AFACERILE POLITICE ALE GUVERNANTILOR CU TIRGUL DE CRACIUN SI IN 2018

Cum să-i „dăruieşti” moldoveanului cîte puţin din multul pe care i l-ai furat

În mod natural, Tîrgurile de Crăciun ale unei ţări trebuie să fie o chestiune gestionată/administrată de către consiliile locale municipale sau orăşeneşti, nu de către Guvern. Şi încă cu o fanfaronadă politico-electorală din care moldoveanul trebuie să înţeleagă că Moş Crăciun este pseudonimul lui Vladimir Plahotniuc ori, la Orhei, al lui Ilan Şor. În centrul Chişinăului, pe strada 31 August, în perimetrul dintre străzile Bănulescu Bodoni şi Puşkin, Guvernul a amenajat şi inaugurat un Tîrg de Crăciun, cu bradul aferent, patinoar, carusel (WC-uri n-am văzut!), pentru perioada 15 Decembrie 2018 - 15 Ianuarie 2019. Pentru această trebuşoară, neobosiţii guvernanţi, care se dau de ceasul morţii pentru ca locuitorii Capitalei să-şi petreacă sărbătorile ca-n basme cu zîne şi feţi-frumoşi, au cheltuit „neglijabila” sumă de 11 milioane de lei, ca nu cumva moldovenii să-i confunde cu balaurii din basme.

Tot în centru Chişinăului, de astă dată în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), Primăria şi-a instalat „propriul” pom de Crăciun. Costurile acestei instalări zice-se că s-ar cifra în jurul unei jumătăţi de milion de lei. Aflăm că municipalitatea ar fi alocat vreo 200.000 de lei, că s-au plătit deja pentru bradul artificial 96 de mii de lei, iar restul de pînă la jumătate de milion ar fi o donaţie din partea unui „milos şi caritabil” anonim „producător local”. Las’ că ştim noi ce înseamnă asta cu „donaţiile anonime” şi „parteneriatele private”! Vreo 300.000 de mii de lei ar fi fost cheltuite pentru luminiţele de pe brad şi străzi. Despre restul de cheltuieli cu concerte de An Nou etc. nu ştim nimic încă!

În realitate, însă, şi pomul de Crăciun al Primăriei din PMAN este tot al guvernanţilor, adică al partidului pirat politic PDM, căci doar tot PDM este cel care a pus laba pe Primărie. Ca să nu mai vorbim despre Preturi şi Tîrgurile organizate de acestea!

La inaugurarea Tîrgului de Crăciun de pe 31 August, fireşte că a participat şi patronul politic la vedere al acestuia, premierul Pavel Filip. Prilej cu care s-a adresat mulţimii hămesite, care trebuia să-l aclame ca pe un binefăcător. Oratorii din antichitate fumează nervoşi cînd aud discursurile lui Filip. Doamne, ce-i mai place acestui om al nopţii să ţină cuvîntări lungi, să dea lecţii, să probozească şi să ironizeze naţiunea că este ingrată la bunătatea sa celestă. Printre altele, pe nebăgate de seamă de mulţi dintre cei prezenţi, mai atenţii fiind la preţul de 15 lei pentru o ţandără de plăcintă şi tot 15 lei pentru un pahar de vin fiert, vigurosul premier pirat a spus: „Pe parcursul unui an cu toții muncim, alergăm, dar vine și timpul cînd trebuie să facem o pauză, să ne odihnim și să ne bucurăm de aceste sărbători frumoase. Acest Tîrg este cadoul nostru pentru dumneavoastră. Este felul nostru de a-i aduce pe toți împreună acasă de Crăciun”.

