AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE PLEDEAZĂ PENTRU

Patru măsuri urgente în vederea limitării încălzirii globale

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a făcut luni apel la statele lumii să pună în aplicare fără întîrziere patru măsuri în materie de energie care ar putea salva, potrivit acesteia, obiectivul de limitare a încălzirii globale la 2 grade Celsius, semnalînd că emisiile de dioxid de carbon s-au ridicat la un nivel record în 2012, relatează AFP.

Într-un raport asupra problematicii energie-climă, AIE şi-a confirmat avertizările precedente privind încălzirea globală. "Acest raport arată că traiectoria actuală va duce probabil la o încălzire de 3,6 pînă la 5,3 grade (faţă de perioada preindustrială), însă şi ceea ce trebuie făcut pentru limitarea emisiilor de dioxid de carbon ale sectorului energetic, fără a pune în pericol creşterea economică", a subliniat într-un comunicat directorul general al agenţiei, Maria van der Hoeven.

Negocierile internaţionale privind clima, organizate sub egida ONU, vizează oficial limitarea încălzirii planetei la două grade Celsius. Pentru a atinge acest obiectiv, AIE propune patru serii de măsuri, sub denumirea "4 pentru 2°C", care ar permite "reducerea puternică a emisiilor de gaze cu efect de seră pînă în 2020, doar pe baza tehnologiilor existente şi deja puse în aplicare cu succes în mai multe ţări".

Reducerile, care ar atinge 8% din nivelul emisiilor de gaze, ar fi obţinute pe jumătate prin eforturi de sporire a eficienţei energetice în clădiri, transport şi industrie. Costul lor ar fi mai mult decît compensat prin economiile de energie realizate, potrivit proiecţiilor agenţiei.

A doua propunere se referă la limitarea utilizării şi construirii de centrale electrice pe cărbune, care dau un randament scăzut şi sînt extrem de poluante, precum şi creşterea utilizării gazelor naturale şi a energiilor regenerabile.

A treia măsură constă în reducerea emisiilor de metan (altfel spus, gaze naturale nearse, cu efect puternic de seră) din industria petrolieră şi gazieră.

În final, agenţia face apel la suprimarea treptată a subvenţiilor pentru consumul de carburanţi fosili, aplicate în numeroase ţări.

AIE semnalează, de asemenea, că emisiile de dioxid de carbon s-au ridicat la un nivel record în 2012, crescînd cu 1,4% pînă la 31,6 miliarde de tone, potrivit estimărilor sale, potrivit Reuters.

China a adus cea mai mare contribuţie la această creştere, emiţînd cu 300 de milioane de tone de gaze cu efect de seră mai mult ca în anul precedent. Contribuţia Chinei este însă una din cele mai mici din ultimele decenii, reflectînd eforturile acestei ţări de a adopta surse de energie regenerabilă şi de a-şi mări eficienţa energetică, menţionează agenţia.

În SUA, înlocuirea energiei pe bază de cărbune cu cea pe bază de gaze naturale a ajutat la reducerea emisiilor cu 200 de milioane de tone anul trecut, acestea atingînd nivelul de la mijlocul anilor 1990.

Deşi utilizarea cărbunelui a crescut în unele ţări europene anul trecut, datorită preţurilor reduse, emisiile din Europa au scăzut cu 59 de milioane de tone în urma încetinirii economiei, a creşterii utilizării energiilor regenerabile şi a plafoanelor asupra emisiilor impuse companiilor energetice şi industriale, mai notează Agenţia Internaţională pentru Energie în comunicatul său.