4 obiceiuri care îţi fac rău zilnic fără să ştii

Nu este vorba despre ţigări, băutură sau junk-food!

Ştim cu toţii: fumatul, junk-food-ul, consumul de alcool dăunează grav sănătăţii. Dacă aceste obiceiuri zilnice nu fac parte din stilul tău de viaţă, este perfect! Există însă şi alte obiceiuri la care nu te-ai gîndi niciodată ca fiind nocive, dar care, totuşi, îţi fac rău în fiecare zi. Iată 4 obiceiuri care îţi fac zilnic rău fără să ştii:

1. Minţi

De cîte ori ţi-ai complimentat colega de serviciu că îi stă bine noua cofură (deşi nu era aşa) sau că ai dat pe o pereche de pantofi o căruţă de bani, cînd în realitate erau un adevărat chilipir? Nu ţi se pare un lucru grav şi, totuşi, spun specialiştii, aceste minciunele nu îţi fac deloc bine. Se pare că şi minciunile nevinovate generează în organism eliberarea hormonilor de stres, atît de periculoşi pentru sănătate. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Notre Dame, voluntarii care au redus “cantitatea” de minciuni rostite zilnic, s-au confruntat cu mai puţine dureri de cap, gît sau anxietate.

2. Mănînci la birou

Cînd ai o zi încărcată, este foarte tentant să sări peste pauza de masă şi să înfuleci ceva la birou. Şi iată cum îţi faci rău de trei ori! În primul rînd, nu iei pauză, ceea ce creşte nivelul de stres. În al doilea rînd, nu te concentrezi la mîncare, ceea ce înseamnă că pierzi semnalul de saţietate transmis de creier, cu alte cuvinte vei mînca mai mult decît trebuie. În al treilea rînd, îţi supui prînzul unui risc de contaminare cu bacterii. Potrivit unui studiu recent, realizat la Universitatea din Arizona, biroul poate conţine de 400 de ori mai multe bacterii decît scaunul de la toaletă. Poate şi din simplul motiv că o toaletă se dezinfectează mai des decît un birou.

3. Utilizezi bancomatul

Retragerea banilor de la bancomate este unul dintre cele mai dese obiceiuri din lume. Oricît de curate ar părea, bancomatele sunt la fel de murdare şi conţin aceiaşi germeni precum o toaletă publică. În plus, toată lumea se spală pe mîini după ce foloseşte toaleta. Foarte puţini, însă, după ce retrag bani de la bancomat. Ca să fii sigur că te menţii sănătos, spală-te pe mîini imediat ce ai atins butoanele unui bancomat şi banii.

4. Nu ieşi cu prietenii

Ai observat că în ultima vreme ai tendinţa să îţi anulezi toate planurile de a ieşi în oraş cu prietenii? Chiar dacă este odihnitor să stai în casă liniştit după o zi grea de muncă, prea mult timp fără o viaţă socială nu este deloc bun pentru sănătatea ta. Cercetătorii sugerează că o viaţă socială activă duce la îmbunătăţirea sănătăţii creierului, la diminuarea riscului de depresie, la reducerea nivelului de stres şi încurajează la un stil de viaţă sănătos. Surprinzător, un studiu recent a dezvăluit faptul că persoanele cu puţini prieteni au speranţa de viaţă la fel de mică precum un fumător de 15 ţigări pe zi.  (sursa: sfatulparintilor.ro).