13 Decembrie

Bruxelles-ul recunoaște că schema cotelor obligatorii de refugiați a fost un eșec. Tusk: Este ineficientă

Președintele Consiliul European, Donald Tusk, a spus marți despre chestiunea cotelor obligatorii de refugiați că produce „diviziuni profunde” și este ”ineficientă”, înaintea unui summit al liderilor din UE care va avea loc la sfîrșitul săptămînii și pe agenda căruia se va afla și acest subiect, relatează DPA. Statele membre ale UE au poziții divergente privind reforma politicilor migraționiste, schema din 2015 de relocare a refugiaților - introdusă pentru a mai reduce povara de pe umerii statelor afectate de afluxul de persoane din punctul culminant al crizei migrației - fiind extrem de controversată. Cehia, Ungaria și Polonia s-au opus deciziei de la început, apoi au fost trimise în fața Curții Europene de Justiție (CEJ) de Comisia Europeană pentru refuzul acestei scheme. Afirmația de acum a lui Donald Tusk echivalează practic cu recunoașterea faptului că această politică este un eșec. Deși Tusk este de acord că politica UE privind migrația necesită o reformă, el a făcut apel la liderii din UE "să găsească mijloace de a combina responsabilitatea și solidaritatea" și a propus rezolvarea chestiunii pînă în iunie 2018. Această abordare va stîrni cel mai probabil nemulțumirea unor țări ca Italia, Grecia, Suedia și Germania, care găzduiesc începînd cu 2015 un număr mare de imigranți și refugiați și care au făcut apel la mai multă solidaritate.

Alertă în Europa, în domeniul energiei. Prețul gazelor crește brusc după explozia din Austria

În urma unui accident foarte grav care a avut loc în Austria, efectele în planul pieței de energie sunt dramatice. Ministerul italian al Dezvoltării Economice a declarat starea de urgență cu privire la gazele naturale, după explozia de la terminalul din Austria. O explozie survenită Marți dimineața la un terminal de gaz din Baumgarten, în Estul Austriei, s-a soldat cu un mort și rănirea mai multor persoane. ”În această dimineață, fluxul de gaze naturale provenind din Rusia a fost întrerupt în Austria, din cauza unui incendiu la rețeaua gestionată de operatorul Gas Connect. Prin urmare, gazoductul care leagă, via Austria, nodul de la Baumgarten de intrarea în rețeaua națională italiană la Tarvisio a fost suspendat”, a anunțat ministerul într-un comunicat. Terminalul de la Baumgarten este principalul centru de distribuție în Austria pentru gazul natural venit din Rusia și Norvegia.

Pedofilii australieni nu mai au voie să părăsească ţara

O nouă legislaţie menită să-i împiedice pe pedofilii condamnaţi în Australia să călătorească în străinătate, unde ar putea recidiva, a intrat Miercuri în vigoare, Canberra explicînd că aceasta este menită să-i protejeze pe copiii vulnerabili,informează AFP. Acum este un delict pentru pedofilii înregistraţi ca atare la poliţie să părăsească teritoriul Australiei fără să fi primit acordul forţelor de poliţie. De asemenea, paşapoartele lor ar putea fi anulate la cererea autorităţilor australiene. Pedofilii înregistraţi sunt cei care au fost condamnaţi pentru cele mai grave fapte. Ei sunt supuşi unor obligaţii precum este cea de a informa poliţia în legătură cu deplasările lor şi le este interzis să exercite profesii care i-ar pune în contact cu copii. Cazurile de exploatare sexuală a copiilor în străinătate s-au înmulţit în ultimii ani, printre care se numără şi cel al lui Robert Ellis, un australian care a ţinut prima pagină a ziarelor, fiind condamnat pentru abuzuri sexuale asupra a 11 fetiţe indoneziene, în insula turistică Bali.

Noul Guvern al Poloniei cîştigă votul de încredere al Parlamentului

Noul Guvern polonez, condus de prim-ministrul Mateusz Morawjecki, a cîştigat votul de încredere în Parlament chiar înainte de miezul nopţii, Marţi, 12 Decembrie, notează Reuters, potrivit news.ro.Morawjecki, în vîrstă de 49 de ani, a fost numit prim-ministru săptămîna trecută în cadrul unei remanieri a Guvernului şi l-a înlocuit pe Beata Szydlo.Partidul aflat la putere, Lege şi Justiţie, se pregăteşte pentru alegeri în următorii trei ani.Noul prim-ministru a declarat că politica economic[ de la Varşovia, care se bazează pe cheltuieli publice generoase şi pe creşterea capitalului intern, nu ar trebui să se schimbe, dar Guvernul ar trebui să se concentreze pe a îmbunătăţi relaţiile externe ale Poloniei.

