A FOST DAT STARTUL FESTIVALULUI DOINEI, EDIŢIA A II-A

În R. Moldova a fost dat startul celei de-a doua ediţii a Festivalului Doinei. Concurenţii se pot înscrie la concurs pînă la 21 octombrie curent şi vor depune două înregistrări la Casa Radio (doină autentică), interpretate fără acompaniament instrumental (a capella).

Festivalul a fost fondat de către directorul Radio Moldova, Alexandru Dorogan. Potrivit lui, ideea lansării acestui festival a apărut acum trei ani şi a fost generată de faptul că doina ne identifică. „Aceasta pe nedrept a rămas cumva în umbră. N-o vedem în concerte, în spectacole, la nunţi şi cumetrii. Am mai constatat că sînt păstrate puţine doine în fonoteca radioului public”, a declarat Alexandru Dorogan.

Festivalul se va desfăşura în două etape. Preselecţia va avea loc între 22 şi 23 octombrie. Iar soliştii care vor promova etapa de preselecţie vor evolua pe 24 octombrie. Decernarea premiilor şi Gala Laureaţilor va avea loc la 25 octombrie. Tot atunci îşi va desfăşura lucrările Simpozionul cu genericul „Doina: identitate, destin şi valorificare. Marele Premiu este în valoare de 10 mii de lei, iar premiile I, II şi III sînt de 7 mii, 5 mii şi respectiv 3 mii de lei.

Solicitată de Moldpres, Veta Ghimpu-Munteanu, vicepreşedinte al comitetului de organizare a festivalului a precizat că acesta îşi propune identificarea şi valorificarea artistică a diverselor tipuri, variante melodice şi specii tematice ale doinei şi a derivatelor acesteia, moştenite de purtători şi transmiţători din tradiţia culturală rurală şi din cea lăutărească din trecut.

Piesele prezentate sînt apreciate de către un juriu în frunte cu compozitorul Constantin Rusnac, secretarul general al Comisiei Naţionale pentru UNESCO, care consideră că doina este cel mai neobişnuit gen muzical. Anul trecut s-au înscris la concurs 80 de participanţi. Cel mai în vîrstă a fost Gheorghe Velev de 82 de ani, iar cea mai tînără - Mihaela Stratan de 8 ani. Marele Premiu a fost acordat lui Ion Diaconu din Ţiganca, Cantemir.

Moldpres