ZINAIDA GRECEANII A PARTICIPAT LA SOLEMNITATILE PRILEJUITE DE ANIVERSAREA A 25-A A UNITATII TERITORIALE AUTONOME GAGAUZ YERI

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a participat, astăzi, la solemnitățile prilejuite de aniversarea a 25-a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia (Gagauz Yeri), care au avut loc la Palatul Republicii în prezența șefului statului, prim-ministrului, guvernatorului (bașkanului) Găgăuziei, deputaților și membrilor de Guvern, reprezentanților Autorităților Publice Locale, ai corpului diplomatic acreditat la Chișinău și societății civile.

În mesajul său de felicitare, Zinaida Greceanîi a declarat că acordul politic pentru crearea autonomiei Găgăuziei în cadrul Republicii Moldova a dus la reglementarea unei situații politice dificile, instituită după 1990. Legea a dus la stabilizarea relațiilor între Chișinău și Comrat și a deschis perspective largi de dezvoltare pentru regiune.

Potrivit speakerului, în prezent, mecanismele eficiente de colaborare a autorităților centrale ale Moldovei și administrației autonomiei Găgăuziei sînt elemente importante pentru asigurarea dialogului și atingerea consensului în țară.

Zinaida Greceanîi a subliniat că este foarte important ca vocea Găgăuziei să fie auzită în toată Moldova, în primul rînd de la tribuna Parlamentului.

”Sînt ferm convinsă că implicarea deputaților Adunării Populare în activitatea comisiilor și grupurilor de lucru din Parlament în discutarea unor proiecte actuale pentru autonomie va ajuta la corectarea legislației și la rezolvarea problemelor curente cu care se confruntă locuitorii regiunii”, a declarat Zinaida Greceanîi.

Totodată, Președintele Parlamentului a accentuat interesul pentru extinderea colaborării între Parlament și Adunarea Populară în binele tuturor locuitorilor țării. În context a fost specificat faptul că una dintre prioritățile Parlamentului Republicii Moldova este dezvoltarea potențialului social-economic al Găgăuziei, drept garanție a stabilității sociale și bunăstării locuitorilor.

”În aceste condiții asigurăm un cadru juridic și condiții necesare pentru stimularea mediului de afaceri și a investitorilor în vederea creșterii volumului de investiții în Găgăuzia, iar în baza exemplului Găgăuziei – și în celelalte regiuni ale țării”, a conchis speakerul.

De notat că Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei a fost adoptată la 23 decembrie 1994, semnificînd crearea autonomiei găgăuze în componența Republicii Moldova.

Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului RM