California - expansiunea incendiilor a fost încetinită

Un incendiu uriaş continua să devasteze Marţi seară partea de Nord a metropolei Los Angeles din California, însă ritmul de expansiune a flăcărilor a fost încetinit cu ajutorul unui dispozitiv alcătuit din cîteva mii de pompieri aflaţi la faţa locului, informează AFP. Principalul focar de incendiu, denumit "Thomas", a ars aproape 95.000 de hectare şi a fost izolat într-un procent de doar 20%, potrivit unui bilanţ al agenţiei californiene de luptă contra incendiilor, Calfire. În 24 de ore, focarul a avansat doar pe o mie de hectare în regiunile Ventura şi Santa Barbara. Ordine de evacuare au fost emise pentru zonele ameninţate din oraşele Montecito, Summerland şi Santa Barbara.  Aproape 6.400 de pompieri luptă de o săptămînă cu flăcările, însă pericolul rămîne unul "extrem", cu vînturi care suflă cu viteze cuprinse între 25 şi 65 de kilometri pe oră, potrivit serviciului de meteorologie din Los Angeles. Potrivit postului de televiziune local ABC7, distrugerile provocate de focarul "Thomas" au fost estimate la aproximativ 48 de milioane de dolari. 
Anul 2017 a fost cel mai devastator în California în ceea ce priveşte incendiile. Peste 40 de persoane au murit în Octombrie atunci cînd peste 10 focare au devastat o parte din Nordul viticol al acestui stat american, distrugînd peste 10.000 de clădiri şi carbonizînd peste 73.000 de hectare de vegetaţie.

Un consilier al lui Putin: Monedele virtuale pot ajuta băncile din Rusia să ocolească sancţiunile internaţionale

Un consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, Serghei Glaziev, a spus că monedele virtuale pot ajuta băncile din Rusia să ocolească sancţiunile internaţionale, a relatat Rambler News Service, transmite Bloomberg, scrie news.ro. Sancţiunile împotriva Rusiei au creat ”o necesitate obiectivă” pentru monedele digitale, a afirmat Serghei Glaziev la o şedinţă de marţi a administraţiei prezidenţiale pe tema acestor instrumente financiare, potrivit Rambler. Glaziev a mai argumentat că guvernul ar putea utiliza monedele virtuale pentru a face plăţi şi încasări pentru servicii ”sensibile”. Monedele virtuale, cum este bitcoin, a cărei valoare a urcat puternic în acest an, ar putea fi un mijloc de ocolire a sancţiunilor americane, deoarece cumpărătorii sunt anonimi. Galziev, care se află pe lista sancţiunilor Statelor Unite şi Uniunii Europene pentru rolul avut în anexarea Crimeii de către Rusia, în 2014, nu este implicat mereu în procesul principalelor decizii politice, iar în trecut a sugerat că Rusia ar trebui să îşi lichideze rezervele de dolari. El a mai susţinut Marţi crearea unei ruble virtuale, bazată pe tehnologia blockchain, care stă în spatele monedelor digitale.

Extremiştii francezi de la Frontul Naţional, inculpaţi în dosarul asistenţilor parlamentari

Partidul Frontul Naţional (FN, extremă dreapta) a fost inculpat pe 30 Noiembrie de complicitate şi tăinuire în cadrul anchetei cu privire la presupuse angajări fictive a unor asistenţi de către eurodeputaţi FN, a declarat Marţi trezorierul formaţiunii, Wallerand de Saint-Just, pentru AFP. ”Este urmarea logică a procedurii”, a declarat pentru AFP reprezentantul FN, confirmînd astfel o informaţie dezvăluită de cotidianul Le Monde. În total 17 eurodeputaţi sau eurodeputate FN - inclusiv preşedinta formaţiunii Marine Le Pen şi tatăl ei Jean-Marie Le Pen - sunt vizaţi de anchetă, deschisă în 2015, cu privire la cel puţin 40 de asistenţi. Marine Le Pen a fost inculpată pe 30 Iunie de abuz de încredere şi complicitate la abuz de încredere. Ancheta vizează salarii plătite din fonduri europene unor asistenţi ai unor aleşi FN în Parlamentul European (PE) care ar fi primit alte sarcini.

