A SPORIT NUMARUL UTILIZATORILOR DE DROGURI

În decurs de un an numărul utilizatorilor de droguri din R. Moldova a sporit cu circa 400 de persoane (4 la sută), informează Ministerului Sănătăţii, cu prilejul Zilei internaţionale de combatere a narcomaniei, 26 iunie.

Eudochia Paciu, şefă de secţie la Dispensarul Republican de Narcologie a precizat pentru agenţie că la 1 iunie curent în ţară erau înregistraţi oficial aproximativ 10 700 de consumatori de droguri, în comparaţie cu aproximativ 10 300 la 1 iunie 2014.

Totodată, a crescut numărul adolescenţilor care utilizează stupefiante, de la 50 la 57. Datele denotă şi creşterea, în ultimii ani, a consumului de droguri prin inhalare (canabisul) şi a etnobotanicelor cu efecte halucinogene.

„Tinerii pînă la 30 de ani constituie circa 95% din persoanele care consumă droguri din curiozitate, pentru senzaţii noi sau din dorinţa să atingă o anumită stare psihică de bine. Totodată, persoanele care utilizează stupefiante sînt dezinformate sau nu cunosc despre daunele narcoticelor asupra sănătăţii”, a menţionat Paciu.

Potrivit sursei citate, circa 70 la sută dintre utilizatorii de droguri sînt implicaţi în programe de profilaxie şi tratament de la Dispensarul Republican de Narcologie. Recent Guvernul a aprobat o hotărîre privind modificarea şi completarea tabelelor şi listelor substanţelor narcotice psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului. Astfel, circulaţia a 26 de substanţe active noi, utilizate în scopuri medicale, vor fi supuse supravegherii şi controlului.