ARMATA VA FI SCOASA IN STRADA

Militarii urmează să ajute Ministerul Afacerilor Interne la patrularea în locurile publice pentru a asigura realizarea măsurilor de prevenire a răspîndirii virusului.

Președintele țării, Igor Dodon, a luat decizia de a implica efectivul ministerului Apărării în gestionarea crizei provocate de epidemia de coronavirus.

”Am semnat în acest sens un decret care permite militarilor să participe la acțiunile desfășurate în acest scop, pentru a sprijini suplimentar eforturile guvernului în combaterea pandemiei”, a scris cu puțin timp în urmă șeful statului pe pagina sa de Facebook.

Igor Dodon a avut astăzi o întrevedere de lucru cu conducerea ministerului Apărării, a ministerului Afacerilor Interne și cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate în cadrul căreia a fost discutat modul în care instituțiile statului își vor coordona acțiunile pentru a asigura implementarea deciziilor luate de autorități în vederea combaterii răspîndirii virusului.

Președintele a explicat că ministerul Apărării urmează să disponibilizeze la necesitate resursele sale logistice pentru sprijinirea personalului medical implicat în gestionarea crizei respective, fie că este vorba despre punerea la dispoziție a unor unități spitalicești, de implicare a personalului medical militar, de capacități de transport, puse la dispoziția autorităților sau alte tipuri de sprijin.

”Totodată, militarii urmează să ajute ministerul Afacerilor Interne în realizarea măsurilor deja luate de autorități de combatere a răspîndirii virusului, inclusiv să patruleze în locurile publice pentru a asigura respectarea distanței sociale (implicit a autoizolării vîrstnicilor sau copiilor), un lucru vital în prevenirea răspîndirii pandemiei și în reducerea cazurilor de îmbolnăvire a categoriilor de cetățeni vulnerabili”, a subliniat Igor Dodon.

Acolo unde va fi necesar, militarii vor asigura și sprijinul persoanelor în etate pentru ca acestea să nu fie nevoite să părăsească domiciliu.

Şeful statului a mai adăugat că, în funcție de evoluția ulterioară a situației, ar putea fi decise și alte măsuri menite să stopeze răspîndirea virusului.

Sursa: sputnik.md