ABUZATUL IURIE LEANCA

Ex-diplomatul sovietic şi-a pus poalele în cap

Subiectiv vorbind, ori de cîte ori îl văd pe fostul diplomat sovietic Iurie Leancă îmi face impresia unui tip care poate că, în copilărie, a fost abuzat de o rudă mai mare ori, ceva mai tîrziu, de către nişte camarazi de arme mai vîrstnici. Cu toate acestea, îmi pare a fi un om deprins, împăcat cu abuzurile cărora poate că le-a fost victimă pentru că datorită lor poate trăi confortabil. De prin 2013, cunoscîndu-i-se aplecăciunile, a început să fie abuzat de Vladimir Plahotniuc, iar asta prin consimţămînt liber asumat. Încă de atunci, cred că a devenit o ruşine a fostului KGB şi a fostei diplomaţii sovietice. Domnule, ruşii au avut şi au şcoli de diplomaţie dintre cele mai prestigioase din lume, iar un produs uman al acesteia nu-şi poate permite niciodată, chiar pensionar fiind, să se transforme într-o tîrfă politică.

În deplin consens cu aspiraţiile dictatoriale chiar şi încă nevocalizate ale lui Plahotniuc, intrînd într-o abuzivă contradicţie cu actualul său statut de vicepremier pentru Integrarea Europeană, abuzatul Leancă abuzează de cele mai zdrenţăroase argumente ca să-l apere pe Plahotniuc faţă de o Europă căreia deja i s-a acrit de el. Citiţi şi vă cruciţi! Vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, nu este de acord cu mai multe constatări din Rezoluția Parlamentului European la adresa Republicii Moldova, aprobată pe 14 Noiembrie 2018, prin care se recomandă autorităților de la Chișinău să continue eforturile pentru implementarea reformelor la care s-au angajat. În Rezoluţie, europarlamentarii au constatat regres în ceea ce priveşte creșterea nivelului corupției, iar asta din cauza lipsei independenţei sistemului judiciar, precum şi din cauza regreselor în privinţa standardelor democratice în Republica Moldova. Buba mare din Rezoluţie, pentru Plahotniuc şi sluga lui euro-integratoare, Leancă, este aceea că este menţionat expres şi numele oligarhului. Din această pricină, Leancă a găvărit astfel:

„În ceea ce privește recenta Rezoluție a Uniunii Europene, nu pot să nu fiu de acord cu mai multe constatări ale oficialilor europeni, inclusiv cele ce țin de anularea alegerilor din Chişinău, dar și problemele din Justiție și anticorupție – nu sînt probleme noi. Dar inclusiv în cazul reformei Justiției, dar și al altor reforme, acestea vor fi mult mai ușor de făcut atunci cînd vom avea o interacțiune mult mai activă cu UE, care a ajutat țările candidate să reformeze aceste sectoare. Partenerii europeni trebuie să nu se limiteze doar la declarații cu privire la supremația legii, ci să vină și cu soluții și condiționalități concrete. Doar pe calea dialogului putem discuta despre probleme”, a spus Iurie Leancă, în cadrul celei de a șasea ediții a Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova. Totodată Leancă a mai spus că nu este de acord nici cu referința la suspendarea Acordului de Asociere și a regimului de vize: „Înțeleg greu rostul unei astfel de formule în această rezoluție, atunci cînd UE spune mereu că vrea să îmbunătățească viața de zi cu zi a oamenilor de rînd”.

Ţinînd seamă cel puţin de statutul lui actual, viitorul fost politician Leancă ar fi putut ca măcar să tacă, să nu facă absolut nici o referinţă la Rezoluţia amintită. Este adevărat că Leancă nu mai are absolut nici o trecere şi nici un dram de credibilitate în lumea diplomaţiei internaţionale, în special cea europeană, dar măcar ar fi fost apreciat dacă îşi ţinea pliscul. El ştie prea bine că această Rezoluţie corectă şi umilitoare pentru guvernare vine cu o întîrziere de cel puţin patru ani. El ştie, de asemenea, că această Rezoluţie este totuşi blîndă şi prea diplomatică în raport cu realitatea jegoasă scrisă de Plahotniuc prezentului acestei ţări. El ştie că, deocamdată, nu se pune problema suspendării regimului liberalizat de vize. Cînd invocă asta, el ascunde o altă durere a lui Plahotniuc din ceea ce s-a notat în Rezoluţie, iar aici este vorba despre iminenta sancţionare nominală a unor politicieni moldoveni care sabotează Acordul de Asociere cu UE. Plahotniuc şi Leancă au înţeles prea bine că UE nu vrea să-i pedepsească pe moldoveni, ci pe tartorul lor, Plahotniuc, care riscă să fie pus la index şi, în plus, să i se sechestreze activele din străinătate.

Leancă mai are tupeul să spună că reforma Justiţiei va fi mai uşoară atunci cînd ei, guvernanţii, vor avea o interacţiune mai activă cu UE. „Băi, privatizatule, băi asistatule, băi abuzatule”, îţi vine să-i spui, „dar UE nu tot interacţionează cu voi de prin 2009, în timp ce furaţi din ajutoarele şi împrumuturile de la UE, aţi furat miliardul, aeroportul şi atîtea şi atîtea?”

Ca să vedeţi de cîtă nesimţire sînt capabile tîrfele astea politice abuzate şi cărora le place şi lor să abuzeze! O zdreanţă scursă din zdrenţele diplomaţiei!

Mihai CONŢIU