„Cadoul lor” pentru voi! O spune fără să-i crape obrazul de ruşine! Cîtă indecenţă şi sfidare agresivă! O spune de parcă Guvernul ar fi vreo întreprindere producătoare de bunuri, care din beneficiile pe care le are îşi poate permite să facă astfel de daruri oamenilor! O spune ca unul care are convingerea că se adresează unor proşti, nu unor oameni care plătesc biruri grele ca să întreţină Guvernul, să le plătească salarii lui Filip şi numeroasei sale turme de birocraţi din subordine, le-o spune unor oameni care plătesc impozite şi taxe cu preţul sărăciei lor crunte pentru ca, în esenţă, acest Stat să existe!

Filip are aroganţa şi tupeul să spună că acest „cadou al lor, al guvernanţilor” este „felul lor de a-i aduce pe toți împreună acasă de Crăciun”. Care toţi? Şi pe cei de peste hotare şi pentru cît timp? Dar ce ne facem cu cei care astăzi, mîine, poimîine şi în fiecare zi a anului părăsesc cu sutele această ţară transformată într-un SRL al lui Plahotniuc?

Cum să-i „dăruieşti” moldoveanului cîte puţin, adică un Tîrg de Crăciun costisitor, formal şi trist, inclusiv nişte spectacole gratuite, deci „generoase”, din multul pe care i l-ai furat, adică miliardul despre care se ştie şi miliardele despre care nu se ştie? Uite că în Republica Moldova se poate pentru că moldoveanul a fost învăţat să fie răbdător cu hoţii care-i dau şi lui de-un rachiu ca să fie orb, mut şi surd!

Nici nu ne permitem să comparăm Tîrgul de Crăciun „dăruit” moldovenilor de către Guvern cu cel mai modest tîrg dintr-un oraş european civilizat pentru că ar fi ofensator pentru acesta din urmă. Tîrgul de Crăciun al Guvernului şi bradul instalat alături nu au nimic din sacralitatea şi spiritul tradiţional al unui Crăciun creştinesc, iar asta pentru că a fost murdărit blasfemator prin politizarea acestui eveniment, prin transformarea lui în imagine electorală manipulatoare. În loc să se închine pios la miracolul Naşterii Domnului, moldoveanul a fost făcut de către guvernanţi să-şi scuipe în sîn de spaimă! Ca să vezi cu ce a ajuns să se ocupe un Guvern!

Dacă nu era un Guvern hoţ, atunci ar fi organizat acest Tîrg de Crăciun chiar spre bucuria şi a buzunarelor vizitatorilor lui printr-un „cadou” autentic. Aici mă refer la aceea că n-ar fi trebuit să-i oblige pe comercianţi să plătească pentru închirierea căsuţelor din lemn, ci să le ofere gratuit. În schimb, ar fi trebuit să-i condiţioneze pe aceşti negustori să nu vîndă un pahar cu vin fiert la preţul unui litru cumpărat la vrac, să vîndă un dumicat de plăcintă la preţul a cinci pîini, un ceai la preţul unui păhărel de whisky şi tot aşa. Guvernul, sînt sigur, i-a cam constrîns să vină la Tîrg şi să plătească pentru chiria căsuţelor, căci şi-ar fi riscat enorm afacerea dacă ar fi refuzat, iar ei, la rîndu-le, pun preţuri piperate ca să-şi scoată pîrleala din ce i-a pîrlit Guvernul „generos”. În încheiere, spun ce am mai spus şi anul trecut, tot după inaugurarea Tîrgului de Crăciun al Guvernului: Măcar dacă acea porţiune de stradă s-ar transforma în una pietonală, iar barăcile ar rămîne acolo permanent ori reamplasate, la fel şi patinoarul! Măcar aşa ar putea oferi şi Chişinăul vizitatorilor o frîntură pietonală vizitabilă! Dar nu se va întîmpla nimic, iar după 15 Ianuarie 2019, barăcile vor fi ridicate, iar pietonii vor vedea aceleaşi trotuare şi aceeaşi stradă cîrpită primitiv înainte de Tîrgul de anul trecut! Să sperăm că e ultimul Tîrg de Crăciun pe care ni-l oferă Oratorul Filip.

Mihai CONŢIU