ALEGERI ANTICIPATE PENTRU FUNCTIA DE PRIMAR AL CHISINAULUI

Un test care va anticipa sau influenţa aproximativ rezultatele alegerilor parlamentare? Nicidecum!

În sfîrşit, după o întîrziere care cu siguranţă nu s-a datorat unor meditaţii sau autoevaluări profunde, primarul suspendat Dorin Chirtoacă şi-a dat demisia. Dată fiind tergiversarea (tărăgănarea, amînarea) îndelungată a luării unei astfel de decizii, ar fi exagerat s-o etichetăm drept o „demisie de onoare”. Onoarea nu-şi are locul într-un astfel de context! Această întîrziere cu care şi-a dat demisia a creat deja un sensibil avantaj pentru Silvia Radu dacă va candida fie sub acoperirea de independent, fie din partea PDM.

Vă veţi convinge că, în scurt timp, vor fi accelerate la maxim turaţiile electorale prin care chişinăuienii trebuie să fie convinşi că Silvia Radu este, în sfîrşit, „omul providenţial” pentru funcţia de primar. Pînă la alegerile care ar trebui să aibă loc pe 20 Mai, veţi vedea cîtă energie îşi va risipi Radu „întru binele Capitalei şi al locuitorilor ei”. Bani bugetari, extrabugetari şi donaţii „în scopuri edilitare” vor exista din plin. Aceasta va fi singura perioadă în care Radu ar putea face ceva pentru oraş dacă va cîştiga alegerile. După ce le va cîştiga, dacă le va cîştiga, lucrurile „vor reveni la normalitatea din ultimii 27 de ani”, întrucît binele şi bunele intenţii nu pot dura o veşnicie. Dacă s-ar dori cu adevărat ca această Capitală, cea mai mizerabilă dintre capitalele europene, să fie salvată de corupţie, gunoaie, gropi, construcţii neautorizate aberante etc., etc., atunci ar trebui să se identifice o formulă legală prin care în fruntea ei să fie adus un neamţ sau un japonez.

Cu riscul de a mă repeta, voi reveni asupra a ceea ce eu consider că este o anomalie – dreptul legal al satelor şi oraşelor suburbane de a vota alegerea primarului Chişinăului, în condiţiile în care locuitorii Capitalei nu au dreptul să le voteze primarii lor. Revin la această remarcă pentru că mi-am amintit cum Dorin Chirtoacă a furat efectiv alegerile pentru Primărie în defavoarea lui Igor Dodon cu ajutorul ilicit al suburbiilor. Ştiu bine ce scriu!

După ce Chirtoacă a demisionat, au apărut deja voci care afirmă că alegerile locale pentru viitorul primar vor fi un exerciţiu electoral benefic pentru unii sau alţii, dar că ar putea să şi prefigureze partidele care vor accede în viitorul Parlament, după alegerile generale. Nu putem nega că alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului nu ar fi benefice pentru partidele politice care se vor avînta cu proprii lor candidaţi, că nu ar fi un antrenament electoral local pentru „marea finală” – alegerile parlamentare. Nu credem însă că aceste alegeri pot anticipa măcar aproximativ viitoare configuraţie parlamentară.

Niciodată victoria în alegeri a unui primar al Capitalei nu a adus la o guvernare exclusivistă partidul pe care-l reprezintă. Nici măcar cazul lui Chirtoacă nu este relevant întrutotul. Pe fondul entuziasmului local de după 2007, „întîmplarea nefericită Chirtoacă” a reuşit să aducă liberalilor o majoritate în Consiliul Local Chişinău, dar să şi „tîrască în Parlament” şi, implicit, în cîrdăşia guvernării Partidul Liberal. Din inerţie electorală, datorită ultimilor două hoţii electorale prin care Chirtoacă a reuşit să rămînă primar, liberalii încă mai bat mătănii prin Parlament îngînîndu-şi prohodul înmormîntării politice.

Observăm, aşadar, că strict la nivel de Capitală, un primar cu o oarecare priză la alegători, poate aduce partidului său un scor electoral cît de cît pozitiv numai la nivel local, nu şi naţional. Exclusivismul politic din Chişinău nu are nici o tangenţă cu nevoile reale ale tuturor cetăţenilor obidiţi din această ţară. PCRM, anterior, şi PSRM, în prezent, nu au condus niciodată Primăria Chişinăului, însă au cîştigat la nivel naţional deoarece moldovenii au înţeles că Stînga a pus locuitorii Chişinăului pe aceeaşi treaptă a aşteptărilor şi nevoilor cu toţi locuitorii din orice sat sau orăşel din această ţară.

Carenţele grave din alegerile anterioare pentru funcţia de primar al Capitale au constat în aceea că liberalii şi susţinătorii lor au transformat bătălia electorală pentru Primărie într-una geopolitică şi geostrategică. Au manipulat electoratul de aşa manieră încît chişinăuienii au ajuns să creadă că este firesc să nu asiste la o competiţie electorală între competenţe edilitare, ci la ameninţări apocaliptice. Potrivit acestor „ideologii”, vezi, Doamne, Capitala lor ar fi putut să devină o suburbie a Moscovei. Abia mai apoi oamenii au început să priceapă şi să simtă că Chişinăul nu a putut fi strămutat nicăieri, dar, în schimb, a fost efectiv pîrjolit ca după bombardamente pe muzică patriotică românească şi cu linguşeli proeuropene greţoase.

Alegerile locale din Chişinău pot cel mult să împingă PAS cu un pas spre Parlament dacă, aşa cum au şi apărut deja declaraţii, va avea un candidat comun cu PPDA, chiar dacă nu va cîştiga fotoliul de primar. Atît! Este clar că lupta electorală reală şi cea mai grea se va da între PSRM şi reprezentatul Partidului Stat, PDM. Sigur că monstruoasa guvernare este avantajată pentru că are totul de partea ei. Cînd spun „totul” nu mă refer la simpatia populară, ci la accesul absolut la resursele administrative, la CEC-ul „care-i aparţine”, la controlul mediatic covîrşitor, la nevoia disperată de a transforma Capitala într-una din proprietăţile lui Plahotniuc etc. Rămîne de văzut ce candidat va avea „forţa a treia”, iar aici este vorba despre un candidat aşa cum a fost o dată Chirtoacă, adică unul anti-rus, proromân şi, chipurile, mai proeuropean decît Plahotniuc sau chiar Merkel sau Macron.

În concluzie, alegerile din Chişinău nu vor influenţa decisiv rezultatele alegerilor parlamentare, dar vor fi un antrenament folositor pentru partidele politice debutante. Este imposibil să le influenţeze şi în contextul în care, totuşi, se va păstra sistemul mixt de votare, dar chiar şi dacă se va reveni la sistemul proporţional, însă acest lucru îl vom afla tot în Martie, după ultima decizie a Curţii de la Veneţia, dar mai ales după decizia guvernanţilor de la Chişinău, care poate fi una contrară recomandărilor UE. Plahotniuc ştie că la nivel naţional va pierde alegerile şi planifică să se retragă cu Silvia Radu să controleze economia Chişinăului. O bucată destul de grasă!

Mihai CONŢIU

Virginia Filip 20.02.2018 - 12:20

Aceeasi Maria cu alta palarie. Poate totusi o sa avem parte si noi de un primar cinstit si gospodar, asa cum ar trebui sa fie cei care ocupa acest scaun. Noi le dam votul si implicit, increderea, dar politicienii din ziua de azi nu mai dau doi bani pe ele.