VLAD FILAT: ”ŞI DUPĂ ACEST SCRUTIN MOLDOVA VA FI GUVERNATĂ DE FORŢE PRO-EUROPENE, DEMOCRATICE”

Interviu

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a vorbit despre campania electorală care a început, pe cît de pregătit este PLDM de această campanie, dar şi cine, în opinia sa, va guverna Republica Moldova după alegeri. 

T: Dle Filat, a început deja campania electorală, dar acest lucru nu prea se simte. Partidele dau impresia că sînt într-o stare de amorţeală, căci mai nimic notabil nu se întîmplă…

V.F.: O precizare importantă – campania electorală pentru un concurent electoral începe oficial din momentul în care el este înscris în competiţie de către Comisia Electorală Centrală. Or, chiar şi dacă mai multe formaţiuni au depus la CEC pînă acum actele necesare pentru înscrierea în cursa electorală, deocamdată Comisia nu a luat nici o decizie în acest sens.

Cît priveşte starea de amorţeală de care vorbeaţi, nu ştiu cum e la alte partide, dar în cazul nostru nu cred că e valabilă afirmaţia. Acum se lucrează mult pe interior, facem toate pregătirile necesare pentru a ne putea implica activ în campania electorală din momentul în care CEC va lua decizia de rigoare. Aici mă refer la activităţile care ţin de campania electorală propriu-zisă, pentru că activităţile politice, care pînă la urmă ţintesc tot alegerile, noi nu le-am stopat niciodată şi vă puteţi convinge de acest lucru analizînd fie chiar şi site-ul nostru oficial, unde comunicăm despre orice acţiune de acest fel.

T: În ce măsură este pregătit PLDM de actuala campanie electorală?

V.F.: Vreau să amintesc aici că noi am fost prima formaţiune politică din Republica Moldova care a creat staff-ul electoral încă la începutul anului curent. Pe tot parcursul anului, staff-ul a activat la randamentul stabilit, astfel încît către campania electorală noi am ajuns pregătiţi la un nivel destul de înalt. Iar dacă mai adăugăm aici că şi structurile teritoriale, organizaţiile din cadrul partidului sînt într-un proces de activitate permanent, avem un tablou şi mai clar. Desigur, mai există unele momente care ţin de organizarea noastră pe intern şi nu numai, dar cred că, în cel mai scurt timp, acestea vor fi înlăturate astfel încît să ne putem manifesta în campania electorală la randament maxim. În context, ţin să le mulţumesc colegilor care au fost implicaţi plenar în pregătirea partidului către alegeri, dar şi în asigurarea bunei activităţi a formaţiunii noastre zi de zi. În mare parte, graţie efortului depus de ei am ajuns acum să facem constatări de genul celor la care m-am referit mai sus.

T: Cine va fi cel mai mare duşman al PLDM în aceste alegeri?

V.F.: Partidele şi politicienii care vor promova minciuna, care vor încerca să dezinformeze şi să manipuleze alegătorii. Pentru noi este o chestiune de principiu ca alegătorii să aibă posibilitatea să facă o alegere conştientă, dar nu presaţi şi manipulaţi de cineva. De aceea, ne vom opune cu toată tăria şi vom depune maximum de eforturi pentru a contracara astfel de fenomene nocive pentru alegători şi, în final, pentru democraţia din ţara noastră.

T: Sincer, mă aşteptam că în acest context veţi vorbi de partidele care promovează Uniunea Vamală…

V.F.: Păi, e cam aceeaşi. Pentru că cei care promovează cu insistenţă ideea aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală induc în eroare alegătorii. Ei vorbesc despre nu ştiu ce beneficii iluzorii, despre locuri de muncă, pieţe de desfacere etc., cînd adevărul este cu totul altul şi în ultimii ani toţi s-au convins de acest lucru.

Locul nostru, al Republicii Moldova, este în Uniunea Europeană, unde este o piaţă de peste 500 mil. potenţiali consumatori, cu reguli clare de joc, care nu depind de mofturile cuiva sau de conjunctura politică şi geopolitică. UE înseamnă democraţie, bunăstare, civilizaţie etc. – este cel mai sigur şi mai bun spaţiu din Europa şi nu numai care poate să asigure o dezvoltare normală şi locul nostru este anume în aceasta mare familie. Aceasta trebuie să o înţeleagă inclusiv şi cei care încearcă acum să inducă în eroare cetăţenii, creînd miraje şi povestindu-le despre beneficiile a nu ştiu ce proiecte pe care şi le doresc ca şi alternativă UE.

T: În context, nu pot să nu vă întreb în ce măsură corespund realităţii informaţiile precum că forţe din exterior se vor implica în această campanie electorală?

V.F.: Interesul extern faţă de alegerile din Republica Moldova este unul foarte mare şi spun acest lucru cu toată certitudinea. Pentru că de aceste alegeri depinde calea pe care va merge mai departe Republica Moldova. Noi ne dorim continuarea cursului de democratizare şi integrare europeană pe care l-am început în 2009 şi care este unicul firesc şi de viitor pentru ţara noastră. În acest sens avem şi determinarea, dar şi forţa necesară pentru a merge mai departe.

Sînt însă şi forţe, inclusiv din exterior, care şi-ar dori ca Moldova să abandoneze calea europeană şi să se aventureze în nu ştiu ce proiecte geopolitice iluzorii sau, în cel mai rău caz, să continue să se bălăcească în starea de incertitudine în care s-a aflat aproape două decenii. Forţele respective şi-au găsit aliaţi sau, mai bine zis, instrumente în Republica Moldova şi fac tot posibilul pentru a-şi atinge scopul. Comportamentul acestor cetăţeni ai Republicii Moldova, cel puţin pentru mine, este unul neclar, or ei acţionează în detrimentul intereselor cetăţenilor şi al ţării. Căci cum altfel poate fi calificat comportamentul celor care nu doresc ca Republica Moldova să ajungă un stat european prosper, cu un înalt nivel de bunăstare a populaţiei, cu o democraţie dezvoltată etc.?

T: Bine, dar sondajele arată că procentul celor ce cred în integrarea euro-asiatică a Republicii Moldova este destul de mare…

V.F.: Aceasta este un rezultat al manipulărilor de care am vorbit mai sus, dar şi al jocului perfid pe nostalgiile oamenilor la care se dedau unii aşa-zişi politicieni. Dar este şi partea noastră de vină şi eu admit că poate nu am fost destul de eficienţi şi buni la capitolul comunicare, informare amplă a societăţii despre beneficiile integrării europene. Admit că prea mult ne-am axat pe acţiuni şi prea puţin pe popularizarea rezultatelor acestora. Astăzi, efectele benefice ale integrării europene se resimt practic la nivelul fiecărei localităţi, a fiecărui cetăţean şi este de datoria noastră să-i ajutăm pe oameni să înţeleagă acest lucru. Și cu asta ne vom ocupa inclusiv în perioada rămasă pînă la alegeri.

T: Aţi putea da un pronostic pentru alegerile din 30 noiembrie 2014?

V.F.: Nu vă voi da cifre, dar ferma mea convingere este că şi după acest scrutin Moldova va fi guvernată de forţe pro-europene, democratice, care vor asigura continuitatea tuturor acelor procese importante începute în 2009.

T: Vă mulţumim.

Kristina GUREZ

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
02.01.25 - 14:07
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31