Zona euro se indreapta spre pragul recesiunii

Zona euro intră probabil în recesiune, activitatea economică înregistrînd luna aceasta cel mai rapid declin din Noiembrie 2020, după ce criza costului vieţii îi menţine prudenţi pe cumpărători şi afectează semnificativ cererea, arată datele preliminare publicate Luni de S&P Global, transmite Reuters, potrivit agerpres.

În special, fabricile sunt afectate puternic din cauza majorării preţurilor energiei, iar lanţurile de aprovizionare, care îşi reveneau după pandemie, sunt acum afectate de efectele războiului.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 47,1 puncte în Octombrie, de la 48,1 puncte luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la o diminuare de pînă la 47,5 de puncte. Datele din această lună reprezintă cel mai redus nivel al indicatorului care evaluează situaţia economică generală din Noiembrie 2020.

Un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflectă o contractare a economiei.

„Datele preliminare PMI dovedesc şi mai mult că zona euro alunecă puţin cîte puţin într-o recesiune destul de profundă, în timp ce presiunile inflaţioniste rămîn intense. Datele disponibile pînă acum indică faptul că problemele Germaniei sunt mult mai mari decît ale Franţei”, a apreciat Andrew Kenningham de la Capital Economics.

Din cauza costurilor ridicate cu energia, Germania, cea mai mare economie europeană, se confruntă în Octombrie cu o scădere mai accentuată a activităţii economice.

De asemenea, Franţa, a doua economie a zonei euro, este afectată de temerile privind inflaţia ridicată, iar activitatea economică a încetinit.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins în Septembrie nivelul record de 9,9% – cu mult peste ţinta BCE, de 2%. Conform analiştilor, pînă în Martie 2023, dobînda la depozite a BCE ar urma să ajungă la 2,5%, mult peste nivelul de 1,5% previzionat într-un sondaj anterior. Această creştere include o majorare a dobînzii de 75 puncte de bază la reuniunea din 27 Octombrie şi încă 50 puncte de bază în Decembrie.

Indicatorul PMI din sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în Octombrie la 48,2 puncte, de la 48,8 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din ultimele 20 de luni.

Indicatorul care măsoară activitatea în industrie a scăzut în Octombrie la 46,6 puncte, de la 48,4 puncte luna precedentă, la cel mai redus nivel din mai 2020.