AMBASADORUL RUSIEI IN REPUBLICA MOLDOVA, DESPRE DESFASURAREA ALEGERILOR

Poleiul de pe drumuri și ninsorile nu i-au oprit pe oameni să vină la secțiile de votare pentru a-și onora datoria de cetățean: cum decurge scrutinul în Chișinău?

În Moldova, secțiile de votare pentru alegerea președintelui Rusiei s-au deschis fără încălcări duminică. Cetățenii Federației Ruse merg activ să voteze, a declarat pentru Sputnik Moldova ambasadorul Rusiei în Moldova, Farit Muhametșin.

În total, pe teritoriul Republicii Moldova au fost deschise 27 de secții de votare: cîte unul la Chișinău, Bălți și Comrat, iar celelalte sînt în Transnistria. Toate au fost deschise la ora 8:00 și se vor închide la ora 20:00.

„Toate cele 27 de secții de votare s-au deschis la timp, la ora 8:00. Toată activitatea anterioară de organizare a alegerilor corespunde legislației Federației Ruse. Populația participă activ la votare, însă condițiile meteorologice din nordul țării — poleiul, ninsorile — îngreunează puțin procesul. Cred că cetățenii Federației Ruse vor susține activ această acțiune politică", a comunicat Muhametșin.

Deja cu jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de vorate s-a format un rînd nu prea mare de alegători. Oamenii continuă să sosească, în pofida gerului, poleiului și a ninsorii. Alegătorii spun că au venit să voteze pentru pace, pentru un viitor liniștit și stabil, pentru o Rusie puternică.

„Eu sînt cetățeană a Rusiei, dar locuiesc în Moldova. Am venit să-mi îndeplinesc datoria de cetățean. Am votat pentru pace, prietenie între popoare, pentru viitorul copiilor noștri, pentru liniște", a spus pensionara Anna.

Oamenii vor avea de ales unul dintre cei opt candidați: Serghei Baburin, liderul „Uniunii Naţionale a Rusiei"; Pavel Grudinin, directorul sovhozului „Lenin", candidat din partea Partidului Comunist al Federației Ruse; Vladimir Jirinovski, președintele Partidului Liberal-Democrat din Rusia; Vladimir Putin, actualul lider al Rusiei, care participă în aceste alegeri în calitate de candidat independent; Ksenia Sobciak, vedetă de televiziune, prezentată drept candidat al societății civile, dar care candidează din partea partidului „Inițiativa Civică"; Maksim Suraikin, liderul partidului „Comuniștii Rusiei"; Boris Titov, om de afaceri, ombudsman, reprezentantul „Partidului Creșterii", precum și Grigori Iavlinski, unul dintre fondatorii partidului „Iabloko".

Anume în această consecutivitate figurează numele candidaților în buletinele de vot cu care, pe 18 martie, se îndreaptă spre urne fiecare cetățean cu drept de vot al Federației Ruse.

Sursa: sputnik.m