Al-Qaida in Peninsula Arabica a confirmat uciderea liderului sau si desemneaza un succesor

Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) a confirmat Duminică decesul liderului său, la două săptămîni după anunţarea de către SUA a morţii sale într-o lovitură a unei drone americane în Yemen, potrivit unui comunicat al Centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste (SITE), relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Organizaţia jihadistă a confirmat moartea lui Qassim al-Raymi, într-un discurs difuzat Duminică, şi a anunţat că „Khaled bin Omar Batarfi este noul şef al AQPA”, a indicat SITE.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 6 Februarie că SUA l-au „eliminat” pe Qassim al-Raymi, la cîteva zile după revendicarea de către gruparea jihadistă a unui atac armat comis la începutul lui Decembrie în baza aeronavală americană Pensacola, din Florida. Trei puşcaşi marini americani au fost ucişi de un sublocotenent al Forţelor aeriene saudite în acest atac. Washingtonul consideră AQPA, cu sediul în Yemen, ramura cea mai periculoasă a reţelei jihadiste.

„Khaled Batarfi a apărut în numeroase înregistrări video ale AQPA în cursul ultimilor ani. Deşi rolul său nu a fost niciodată dezvăluit, el a părut a fi adjunctul lui Raymi şi purtător de cuvînt al grupului”, a adăugat SITE.

SUA au intensificat atacurile asupra AQPA de la începerea mandatului lui Donald Trump, în 2017. Sub comanda lui Qassim al-Raymi, AQPA a profitat de haosul produs de războiul din Yemen şi şi-a întărit poziţia în Sud-Estul ţării, notează AFP.