AM PRIMIT LA REDACŢIE DECLARAŢIA DE PRESĂ A DEPUTATULUI VALERIU GUMA

„Cum îşi permit comuniştii să vorbească despre Constituţie, despre stat de drept?”

Constat cu regret că Partidul Democrat din Moldova a fost, în ultimul timp, ţinta unor atacuri total nejustificate, legate de o situaţie care mă privea doar pe mine. Este vorba de acea decizie pe care a stabilit-o instanţa din România în legătură cu persoana mea şi prin care – am spus şi atunci, iar acum am noi motive să o afirm – s-a comis un abuz în ceea ce mă priveşte, începînd de la chestiuni de procedură, pînă la elemente ce ţin de fondul dosarului respectiv.

Eu am opinii ale mai multor reputaţi avocaţi din ţări europene, care spun că în nici o ţară din Europa un astfel de dosar nu s-ar fi finalizat cu o asemenea sentinţă. În plus, toate argumentele care îmi probează nevinovăţia sînt deja parte a dosarului pe care l-am trimis la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în care contest decizia instanţei. Am toată încrederea că nevinovăţia mea va fi demonstrată într-un termen cît mai scurt la CEDO şi nu-mi rămîne decît să aştept această decizie. Pînă atunci, însă, nu vreau ca nişte profitori politici să se folosească de cazul meu pentru a ataca Partidul Democrat.

Am văzut în ultimele luni multe dovezi de laşitate politică, din partea unor aşa-zişi politicieni, oameni care s-au pronunţat în legătură cu cazul meu fără ca măcar să aibă curiozitatea să facă o documentare minimă înainte să se pronunţe. Toţi cei care au avut curiozitatea să discute cu mine sau cu avocaţii mei despre acest caz au avut surpriza să constate cît de nedreaptă a fost judecata. Unii dintre membrii extremişti ai Partidului Comuniştilor au încercat chiar zilele trecute să-mi folosească din nou numele pentru a obţine dividente politice, depunînd la Curtea Constituţională o sesizare la fel de penibilă ca toată politica pe care o face această grupare a lor. Cum îşi permit aceştia să vorbească despre Constituţie, despre stat de drept? Ei, această gaşcă de uzurpatori, care chiar zilele trecute ne-au demonstrat în Găgăuzia pe cîte copeici sînt în stare să-şi vîndă ţara?! Problema lor nu este cazul meu, ci dorinţa de a folosi orice ocazie pentru a ataca Partidul Democrat, un partid de care se tem. Şi au toate motivele să se teamă, chiar sper ca partidul să trimită acest grup de derbedei acolo unde le este locul, în afara politicii.

Pentru mine a fost o adevarată lecţie de viaţă ce s-a întîmplat în ultima perioadă, am avut ocazia să văd cît de puţin valorează unii oamenii, cît de lipsiţi de caracter sînt. Dar cu adevărat important este că am avut ocazia să văd şi ce prieteni adevăraţi am, oameni care nu s-au grăbit să mă judece, ci au dorit să ştie adevărul mai întîi, oameni care mi-au rămas alături.

Şi tocmai pentru că nu vreau să dau ocazia unor profitori politici să mai atace Partidul Democrat folosindu-se de numele meu, anunţ pe această cale că mă retrag din Parlamentul Republicii Moldova. Nu am nevoie de imunitate parlamentară, nu am nevoie de protecţie politică şi nici de beneficiile mandatului de parlamentar. Sînt capabil singur să-mi demonstrez nevinovăţia, am nevoie acum doar de timp şi linişte.

Anunţ, de asemenea, că am decis să mă retrag din Partidul Democrat tocmai pentru a nu mai lăsa nici o posibilitate celor care vor să folosească numele meu pentru a ataca formaţiunea.

Am luat aceste decizii atît din motive de ordin politic, cît si din motive de ordin personal: doresc sa-mi protejez familia, să nu fie implicată în acest circ politic.

Le mulţumesc colegilor din Partidul Democrat pentru că au înţeles deciziile mele şi pentru lucrurile bune pe care le-am facut împreună în aceşti ani.

Valeriu GUMA

13 februarie