Agresivitatea neo-prostiei solemne

Dumitru Al(N)aiba, un deputat oportunist de rînd, din mulțime

Mihai CONȚIU

Geme pămîntul de greutatea lor! Natura se sufocă pentru că ei îi consumă abuziv oxigenul! Oamenii normali devin victime colaterale deoarece ei au abilități de oportuniști și reușesc să se strecoare în funcții decizionale! Dramatic pentru noi este că nu-i doare! Dar cei mai nocivi din numeroasa lor turmă sunt (neo)proștii solemni! Ceea ce-i deosebește pe proștii solemni de ceilalți din stirpea lor este faptul că sunt absolvenți de universități! Prostia este la fel ca și cancerul intratabil! Este atotprezentă – în rîndul păzitorilor de vaci și de oi, în cel al precupeților de ocazie sau al interlopilor, precum și, în egală măsură, la nivel academic și politic!

Eram gata-gata să cred că ”prospătura” de deputat Dumitru Al(N)aiba nu este afectat de morbul prostiei solemne, a neo-prostiei solemne aș zice în cazul lui! Zic astfel deoarece el face parte dintr-o altă generație, una mai tînără și de la care ai pretenții, alta decît cea a lui Mihai Ghimpu, de exemplu! Cu toată ”școala lui politică” de sub patrafirul lui Vlad Filat și din faldurile fustelor Maiei Sandu, cu toate stagiile lui universitare de cîte un an, Al(N)aiba nu a reușit să-și tamponeze prostia solemnă care a început să țîșnească din el precum urina din cel care a băut vreo zece beri! Cred că, inițial, el a vrut să ne arate cît de al Naiba,  adică de-al dracului, politician cu sînge-n el este!

Iată cum și-a scos Al(N)aiba prostia solemnă de sub acoperire! Deputatul Dumitru Alaiba solicită Președinției ”acte care să confirme proveniența și calitatea produselor oferite drept cadou jurnaliștilor” la evenimentul organizat de șeful Statului, Igor Dodon, în ziua de 24 Decembrie. Totodată, Alaiba a scris, pe Facebook, ”că va sesiza și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor” pentru ca „să aplice uniform legea, indiferent dacă e vorba de Președinție sau de un mic antreprenor”.

Băi, ești prost? Băi, ești nebun? Suntem cumva în țara proștilor? Nu! Suntem în Republica Moldova proaspăt dezmeticită în anul 2020! Aici pare-se că avem parte de un amestec de prostie solemnă cu nebunie și paranoia! Pentru ca circul dement imaginat de Alaiba să pară că are ”coerență”, acest ins plămădit într-o căruță cu coviltir la poalele cetății Soroca cere imperativ să i se ofere următoarele informații: 

- actele de proveniență a produselor alimentare și alcoolice oferite drept cadouri;

- certificatele de conformitate, controlul sanitar-veterinar, certificatele de inofensivitate obținute de la instituțiile statului care permit punerea în circulație a produselor;

- copiile facturilor fiscale și documentelor contabile primare, urmare a cărora mărfurile au fost incluse pe bilanțul Președinției;

- orice alte documente care să probeze legalitatea și conformitatea produselor.

Ca unuia căruia febra i s-a ridicat la 50 de grade Celsius, delirul lui Alaiba ajunge pînă acolo încît vrea să-și convingă medicul curant și preotul chemat la spovedanie că el moare de grija sănătății jurnaliștilor care au primi o atenție simbolică din partea Președintelui înaintea Anului Nou, în Luna Cadourilor, Decembrie, întrebînd:

„Și dacă cineva avea intoxicație? Cine era responsabil? Ce acte urmau a fi verificate, dacă ele, probabil, nu există?”

”Marfa pusă în circulație fără acte de proveniență poate fi calificată drept contrabandă sau marfă contrafăcută, conform legislației în vigoare, lucru care implică penalități și sancțiuni”, a mai delirat Alaiba pe Facebook-ul lui.

Băi, ești prost? Băi, ești nebun? În subsidiar, Alaiba lasă clar să se înțeleagă că îl suspectează pe Președinte că, deliberat, ar fi putut pune la cale un adevărat genocid culinar în masă, adică asasinare tuturor invitaților cu alimente otrăvite. Aici Alaiba vrea să acrediteze și ideea că poate fi inculpată penal întreaga familie a Președintelui, inclusiv mama domniei sale, care, în propria-i gospodărie, ar fi ”uneltit acest genocid culinar”.

Aiurelile astea emise de un veritabil prost solemn ne-ar lăsa mai rece decît zăpada pe care o tot așteptăm dacă nu ar fi debitate de un ins care se joacă cu mîna, de jos în sus ori invers, în Parlament, avînd și dreptul să vocifereze tot ce-i trăsnește lui prin cutia ucraineană că ar putea să se transforme în lege!

Ce să înțelegem din cele debitate de către ”pacientul” Alaiba? Că atunci cînd mămițica lui de la Soroca ori alte neamuri îi dau de sărbători cîte o geantă cu de-ale gurii, el, țeapăn de grijuliu, le cere actele pomenite mai sus, înainte de a înhăța găina, carnea de porc, ouăle, brînza și alte produse? Oare cere aceleași acte și pentru vinul și samagonul produse de clanul lui de la Soroca?

Dacă nu va intra în ”comă parlamentară”, nu văd de ce ne-am mira dacă acest prost solemn izmenit ar înainta o inițiativă legislativă în acest sens, prin care să fie instituite filtre polițienești, cu asistență din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în toate autogările, gările și intrările în marile orașe, ca să fie verificate toate bagajele oamenilor care-și aduc produse alimentare și băuturi din gospodăriile părinților de la țară, să constate dacă au certificatele de proveniență, de control sanitar-veterinar, facturi fiscale și documente contabile! După gripa porcină, după gripa aviară, acum ne-am pomenit și cu gripa prostiei solemne din Parlament a deputatului Alaiba! Ce-ar fi să cerem și noi instituirea unui post de controlor la WC-ul Parlamentului ca să verifice dacă Alaiba și-a spălat mîinile după… aia?

Băi, ești prost? Băi, ești nebun? Da, dar ești și parlamentar, și prost solemn, iar noi, pentru astea, din impozitele și taxele noastre, îți plătim salariu și îndemnizații amețitoare în comparație cu veniturile unui medic, de exemplu! Al Naiba Alaiba ăsta!