Alianța SANACAUS nu vrea ca diaspora sa-si cumpere polite. Atunci sa-si plateasca asistenta medicala si carantina. Ca in Romania!

Coronavirusul scoate din unii politicieni tot ce au ei mai meschin, cinic și infect în conștiințele lor. Într-un articol publicat în ziua de 1 Aprilie, intitulat ”Dar de ce, acum, să nu-și cumpere polițe de asigurare și cei din diaspora?”, notam: ”Cetățenii moldoveni din Țară, care sunt și plătitori de impozite, indiferent de veniturile lor, și-au procurat conștient polițe de asigurare în timpi utili. (…) Știm bine că aceste polițe de asigurare asigură și ele, într-o oarecare măsură, supraviețuirea sistemului de Sănătate. Cei din diaspora care vor să se repatrieze (…) nu au plătit taxe Statului Republica Moldova, iar veniturile lor lunare din Țările europene sunt uriașe în comparație cu cele ale moldovenilor de acasă. (…) Scuza cu ”remitențele lor care aduc suport bugetar” este o diversiune prin omisiuneEi nu trimit acești bani Țării, ci strict familiilor lor de acasă pentru consumurile individuale.”

Acțiunile la care au recurs, succesiv, Renato Usatîi, Maia Sandu, Andrian Candu, Andrei Năstase, de dată mai recentă și ”Marina Tauber a mafiotului Ilan Șor” și alții în raport cu răspîndirea coronavirusului, dar și față de autoritățile Statului, despre care putem spune că monitorizează exemplar tragedia, îmi amintesc de acei profanatori de cadavre de pe cîmpurile de luptă, care îi buzunăresc de valori pe cei morți și le iau hainele și încălțămintea. Neo-profanatori aceștia, însă, trăind ”alte timpuri moderne”, joacă mascarada grijii față de diaspora care se repatrieze. Acum e marea împărțeală și marea vînătoare de voturi pentru ei, în perspectiva unor alegeri prezidențiale care pot fi amînate in extremis din cauza pandemiei. Aici, iarăși, mă voi referi doar la chestiunea necesități ca cei reveniți din diasporă să-și cumpere asigurări medicale de sănătate. La urma urmei, e vorba și despre cel mai elementar bun simț civic în aceste vremuri cumplite.

Vă invit să rețineți că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, potrivit căreia cei reveniți în țară trebuie să-și cumpere polițe de asigurare, a fost apreciată cu obiectivitate, realism și de către cei mai înverșunați oponenți ai actualei guvernări, fiind suficient să-i amintesc doar pe Ion Sturza, ex-premier, și Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale.

Cu toate acestea, Alianța SANACAUS (SAndu, NAstase, CAncu, USatîi)  nu vrea ca ”bieții repatriați din diasporă” să-și cumpere polițe. Prin ricoșeu inconștient, acești politicieni atentează la sistemul de Sănătate, la funcționarea acestuia și îi sfidează pe acei medici al căror salariu penibil de mic este o consecință a cumpărării polițelor de asigurare medicală.

Atitudinea populist-penală față de această chestiune a lui Renato Usatîi o știm. La fel și pe cea a Maiei Sandu, care nu doar că a contestat această decizie la Curtea de Apel, pe 1 Aprilei, de Ziua Păcălelilor, dar ea mai și consideră că această decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale ”le interzice” celor din diaspora să vină acasă. Nebunie curată sau ce face coronavirusul dintr-o femeie îndrăgostită de o Putere pe care n-a reușit s-o țină lîngă ea nici cînd n-o aștepta măcar un soț virtual acasă! Vă dați seama ce jale ar fi fost acum dacă această femeie nu se speria de funcția de premier și nu ar fi renunțat la ea ”inginerește”, de frică?

”Fratele politic” al Maiei Sandu, Andrian Candu, în tandem cu ea, după Ziua Păcălelilor, pe 2 Aprilie, a amenințat și el că se va adresa aceleași Curți de Apel în aceeași chestiune.

Bătălia pentru voturile celor din diasporă care se năpustesc spre casă fiind mare, nu se putea ca celor trei să nu li se mai alăture încă un ”Apostol”, al patrulea, deci, scos din ”Biblia Puterii” chiar de către fosta lui concubină politică, Maia Sandu, acesta fiii-ind, doaaa-mnelor și dooo-mnilor, Aaa-ndrei Năstase!

Consilierul municipal Năstase, președinte al Platformei DA, e sigur că ”obligarea legală a moldovenilor reveniți în țară de a procura polițe de asigurare medicală obligatorii este o măsura anticonstituțională și cere Comisiei pentru Situații Excepționale să o anuleze”. Totodată, el e convins că Guvernul ar trebui să extindă posibilitatea procurării polițelor la jumătate de preț pe tot parcursul stării de urgență. Asta în contextul în care autoritățile spun că au luat această decizie pentru a fi corecți față de toți cetățenii, dar și pentru a sprijini sistemul medical din țară.

În concluzie, văzînd care este atitudine celor 4 ”Apostoli” autoizolați față de autoritățile neizolate de nimeni, să privim peste Prut! În România, cei care nu respectă regulile de izolare la domiciliu, vor fi introduși în carantină și vor suporta toate cheltuielile, inclusiv cei care părăsesc carantina mai devreme de 14 zile. Costurile se cifrează la suma de 3.220 de lei românești. Ca să nu vorbim de costurile din țările din care se întorc moldovenii acum! Astfel, prin extensie, cei care nu vor să-și cumpere polițe de asigurare medicală, de ce să nu-și plătească perioada de cazare în carantină, spitalizarea și tratamentul? Oricum ies mai ieftin decît în țările europene pe care le-au părăsit! Oare nu au revenit acasă și pentru asta?

Atitudinile celor ”4 Apostoli” de ocazie, profitori și diversioniști le trădează o frustrare teribilă, iar asta în sensul că nu ei sunt cei care gestionează criza, însă asta abia după ce au văzut cum se procedează în astfel de situații. Nefiind  capabili să gestioneze un Guvern, vă dați seama ce-ar fi făcut dacă aveau și această criză în cîrcă? Ar fi plecat în concedii medicale, s-ar fi autoizolat ori fugeau din Țară! Acum, însă, prin pozițiile lor de ”autoizolați” față de neizolații care luptă în prima linie cu pandemia, cei ”4 Apostoli” nu doar că sabotează politic și populist Comisia pentru Situații Excepționale, dar și ”dansează” neformal în umbra Codului Penal!