lovituri cu rachete Tomahawk asupra unei baze a armatei siriene, de unde, potrivit administrației americane, ar fi fost lansat atacul.