Anal-fa(!)-beţilor! Corina Fusu, un alt Göring în fustă

În arşiţa Verii, noul ministru al Educaţiei vrea să transforme şcolile în filiale ale PL, după model sovietic

Mihai CONŢIU

Dragi cititori, e mare jale! Din motive „care nu ne scapă”, anumitor forţe obscure româneşti le convin aflarea lui Mihai Ghimpu la guvernare. Ca sursă de informare din interiorul guvernării de la Chişinău! Chiar dacă Ghimpu este subordonat lui Vladimir Plahotniuc şi nu mai ascultă de mult de comenzile Bucureştiului! Să fim bine înţeleşi: Bucureştiul oficial nu mai mizează de multă vreme pe Ghimpu, însă există structuri paralele subversive cărora le convin aflarea lui Ghimpu în arcul guvernamental. Prostia periculoasă a acelor români care-l vor pe Ghimpu în respectiva postură constă în faptul că nu înţeleg că acest politruc zombat nu va preda niciodată ştampila partidului vreunui succesor dorit de structurile subversive româneşti. Vedeţi cît de inteligent, rafinat lucrează ruşii?

Cu ce a venit Ghimpu la guvernare? Cu 4 miniştri de tot rîsul! Acum vorbim doar despre miniştri liberali, căci, pe viitor, îi vom analiza şi pe cei ai partidelor din actuala coaliţie.

Înainte de toate, trebuie să mă credeţi atunci cînd vă spun că Ghimpu nu este doar asasinul politic al Republicii Moldova, ci şi al aşa-zisului său pro-românism. În prima lui aflare la guvernare, după 2009, farsorul politic Ghimpu l-a impus pe medicul Anatol Şalaru în funcţia de ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Ei bine, ce treabă are un amărît de medic, aşa cum este Şalaru, cu acest domeniu? A, faptul că „a fost desemnat” să fie şeful unui cenaclu literar cînd deja KGB ştia că URSS se va destrăma? Dar ce legătură are poezia şi medicina cu drumurile? Deja se ştie cîte milioane s-au furat din asfalturile drumurilor de pe vremea lui, iar despre trenurile europene recondiţionate în România nici că trebuie să mai vorbim, mai ales cînd ştim cît de „ştiinţific” au fost incendiate!

Acum, Ghimpu l-a trimis şi impus coaliţiei de guvernare pe acelaşi Şalaru în funcţia de ministru al Apărării? Vă daţi seama cît de cretini îi crede Ghimpu pe moldoveni, considerînd că un prăpădit de medic şi cenaclist conjunctural poate conduce Armata Naţională? Pînă şi cel din urmă nătărău înţelege că în această funcţie trebuie să se afle un profesionist, un om care are, cît de cît, habar despre ceea ce înseamnă apărarea strategică militară a ţării, despre faptul că trăgaciul unei puşti este plasat înaintea ţevii acesteia, că soldaţii nu trebuie aduşi în pragul sinciderii din cauză că superiorii lor îi folosesc drept slugi personale şi multe altele.

O altă catastrofă ministerială este numirea, din partea PL, a lui Valeriu Munteanu în fruntea Ministerului Mediului. Ei bine, ce treabă poate avea acest corector de ziar, care este absolventul unei facultăţi provinciale de Drept din România, cu ceea ce înseamnă administrarea eficientă a unui domeniu atît de sensibil? Absolut nici una!!! El este, pur şi simplu, un clănţău, un guraliv isteric bun doar pentru un Parlament mediocru, în cel mai bun caz. Dincolo de toate acestea, acest Munteanu este şi un profitor hapsîn şi teribil cînd este vorba despre acumularea de averi pe căi deloc oneste. În curînd, vă vom prezenta cîteva file de dosar din trecutul ilicit al acestui individ, care, fără nici un scrupul, pe vremea cînd era primar la Floreni, raionul Anenii Noi, a şterpelit bani din bugetul alocat unei şcoli pentru a-şi construi o casă.

„Frumoasa” (Maia Sandu) şi Bestia (Corina Fusu)”

Cea mai mare lovitură devastatoare aplicată de Ghimpu actualei guvernări este numirea Corinei Fusu în fruntea Ministerului Educaţiei. O catastrofă mai mare nici că se mai poate imagina! Practic, prin investirea acestei femei fără absolut nici o experienţă în domeniu, Ghimpu vrea să transforme toate şcolile din Republica Moldova în filiale ale partidului său, la fel cum a procedat şi cu Primăria Chişinăului.

