AMBASADA SUA FACE APEL LA ASIGURAREA UNUI MEDIU CONCURENŢIAL LOIAL PENTRU MASS-MEDIA

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Chişinău este îngrijorată de excluderea canalelor Accent TV, RTR Moldova şi Jurnal TV din mai multe pachete ale distribuitorilor de programe TV. Misiunea diplomatică face apel către autorităţile Republicii Moldova să asigure un mediu de operare echitabil şi transparent, în care toate instituţiile mass-media pot concura cu onestitate şi fără favoritism.

Ambasada SUA consideră că aceste excluderi limitează accesul cetăţenilor Republicii Moldova la diferite puncte de vedere şi prejudiciază mass-media. Aceste cazuri recente par a fi continuarea unei tendinţe îngrijorătoare de dispariţie a unor instituţii mass-media din emisie pe motive mai puţin transparente, aşa cum s-a întîmplat în 2012, cînd a fost retrasă licenţa de emisie a canalului NIT. „Nu o astfel de situaţie a mass media merită cetăţenii Moldovei. Credem ferm că o stare sănătoasă a mass-media înseamnă reflectarea unei diversităţi de opinii şi percepţii şi permite vocilor din opoziţie să fie auzite”, se menţionează în comunicatul de presă remis de ambasadă.

Situaţia a fost comentată şi de partidele coaliţiei de guvernare. Partidul Liberal Democrat consideră regretabilă limitarea accesului mai multor televiziuni la reţelele operatorilor de cablu. PLDM îşi exprimă solidaritatea cu jurnaliştii şi anunţă că va veni cu iniţiative privind reglementarea pe deplin a acestui domeniu în spiritul dreptului la libera exprimare.

Partidul Democrat anunţă că a luat act de situaţia creată şi face apel atît la operatorii de cablu, cît şi la posturile de televiziune în cauză, să aibă o atitudine constructivă şi să caute împreună soluţiile. PDM consideră că acest subiect nu trebuie speculat în mod manipulator şi nu trebuie create tensiuni suplimentare.

Partidul Liberal Reformator califică acţiunile drept un atentat la libertatea de exprimare şi o tentativă de subminare a independenţei mass-media. PLR cere Consiliului Coordonator al Audiovizualului examinarea de urgenţă a cauzelor care au condus la atare situaţie, elucidarea motivelor care au determinat operatorii de cablu să modifice contractul avut cu consumatorii.

La începutul anului, posturile Accent TV şi RTR Planeta în Moldova au fost excluse din grila mai multor distribuitori de programe TV. Luni, 13 ianuarie, Jurnal TV a anunţat că a fost transferat din grila analogică de bază a distribuitorului Sun TV la pachetele digitale şi a fost eliminat din grila unor distribuitori regionali.

Sursa: IPN