''Are inteligenta unui copil de gradinita''

Afirmaţiile controversate ale celui mai important consilier al lui Donald Trump

Multiple surse aflate la o cină privată organizată în luna Iulie au afirmat că H. R. McMaster, consilierul pe probleme de securitate naţională al SUA, l-ar fi ridicularizat pe preşedintele Donald Trump şi pe alţi membrii importanţi de la Casa Albă.

CEO-ul din cadrul Oracle, Safra Catz, care a făcut parte din comitetul executiv de tranziţie prezidenţială a lui Trump, a afirmat că McMaster l-a denumit pe preşedinte un ''idiot'' care are inteligenţa unui ''copil de grădiniţă'', în timpul unei cine private din 18 Iulie. Conform Business Insider. Mai multe surse au confirmat spusele lui Catz, în timp ce alte şase surse care nu au fost prezente la cină au afirmat că McMaster a făcut comentarii similare despre Trump în privat. 

Un purtător de cuvînt al Consiliului Naţional pentru Securitate şi oficiali din cadrul Oracle au negat raportul, iar alţi jurnalişti specializaţi pe politici externe pun la îndoială povestea. Shanon Weinberger, editor executiv al Foreign Policy, sugerează acum că povestea este ireală.  ''Povestea este precum laptele expirat. Dacă este prezentat la cît mai mulţi cumpărători, la un preţ foarte redus, în cele din urmă va fi cumpărat'', afirmă acesta.

Detaliile despre cină au apărut iniţial în luna August, atunci cînd republicanul Sheldon Adelson a început o campanie de eliminare a lui McMaster, după ce Catz i-ar fi spus despre comentariile consilierului privind pactul nuclear al Iranului şi criticile aduse aşezărilor israeliene din teritoriul Palestinei.  Atît în cadrul campaniei prezidenţiale, cît şi după alegerea lui Donald Trump, mai mulţi oficiali au discreditat inteligenţa şi comportamentul Preşedintelui, atît în public, cît şi în privat.