Amnesty International, acuzaţii grave la adresa guvernelor UE: Complicitate la abuzurile suferite de migranţi în Libia

Organizaţia Amnesty International (AI) a acuzat guvernele europene de complicitate în ţinerea în detenţie a migranţilor în condiţii îngrozitoare în Libia, denunţînd în special ajutorul acordat gărzilor de coastă libiene implicate în traficul de fiinţe umane, transmit AFP şi DPA. Amnesty acuză guvernele europene că sprijină 'un sistem sofisticat de abuzuri şi de exploatare a refugiaţilor şi migranţilor' de către gărzile de coastă, responsabilii centrelor de detenţie şi traficanţi, singura preocupare a europenilor fiind împiedicarea migranţilor să traverseze Marea Mediterană. 'Zeci de mii de oameni sunt deţinuţi pe termen nedefinit în centre de detenţie unde suferă abuzuri sistematice', în timp ce 'guvernele europene nu doar sunt pe deplin la curent cu aceste abuzuri, dar (...) sunt şi complice', a denunţat Marţi John Dalhuisen, directorul AI pentru Europa. După scandalul internaţional declanşat de difuzarea unor imagini de la pieţele de sclavi din Libia, Uniunea Africană (UA) a anunţat săptămîna trecută intenţia de a-i repatria în ţările de origine pe cei 20.000 de migranţi, în următoarele şase săptămîni. Aceste centre sunt în mod neoficial sub controlul Guvernului libian de uniune naţională (GNA), susţinut de comunitatea internaţională, în timp ce alte mii de migranţi se află în centre ale miliţiilor, în afara oricărui control.

UE se implică în combaterea terorismului: Vrea să faciliteze consultarea transnaţională a datelor călătorilor

Comisia Europeană vrea să permită forţelor de poliţie din statele membre să consulte toate sistemele informatice naţionale unde sunt înregistraţi călătorii care trec frontierele, conform unui proiect prezentat Marţi, care urmăreşte să acopere lipsurile din lupta împotriva terorismului, relatează AFP. Noul sistem ar permite "detectarea identităţilor multiple" şi îmbunătăţirea "luptei împotriva furturilor de identitate", prin împărtăşirea de date biometrice, cum ar fi amprentele digitale sau imaginea facială. Viitor fişier comun nu ar fi totuşi o "baghetă magică", a mărturisit pentru AFP un înalt oficial european. Însă ar trebui să permită reducerea zonei în cadrul căreia un terorist poate comite un atentat. Noul proiect prezentat Marţi de Comisia Europeană mai trebuie aprobat de statele membre şi de Parlamentul European, un proces care ar putea dura multe luni. Potrivit unor oficiali europeni, există totuşi speranţe că cel puţin o parte din aceste măsuri vor putea intra în vigoare anul viitor.

Rezoluție a parlamentului ungar contra planului „Soroș” privind imigranții

Parlamentul de la Budapesta a adoptat astăzi, la inițiativa partidului de guvernămînt Fidesz, o rezoluție împotriva punerii în aplicare a unui presupus plan al miliardarului George Soros privind imigranții. În rezoluția adoptată astăzi se arată că Parlamentul de la Budapesta respinge aplicarea unui mecanism permanent și obligatoriu de redistribuire a imigranților, în detrimentul națiunilor europene și care ar schimba în mod ireversibil viitorul și cultura Europei, transmite Radio Romînia Actualități. Totodată, legislativul ungar respinge relocarea în grup a imigranților, predarea de competențe organizațiilor miliardarului George Soroș în interesul participării la aducerea și redistribuirea acestora, și constrîngerea statelor membre să-i primească prin aplicarea de sancțiuni. Parlamentul de la Budapesta atrage atenția că nerespectarea de către anumite state a obligațiilor privind paza frontierelor externe ale Spațiului Schengen nu poate reprezenta o bază pentru a se solicita, prin referire la solidaritate, redistribuirea imigranților între țări și așteaptă de la Uniunea Europeană să respecte suveranitatea Ungariei și voința exprimată prin referendum a cetățenilor ungari privind respingerea cotelor obligatorii de relocare.

Din 2018, Franța interzice telefoanele mobile în școli

Ministrul Educației Naționale al Franței, Jean-Michel Blanquer, a declarat că telefoanele mobile vor fi interzise în școli și colegii începînd din anul școlar 2018. Acest fapt vine în urma unei promisiuni de campanie a lui Emmanuel Macron. Pentru uniforma și împotriva vălului însoțitorilor în excursiile școlare, Jean-Michel Blanquer a precizat de asemenea că un părinte însoțitor într-o excursie școlara n-ar trebui, „în mod normal" să poarte însemne religioase. De asemenea, Jean-Michel Blanquer s-a declarat partizanul „permiterii ca instituțiile școlare să instaureze purtarea uniformei" pentru elevi.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în România. După o slujbă religioasă oficiată pe Aeroportul Otopeni, sicriul cu corpul Majestăţii Sale este dus la Castelul Peleş