Corina Fusu nu are absolut nici o experienţă de conducere, nu a condus niciodată managerial un colectiv de măcar 20-30 oameni. Singura ei experienţă este cea de reporter de televiziune, fără studii de specialitate, iar faptul că a fost şi redactor-şef pentru o perioadă şi, mai apoi, președintă a Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media din Parlamentul Republicii Moldova, nu o recomandă nici pe departe pentru funcţia managerială de ministru al Educaţiei.

Să ne amintim că cei mai vehemenţi critici ai reformelor iniţiate de Maia Sandu, atunci cînd era ministru al Educaţiei, au fost Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Aici este vorba despre faptul că ei s-au situat de partea grupării care dorea ca examenele de Bacalaureat să fie susţinute doar formal şi cu îngăduinţă faţă de cei care copiau.

După cum bine se ştie, în spirit reformist de tip european, Maia Sandu a emis Regulamentul cu privire la organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în instituțiile de învățămînt general. Acest Regulament, în esenţa lui, avea menirea de a numi în funcţii directori și directori adjuncţi doar pe criteriul competenţei. Totodată, conform acestuia, se urmărea primenirea cadrelor de conducere, schimbarea acelor directori eterni, rămaşi în funcţii încă de pe vremea URSS sau avansaţi pe criterii politice.

Proaspăt numită ministru, Corina Fusu, care habar nu are despre ceea ce înseamnă Educaţie, a decis modificarea Regulamentului de evaluare a candidaților care vor să ocupe funcția de director și director adjunct al instituțiilor educaționale din republică. Prin urmare, aceşti directori ar urma să fie desemnați de către Autoritățile Publice Locale pînă la 23 Septembrie 2015. Cu alte cuvinte, aceştia, ca şi pînă acum, vor fi desemnaţi strict pe criterii politice, nu în funcţie de competenţe.

Potrivit noilor prevederi, Inspectoratului Școlar Național i se ia dreptul de a stabili standardul minim de competențe profesionale și manageriale ale candidaților la funcția de director, de a efectua testarea scrisă privind evaluarea psihologică și a competențelor juridice, economice, administrative, financiare, manageriale și de gestiune a relațiilor interumane a doritorilor de a participa la concurs și de a elibera acestora certificate.

În acest context, este lesne de înţeles că aceste „competenţe” vor fi stabilite de incompetenţii Ghimpu şi Fusu, în colaborare strînsă cu cancerul Vladimir Plahotniuc.

Ce spune Maia Sandu

”În cei trei ani la minister, niciodată nu le-am vorbit colegilor de acolo despre partid. Actuala ministră a vorbit despre PL chiar de la prima ședință. Doi din cei trei viceminiștri pe care i-am avut și secretarul de stat nu au fost membri de partid și aceasta nu a fost o problemă pentru partidul care m-a delegat. Pentru PL apartenența politică este, se pare, criteriul principal în selectarea echipei. Foștii mei colegi de la minister primesc ordine prin telefon de la oameni din afara instituției care fac referință la înțelegeri cu președintele PL... Nu așa funcționează o instituție de stat. Iar capital politic poți obține doar atunci cînd sistemul merge bine și se îndreaptă în direcția corectă, dar pentru asta el trebuie condus cu sprijinul tehnicienilor, nu al politrucilor.

Mai multe produse, la care s-a lucrat timp de aproape doi ani, sînt gata pentru lansare sau sînt la etapa de definitivare: Cadrul național de referință pentru revizuirea curriculară, Programul național pentru atragerea și menținerea în sistem a cadrelor didactice de calitate (și asistența financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea programului), Standardele pentru cadrele didactice și altele. Pentru aceasta (Corina Fusu; nota red.), trebuie să comunice cu oamenii care lucrează la aceste documente, șefi de direcții, consultanți, în special cu consultantul internațional finanțat de Comisia Europeană, care în ultimii doi ani și jumătate a fost călăuza ministerului în promovarea reformelor. Din păcate, pentru moment, sfetnicul principal al noii conduceri este "cel mai abil" cumpărător de autobuze școlare și cel care, timp de mai mulți ani, a stîns dijmă din sector”, a notat Maia Sandu pe pagina sa de pe Facebook.

