A FOST LANSATĂ O CARTE DESPRE CÎNTĂREŢUL DE OPERĂ MIHAI MUNTEANU

La Sala cu Orgă din Chişinău a fost lansată cartea „O viaţă dedicată operei – Mihai Munteanu”, semnată de Aurelian Dănilă şi Galina Cociarova.

Volumul cuprinde pagini din biografia şi creaţia reputatului cîntăreţ de operă Mihai Munteanu, care de-a lungul a peste patru decenii de activitate a prezentat peste 1000 de spectacole, 300 dintre care – în România.

La eveniment au participat foştii preşedinţi ai R. Moldova, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi, ministrul Culturii Monica Babuc, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău Farid Muhametşin, savanţi, scriitori, oameni de cultură şi artă, admiratori ai creaţiei omagiatului.

Aurelian Dănilă a menţionat că Mihai Munteanu este o personalitate complexă, care a fost mereu în ascensiune, lucru pe care el a încercat să-l spună şi în această carte.

„Interviul de la începutul cărţii, pe care l-am realizat cu maestrul, dezvăluie aspecte mai puţin cunoscute din cariera sa. Cred că despre Mihai Munteanu se va scrie în continuare şi alte cărţi, pentru că interpretul care a jucat pe cele mai mare scene ale lumii are să ne spună încă multe lucruri necunoscute de noi”, a afirmat Aurelian Dănilă.

În prefaţa cărţii, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, subliniază, între altele, că Mihai Munteanu este o legendă vie a artei interpretative.

„Domnia sa întruchipează personalitatea emblematică a artistului realizat pluridimensional, fiind o stea de primă mărime a Operei Naţionale, un solist îndrăgit şi aşteptat în cele mai redutabile scene ale lumii”, a constatat Gheorghe Duca.

În cadrul spectacolului au evoluat discipolii artistului şi profesorului Mihai Munteanu: Mariana Bulicanu, Nicolae Văscăuţan, Iurie Gîscă, Ana Morari, Lilia Istrati ş.a.

Mihai Munteanu s-a născut la 15 august 1943 în satul Criva, plasa Lipcani, judeţul Hotin. A studiat la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu" din Chişinău (1960-1971). În 1977-1978 s-a perfecţionat la Teatrul La Scala din Milano cu Gina Cigna. Este Artist al Poporului, cavaler al „Ordinului Republicii”, laureat al Premiului Naţional, Doctor Honoris Causa al AŞM.

Sursa: Moldpres