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost adus în România, sosind la ora 11.00 cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă. De la aeroport, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale este transportat cu o maşină la Castelul Peleş, unde va rămîne pentru cîteva ore, apoi va fi transportat la Bucureşti şi va fi depus în Sala Tronului de la Palatul Regal, unde va rămîne pînă Sîmbătă, ziua în care va avea loc înmormîntarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş.La aeroport au fost prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Principele Radu, Principesa Maria, precum şi nepotul regelui Mihai, fostul principe Nicolae, alături de logodnica sa, dar şi numeroase oficialităţi. De la avion, sicriul cu trupul Majestăţii Sale a fost purtat pe umeri de opt militari ai Brigăzii 30 Gardă Mihai Viteazul şi depus pe un catafalc. Au fost intonate imnul naţional şi cel regal, apoi la Salonul Oficial a fost oficiată o slujbă religioasă. Ceremonia de la Otopeni a avut caracter militar. La ora 11.00, au fost trase clopotele catedralelor, mănăstirilor şi bisericilor din întreaga ţară. De la Aeroportul Otopeni, sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai a fost transportat cu maşina la Sinaia, iar la ora 14.00 va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia. Programul vizitei oficialităţilor pentru a transmite condoleanţe la Castelul Peleş este următorul:

-  Ora 14-15: Instituţia preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, Membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, Membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului Republicii Moldova.

-  Ora 15-16: Reprezentanţii instituţiilor statului, centrale şi locale.

-  Ora 16-17: Reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai Organizaţiilor Internaţionale.

-   Ora 17-18: Reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.

Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleş şi, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare. Miercuri, la ora 18.00, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat. Publicul şi presa nu vor avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. Presa va avea acces doar la intrarea în Palatul Regal. Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal Miercuri, 13 Decembrie, între ora 21.00 şi ora 24.00; Joi, 14 Decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00 şi Vineri, 15 Decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă. Cei prezenţi la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt rugaţi să respecte următoarele reguli:

- Să fie îmbrăcaţi în ţinută corespunzătoare, cu culori închise.

- Să nu poarte sacoşe, genţi ori bagaje voluminoase de niciun fel.

- Să nu vină însoţiţi de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii.

-  Să nu folosească aparate de fotografiat, telefoane mobile ori alte instrumente electronice. Fotografierea şi filmarea sunt interzise, din respect pentru solemnitatea ocaziei.

-  Să aibă la ei un document de identitate.

-  Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc. Florile vor fi aşezate în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuarul din faţa grilajului Palatului. Personalul Casei Majestăţii Sale va fi la faţa locului, pentru a îndruma publicul participant.

-  Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente sau fotografii. Toate acestea pot fi trimise ulterior, prin poştă, pe adresa Palatului Elisabeta.

-  În incinta Palatului Regal, fumatul şi vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise.

Pe perioada accesului la Palatul Regal va funcţiona un post de prim-ajutor. În ziua de Sîmbătă, 16 Decembrie, la ora 10.25, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei. La ora 11.00, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară. Accesul publicului în Piaţa Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanţi. Accesul presei este liber. La ora 11.10, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional. De la ora 11.30 la ora 12.45, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12.50 la ora 14.00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormîntare. Publicul şi presa nu vor avea acces în catedrală. La ora 14.00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii, Piaţa Universităţii, Piaţa Romană, Arcul de Triumf, Şos. Kiseleff, Şos. Bucureşti-Ploieşti. Sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat la ora 14.40 cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş. Vor călători în Trenul Regal Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara Regală Băneasa. Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46). 17.30. Cortegiul funerar se va deplasa de la gară la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş. Prezenţa presei şi a publicului va fi permisă la Gara din Curtea de Argeş. La ora 17.50, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mînăstirii Curtea de Argeş. La ora 18.20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. La ora 18.40 va avea loc ceremonia religioasă a îngropării în Noua Catedrală Arhiespiscopală şi Regală.

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sîmbătă, şi regina Sofia a Spaniei, regina Greciei Anne-Marie, prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene. La funeralii este aşteptat şi regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tînăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria. Regele Mihai - care împlinise 96 de ani în 25 Octombrie - a încetat din viaţă în 5 Decembrie, la reşedinţa sa din Elveţia.

