Autoritatile australiene au salvat mai multi imigranti pierduti intr-o zona impinzita de crocodili si serpi

Toţi imigranţii clandestini aflaţi la bordul unui vas vietnamez eşuat în Nordul Australiei într-o zonă împînzită de crocodili au fost recuperaţi, au anunţat Marţi mass-media australiene, citate de France Presse. Această ambarcaţiune este primul vas de refugiaţi care a ajuns pe teritoriul insulei-continent în aproape patru ani. Locuitori din zonă au relatat că pasagerii acestui vas au dispărut în pădurea tropicală densă din apropierea rîului Daintree, din Nordul statului Queensland. Această pădure, una dintre cele mai vechi din lume, se află la 120 km Nord de Cairns. Ea adăposteşte o importantă populaţie de crocodili şi şerpi.

Canalul ABC a informat că 17 persoane se aflau la bordul vasului şi ultimele două au fost găsite Marţi dimineaţă, potrivit lui Peter Rinaudo, de la Protecţia Civilă a statului Queensland. „Toate persoanele căutate au fost localizate”, a declarat el la ABC. Potrivit Cairn Post, ultimele două erau căpitanul vasului şi secundul său, care au fost opriţi în timp ce traversau Daintree cu un feribot. Ziarul a indicat că cei doi se duceau la Noah Beach, unde ar fi trebuit să se întîlnească cu alţi membri ai unei organizaţii de călăuze de imigranţi clandestini cu sediul în apropiere de Sydney.

Luni, ministrul de interne Peter Dutton a declarat că vasul, parţial scufundat, provenea din Vietnam şi este primul cu solicitanţi de azil care a ajuns pe teritoriul australian după 2014. El a mai spus că ocupanţii săi nu vor fi autorizaţi să rămînă în Australia. Australia duce o politică deosebit de strictă împotriva vaselor de refugiaţi, pe care le respinge sistematic. Imigranţii ilegali care sosesc în Australia sunt trimişi în centre de detenţie offshore condamnate în mod regulat de organizaţiile pentru drepturile omului. Chiar dacă cererea lor de azil este întemeiată, ei nu vor fi acceptaţi pe teritoriul australian şi Canberra le oferă doar posibilitatea de a se stabili într-o ţară terţă. Sau să se întoarcă acasă. Această politică a fost încoronată de succes prin faptul că numărul de sosiri s-a redus, dar a divizat opinia publică şi a afectat reputaţia internaţională a ţării.