1,2 MILIARDE DE PERSOANE NU AU ACCES LA CURENT ELECTRIC

Aproximativ 1,2 miliarde de persoane nu au acces la curent electric, iar 2,8 miliarde depind de lemne şi alte forme de biomasă pentru a găti şi a-şi încălzi locuinţa, potrivit unui raport realizat de experţi din 15 organisme internaţionale - printre care ONU, Banca Mondială şi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE) - şi dat publicităţii marţi, relatează EFE.

Acest raport este primul din cadrul iniţiativei "Energie sustenabilă pentru toţi", lansată în 2011 de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi care vizează accesul universal la forme moderne de energie la orizontul anului 2030. Potrivit raportului, 80% dintre cei care nu au acces la curent electric trăiesc în zone rurale. Între 1990 şi 2010 s-a produs numai un "modest" progres în ceea ce priveşte îmbunătăţirea accesului la energie, promovarea folosirii eficiente a acesteia şi creşterea numărului alternativelor curate. Două treimi dintre persoanele care nu au acces la curent electric se află în 20 de ţări din Africa şi Asia, printre care India, Nigeria, Bangladesh şi Etiopia. Pe de altă parte, sursele regenerabile au reprezentat 16% din toată energia mondială în 1990, în 2010 au crescut la 18% şi, potrivit acestei iniţiative a ONU, procentajul ar urma să ajungă la 36% în 2030. Printre ţările mai bine pregătite pentru a atinge acest obiectiv se numără Brazilia, Mexicul şi Spania.

China este ţara care a progresat cel mai mult cu începere din 1990 în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi folosirea surselor alternative, potrivit documentului. Acesta evidenţiază, de asemenea, eforturile Indiei.

Raportul exprimă totodată necesitatea creşterii investiţiilor mondiale în energie şi propune stabilirea unui pachet de măsuri pentru promovarea energiilor verzi, printre care "stimulente fiscale, financiare şi economice".