AMBASADORUL UCRAINEI DESPRE PERICOLUL SEPARATISMULUI TRANSNISTREAN PENTRU SECURITATEA ÎN ZONĂ

Regimul separatist de la Tiraspol prezintă un pericol sporit atît pentru Republica Moldova, cît şi pentru Ucraina, a declarat ambasadorul Ucrainei, Serhii Pyrozhkov, în cadrul emisiunii “Fabrika” de miercuri seara de la postul de televiziune “Publika”.

Diplomatul a opinat că există mai multe şanse, comparativ cu Crimeia, ca Rusia să repete scenariul din Ucraina, în condiţiile cînd în Transnistria, spre deosebire de Crimeia, au fost deja ciocniri armate, sînt dislocate forte militare ale Federaţiei Ruse, iar populaţia este pregătită pentru o eventuală alipire la Rusia. „Kremlinul are o tactică bine cunoscută: provoacă la destabilizarea situaţiei, după care, sub pretextul că trebuie să-şi ajute conaţionalii, cucereşte teritorii”, a conchis Serhii Pyrozhkov.

Ambasadorul ucrainean a precizat că nu este exclus ca Tiraspolul să trimită emisarii săi în reginule de Sud-Est ale Ucrainei pentru a destabiliza situaţia, din care cauză au fost înăsprite controale la frontieră pe segmentul transistreaan. În acelaşi context, Serhii Pyrozhkov a infirmat informaţia vehiculată în presă că un număr de 250 de combatanţi transistreni au venit în Ucraina pentru a se alătura insurgenţilor.

Serhii Pyrozhkov a apreciat pozitiv faptul că instituțiile de presă din Moldova reflectă cu un grad sporit de profesionalism situaţia din Ucraina, "cu excepţia presei pro-comuniste” care transmite punctul de vedere al Rusiei fără o abordare profundă şi obiectivă".

Referindu-se la apelul liderului rus Vladimir Putin de a amîna referendumurile din Lugansk şi Doneţk, diplomatul a spus că 72% din populaţia din acele regiuni pledează pentru integritatea ţării şi a opinat că aceste date de asemenea ar fi fost luate în calcul de "strategii de la Kremlin". (IPN)