ZECE CURIOZITATI DESPRE POLITIA NATIONALA

FOTO: Ștefan cel Mare și Sfînt (1457–1504) – patronul spiritual al Academiei de Poliție (str. Gheorghe Asachi nr. 21). Foto: Simion Xenofontov, 13 decembrie 2015

18 decembrie – Ziua Poliției Naționale

„Nimeni nu poate fi istoric dacă nu este însoțit de curiozitate”
Arnold Toynbee (1889–1975)

Poliția (din greacă, administrare, putere, stat) reprezintă un organ de stat abilitat cu menținerea ordinii publice și înlăturarea infracțiunilor. În Evul Mediu, în Țara Moldovei, ordinea publică, siguranța statului și a persoanelor, proprietatea erau protejate atît de instituții publice centrale (domnie, dregători), cît și de cele locale (sfatul celor buni și bătrîni). Domnul era păzit de șoltuzi, urmați de fustași, arnăuți etc. În timpul nopții, localitățile urbane erau păzite de străjeri, iar drumurile de călărași și polcovnici. Din sec. XVI, șeful poliției era numit Marele Hatman, „mai marele peste toată oastea”. În România interbelică, implicit Basarabia, poliția era abilitată cu funcții administrative(prevenire și constrîngere), judiciare(represivă) și desiguranță(observare și combatere a acțiunilor orientate împotriva siguranței publice și a statului). În Uniunea Sovietică, inclusiv RASS Moldovenească și ulterior RSS Moldovenească, funcțiile poliției erau exercitate de miliție (lat. militia – armată) – organ administrativ-executiv de stat instituit la 28 octombrie 1917 în scopul menținerii ordinii și securității publice. La 8 august 1940 s-a instituit Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne al RSS Moldovenești în frunte cu N. Sazîkin. La 26 martie 1946, Comisariatul și-a schimbat denumirea în Ministerul de Interne, denumire menținută pînă în prezent.

Conform Declarației cu privire la poliție, adoptată în 1979 de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, în țările în care puterile polițienești sînt exercitate de autorități militare, în uniformă sau nu, sau de alte structuri ale securității statului, în vocabula „polițist” se includ și membrii acestor servicii.

După declararea suveranității Republicii Moldova la 23 iunie 1990 a fost instituit un nou sistem juridic abilitat cu aplicarea legii, inclusiv de instituții pentru afacerile interne. La 13 septembrie 1990 s-a format Departamentul de Poliție și secțiile de poliție raionale. Prin urmare, miliția a fost înlocuită de noile structuri ale afacerilor interne – poliția. În prezent, numărul total al polițiștilor din Republica Moldova este de circa 9000 de persoane.

  1. „Alimentele lui Curț”. Robert Curț (17.12.1911, Vladicavcaz, Osetia de Nord – 24.04.1980, Chișinău) a fost arhitectul-șef al orașului Chișinău (1944–1951) și al „Moldghiprostroi” (1951–1971). Edificiul actual al Ministerului de Interne al Republicii Moldova a fost proiectat de acest arhitect. R. Curț s-a abătut de la rigorile timpului în construcția coloanelor acestei clădiri. De aceea, a fost impus să plătească „alimente”, de fapt o amendă, pentru construcția unui edificiu cu analogii occidentale. Nicio enciclopedie nu conseamnează acest detaliu „strict secret”.
  2. La 17 august 1990 s-a înființat Academia Națională de Poliție „Ștefan cel Mare” cu statut de universitate, fiind prima componentă a Ministerului Afacerilor Interne cu titlul de „poliție”. Instituția are statut de mare unitate militară subordonată nemijlocit Ministerului Afacerilor Interne.
  3. La 18 decembrie 1990, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 416 cu privire la poliție, dată în care se consemnează Ziua Poliției Naționale. Legea a suferit modificări, iar la 27 decembrie 2012 a fost abrogată. Sub aspect istoric, astăzi marcăm 25 de ani de la înființarea Poliției Naționale.
  4. Ca instituție de apărare a ordinii în stat, poliția este instituită pentru a fi în slujba permanentă a poporului și a legii, fiind un organ armat de drept al autorităților publice aflate în componența Ministerului Afacerilor Interne, chemate să apere viața, sănătatea și libertățile cetățenilor.
  5. În rîndurile organelor interne își fac serviciul 48 de polițiști – veterani ai războiului din Afghanistan (1979–1989), 28 au participat la lichidarea consecințelor catastrofei nucleare de la Cernobîl (1986). În războiul de la Nistru (1992) au participat peste 7000 de colaboratori ai Ministerului de Interne, dintre care 90 au căzut în lupte ca eroi, iar 579 au fost răniți.
  6.  La 28 septembrie 1994, Republica Moldova a devenit membru al Organizației Internaționale a Poliției Criminale Interpol, iar la 10 mai 1995 s-a constituit Biroul Central Național al Interpolului.
  7. La 16 ianuarie 2011, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni pentru implementarea Concepției de reformare a Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate și desconcentrate ale acestuia, în care sînt prevăzute zece obiective de reformă, inclusiv „demilitarizarea poliției și delimitarea statutului de polițist de cel al altor categorii de funcționari care asigură activitatea poliției”.
  8. La 27 decembrie 2012 a fost adoptată Legea cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului, prin care a fost instituit Inspectoratul General al Poliţiei, ca unitate centrală de administrare şi control al poliţiei, aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
  9. La 24 aprilie 2013 a fost aprobată noua uniformă a poliției.
  10. Colonelul Tudor Casapu (2002), unicul campion olimpic al Republicii Moldova la probă individuală (Barcelona, 1992), șef al echipei sportive de performanță a Departamentului Trupelor de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne (1998–2007), șef adjunct al CSC „Dinamo” (2007–2011), este cel mai vizibil și notoriu ofițer de poliție din Republica Moldova.

Ion XENOFONTOV, doctor în istorie

 1 kcopy.jpg

Hotărîrea de înființare a Academiei Naționale de Poliție. Fotoreproducere de Iulian Salagor

 3 kkkcopy.jpg

Inspectoratul General de Poliție (str. Tiraspol nr. 11/1). Foto: Simion Xenofontov, 13 decembrie 2015

 4 llcopy.jpg

Colonelul de poliție Tudor Casapu, eternul campion. Arhiva personală Tudor Casapu