Totodată, după numirea Corinei Fusu în funcția de ministru al Educației, mai multe persoane din echipa ce implementase reforme au demisionat din proprie inițiativă sau au fost eliberate din funcție, aşa cum ar fi viceministrul Liliana Nicolaescu-Onofrei, care a declarat că, indirect, i s-a sugerat să plece din funcție, nefiind membră a Partidului Liberal.”

Opinii independente faţă de deciziile politice ale Corinei Fusu

Prin decizia luată, cu profunde implicaţii politice, modificările propuse de Corina Fusu anulează sistemul instituit de Maia Sandu, care prevedea excluderea factorului politic și promovarea persoanelor în bază de merite în aceste funcții.

Regulamentul anulat de Corina Fusu prevede că la concurs sunt admise doar persoanele care demonstrează că au un nivel suficient de competențe în a gestiona o instituție de învățămînt general printr-o testare realizată on-line. În urma acestei probe, cei care susțineau testele urmau să primească niște certificate, iar a doua etapă consta din interviuri pe care urmau să le realizeze primăriile în cazul grădinițelor și direcțiilor raionale sau municipale în cazul celorlalte instituții. Același document limita durata interimatului la șase luni. Corina Fusu, însă, propune eliminarea acestei limite de interimat și excluderea prezentării certificatului amintit, adică anularea testărilor.

Tot în acest context, echipa „Educația în Moldova” își expune punctul de vedere faţă de anularea de către Fusu a reformelor iniţiate de Sandu, care spune:

Recomandarea partenerilor de dezvoltare a fost ca, în condițiile descentralizării, să se instituie un filtru la nivel central pentru a nu permite oamenilor necalificați să ajungă în funcții manageriale. De aici a venit și ideea ca organizarea testului preliminar interviului să fie coordonată de către Inspectoratul Școlar. Mecanismul de testare asigură eliminarea la maximum a factorului subiectiv din evaluare. Deci, nici o persoană din exterior nu va putea influența rezultatul testării. O dată cu aceasta, se exclude corupția, protecționismul, influența factorului politic sau alte situații de acest gen.

Acum să răspundem și celor care critică testarea, întrucît aceasta ar fi ”umilitoare” și ”stresantă”, în special pentru directorii cu experiență. De ce ar trebui să fie ”stresat” cel ce posedă cunoștințe și competențe? Doar întrebările de la testare nu vor fi din domeniul astrofizicii sau experienței Coreei de Nord în explorarea chimiei moleculare. Vor fi exclusiv din domeniul în care activează un director. De ce copiii și elevii sînt supuși unor proceduri de evaluare transparente și obiective, susținînd deja de 3 ani examenul de Bacalaureat sub supraveghere video, pe cînd pentru ”capii” instituțiilor de învățămînt, care ar trebui să fie un exemplu de comportament și de integritate, o atare practică ar constitui ”umilință” și ”stres”? Nu este aici discriminare și tratament diferențiat? Cum o evaluare poate constitui ”umilință” și ”stres”? În toată lumea angajații sînt evaluați. De ce pentru directori ar trebui să existe excepții?

P.S. Întrucît doamna Corina Fusu este foarte activă pe Facebook, ea exprimîndu-și chiar bucuria pentru faptul că vizavi de inițiativa renunțării la testarea competențelor profesionale și manageriale au apărut multe comentarii și opinii, în speranța că va face cunoștință și cu acest punct de vedere, dorim să-i adresăm o întrebare:
Doamna Corina Fusu, este adevărat că ați renunțat la serviciile de consiliere ale unui fost secretar de stat (viceministru în sistemul nostru administrativ) din Ministerul Educației al României de pe vremea lui Daniel Funeriu și Traian Băsescu în favoarea consilierii unui fost viceministru al Educației din țara noastră? Ne referim la Valentin Crudu, cunoscut opiniei publice pentru afacerea cu autobuzele școlare. Da, din comentariul pe care l-ați făcut pentru ”Europa Liberă”, am aflat că ați mai avut încă două calificative pentru personajul respectiv: ”expert” și ”persoană de bună credință”...”, scrie echipa „Educația în Moldova”.

În concluzie, putem spune că Ghimpu şi Fusu au pus cruce pe Educaţia din această ţară. Tot ei sunt cei care vor să readucă vechiul sistem sovietic din Învăţămînt, sfidînd, la vedere, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, în care este vorba şi despre asistența financiară în valoare de 15 milioane de dolari promisă de Banca Mondială pentru implementarea reformelor iniţiate de Maia Sandu, despre consultantul internațional finanțat de Comisia Europeană etc., etc.