Televiziunea Română a fost desemnată de Casa Regală producător exclusiv al funeraliilor Regelui Mihai I

Televiziunea Română a fost desemnată de Casa Regală producător exclusiv al funeraliilor Regelui Mihai I, calitate în care va asigura producția tuturor ceremoniilor, în colaborare cu Trinitas TV, punînd la dispoziție semnalul TV pentru toate televiziunile interesate. În zilele de doliu național, posturile TVR vor difuza ediții speciale, documentare și filme artistice. Începînd de Miercuri, 13 Decembrie, cînd trupul neînsuflețit al fostului suveran al României va fi adus în țară, programele TVR 1, TVR HD și TVR Internațional vor conține exclusiv Ediții speciale dedicate Regelui Mihai și transmisiuni în direct cu imagini de la aeroport, cu drumul cortegiului funerar către Peleș, Palatul Regal din București și Curtea de Argeș și de la slujba de înmormîntare, informează Televiziunea Română. În edițiile speciale din zilele de doliu, jurnaliștii TVR vor avea invitați istorici și oameni de cultură cu care vor vorbi despre personalitatea Majestății Sale și despre rolul său în istoria României. În studio se vor afla și realizatorii emisiunii „Ora Regelui”, care vor comenta evenimentele, vor povesti despre întîlnirile cu Majestatea Sa, dar vor prezenta și imagini document, filmate în exclusivitate cu Regele Mihai I sau cu membrii Casei Regale și păstrate în arhiva emisiunii. TVR este singura televiziune din România care are o emisiune dedicată regalității, încă din anul 2012.

TVR 1, TVR HD și TVR Internațional vor difuza toate momentele ceremoniilor, inclusiv vizitele oficialilor români și străini pentru a transmite condoleanțe (simultan și pe TVR Moldova).

Începînd de Miercuri, TVR 2 (simultan cu TVR 3), va difuza mai multe episoade ale seriei documentare „Memorialul durerii”, realizat de Lucia Hossu Longin. Astfel, Miercuri, de la orele 10.00 și 17.50, episodul „Rege la 19 ani” parcurge perioada din urma abdicării regelui Carol al II-lea, la 6 Septembrie 1940, cînd Mihai I a redevenit rege, la vîrsta de 19 ani.

Episodul „Trenul Regal”, de Joi, 14 Decembrie, orele 10.00 și 17.50, va prezenta momentul plecării monarhului într-un lung exil, după ce, la 30 Decembrie 1947, România a devenit republică, regele fiind silit să abdice. La 28 Iunie 1940, la radio, s-a anunțat că Guvernul României acceptă condițiile ultimatumului Uniunii Sovietice, cedînd Basarabia și Nordul Bucovinei.

Episodul „Ultimatumul: 28 Iunie 1940” va fi difuzat Vineri, 15 Decembrie, la TVR 2 și simultan pe TVR 3, de la orele 10.00 și 17.50.

Sîmbătă, 16 Decembrie, de la ora 23.20, la TVR 2, va fi difuzat episodul „Actul acesta istoria nu-l va uita” marchează momentul zilei de 23 August 1944, cînd Regele Mihai I al României pune în aplicare decizia de a scoate țara din războiul împotriva aliaților.

TVR 2 a programat special pentru acest moment două filme românești: „Triunghiul morții” (Joi și Vineri) și „Pentru patrie” (Sîmbătă). Producțiile semnate de Sergiu Nicolaescu vor putea fi urmărite de la ora 20.00, pe TVR 2 și simultan pe TVR 3.

Serile, la TVR 1, TVR 2 și TVR 3, se vor încheia cu muzică clasică. Programul este alcătuit de: Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 de Serghei Rachmaninov și Simfonia nr. 3 (Miercuri, ora 21.45, la TVR 2), Requiem Verdi (Miercuri, ora 20.00, TVR 3, Sîmbătă, ora 23.30, TVR 1), Requiem Parastas de Marțian Negrea și Oratoriul vocal-simfonic Requiem pentru solişti, cor de copii, cor mixt și orchestră de Mikis Theodorakis (Joi, ora 21.25, TVR 2 și simultan pe TVR 3), Requiem de Mozart și Concertul pentru pian si orchestra de Johannes Brahms (Vineri, ora 21.30, TVR 2 și simultan pe TVR 3).

Pe parcursul zilei de Sîmbătă, 16 Decembrie, toate posturile TVR vor difuza simultan imagini de la funeraliile Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Sîmbătă, de la ora 21.00, TVR 1 va difuza documentarul „Moștenirea”, un film despre o istorie care nu iartă.  O oră mai tîrziu, de la 22.20,  la TVR 1, telespectatorii vor putea revedea producția „Mihai I, regele românilor” semnată de Marilena Rotaru, distinsă la Gala APTR 2013 cu Premiul pentru documentar istoric.