VIZITA ÎNALŢILOR OASPEŢI
Pe 20 noiembrie, Preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, şi cel al Ucrainei, Petro Poroşenko, vor efectua o vizită în Moldova la invitaţia şefului statului, Nicolae Timofti.
Bronislaw Komorowski
Preşedintele actual al Poloniei, Bronislaw Komorowski, s-a născut în Oborniki Ślaskie, la data de 4 iunie 1952.
Carieră:
A studiat istoria la Universitatea din Varşovia şi a absolvit-o în 1977. În tinereţe a făcut parte din mişcarea de cercetaşi pentru tineret Scouting. Acolo a întîlnit-o pe Anna Dembowska, care îi devenea soţie în 1977. Au împreună 5 copii.
A organizat şi a participat la manifestaţii patriotice, a colaborat cu comitetul muncitoresc şi Mişcarea pentru Apărarea Drepturilor Civile ale Omului, a redactat şi imprimat în ilegalitate lucrări istorice şi literare. A fost arestat de mai multe ori. În 1977 a început să lucreze la revista PAX , între 1980 şi 1981 a lucrat în Centrul de Cercetări Sociale Solidaritatea din Regiunea Mazovia şi în 1982 era redactor al revistei independente ABC. A predat o perioadă la Seminarul din Niepokalanow.
În 1991 a devenit deputat în Sejm (parlamentul polonez), în perioada 1990-1993 a fost ministru adjunct al apărării pentru probleme educaţional-sociale, în guvernele conduse de Tadeusz Mazowiecki, Jan Krzysztof Bielecki sau Hanna Suchocka. În 1993-1995 era membru al Partidului Uniunii Democrate şi în 1997-2000 a condus Comitetul Apărării Naţionale. În anul următor a fost ministru al Apărării, apoi adjunct al Comitetului Naţional de Apărare şi membru al Comitetului Afacerilor Externe.
În 2001 a fost membru al Platformei Civice, preşedinte al Regiunii Mazovia, şi din iunie 2006 a fost vice-preşedinte al acestui partid. Tot în 2005 era ales vicepreşedinte al Sejmului şi în 2007 devenea Mareşal al Sejmului (Preşedinte al Parlamentului) polonez.
În 2010, după decesul preşedintelui în exerciţiu Lech Kaczyński, a candidat la alegerile prezidenţiale din partea Platformei Civice şi a cîştigat în al doilea tur.
Pe scurt despre Bronislaw Komorowski:
Nume complet: Bronisław Maria Komorowski
Ocupaţia: politician
Profesia: istoric
Partid politic: Partidul Platforma Civică
Funcţii: Preşedintele Poloniei, Mareşal al Sejmului, Ministru al Apărării Naţionale
Data naşterii: 4 iunie 1952
Locul naşterii: Oborniki Ślaskie, Polonia
Părinţi: Contele Zygmunt Leun Komorowski şi Jadwiga Komorowska
Zodia: Gemeni
Religie: romano-catolică
Stare civilă: căsătorit
Soţia: Anna Komorowska - profesoară
Copii: 5 - Zofia, Tadeusz, Maria, Piotr şi Elzbieta
Studii: Universitatea din Varşovia
De ce este faimos Bronislaw Komorowski?
Bronislaw Komorowski este preşedintele Poloniei din 6 august 2010, a fost Mareşal al Sejmului, Ministru al Apărării Naţionale.
De ce ne place Bronislaw Komorowski?
Prima sa vizită în străinătate, în calitate de preşedinte al Poloniei, a fost la Bruxelles, la Parlamentul European, demonstrînd importanţa orientării europene pentru Polonia.
Petro Poroşenko
Miliardarul care a făcut avere în domeniul ciocolatei Petro Poroşenko a fost propulsat la conducerea unei Ucraine devastate de o insurecţie armată separatistă prorusă şi care se află pe marginea războiului civil, dar care contează pe pragmatismul său pentru a o pacifica.
Acest bărbat impozant, în vîrstă de 48 de ani, promite să-şi conducă ţara către un viitor european şi în acelaşi timp să normalizeze rapid relaţiile cu Vladimir Putin, pe care afirmă că-l "cunoaşte bine" şi căruia, cu o mimică gravă, i-a strîns mîna cu o zi înaintea învestirii sale în funcţie, la ceremoniile internaţionale din Normandia, unde a fost invitat de către preşedintele francez François Hollande.
Ales cu 54,7% din voturile exprimate, noul preşedinte al Ucrainei, care vorbeşte engleza fluent, a primit o susţinere importantă din partea occidentalilor. Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au ţinut să-l întîlnească înainte să fie învestit în funcţie.
"Este un succes. O învestire diplomatică a lui Poroşenko a avut loc în Franţa, unde Statele Unite şi Uniunea Europeană au arătat în mod clar că îl susţin", comentează politologul ucrainean Vitali Bala.
Cu această susţinere şi un scor bun în alegerile prezidenţiale - inclusiv în regiunile rusofone -, pragmatic şi moderat, Poroşenko este bine plasat pentru a face faţă provocărilor imense cu care se confruntă Ucraina, subliniază unii analişti.
Ascensiune politică vertiginoasă
În urmă cu un an, acest om de afaceri, care a ocupat pentru scurt timp două posturi într-un guvern prorus şi altul prooccidental, era o personalitate politică din planul al doilea.
Însă "s-a aflat la momentul potrivit, în locul potrivit", rezumă Volodimir Gorbaci, un expert de la Institutul Euroatlantic de la Kiev.
El a fost singurul oligarh care şi-a pus în mod deschis resursele financiare şi mediatice în serviciul Maidanului, simbolul mişcării de contestare proeuropeană care a condus la destituirea din funcţia de preşedinte, în februarie, a prorusului Viktor Ianukovici, după o baie de sînge la Kiev.
Petro Poroşenko a luat rar cuvîntul pe podiumul din Piaţa Maidan, dar el a fost cel care s-a urcat pe un buldozer pentru a calma nişte "capete înfierbîntate", hotărîte să forţeze cordoanele poliţiei antirevoltă în faţa sediului Preşedinţiei, pe 1 decembrie, fiind huiduit de radicali, care au aruncat cu ciocolată şi mărunţiş în el.
În martie s-a dus în Crimeea ocupată de către forţele ruse, cu puţin înainte de anexarea peninsulei de către Rusia.
"Poroşenko s-a afirmat ca un om responsabil şi un protector", subliniază Volodimir Gorbaci. "În timpul revoluţiei şi războiului, orice om vrea să fie protejat ca de un părinte", adaugă el.
Specialist în relaţii economice internaţionale, el promite să gestioneze Ucraina ca pe fabrica sa prosperă de ciocolată Roşen. Iar în politică nu este tocmai un novice.
El a fost ministru însărcinat cu Relaţiile Economice Internaţionale al fostului preşedinte Ianukovici şi unul dintre fondatorii partidului acestuia, ministru de Externe şi apoi puternicul şef al Consiliului pentru Securitate Naţională în mandatul fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko, fiind unul dintre apropiaţii acestuia.
Mulţi cred că Poroşenko este capabil să relanseze o economie aflată în cădere liberă şi să unească o ţară divizată, cu ajutorul experienţei sale guvernamentale din trecut şi cunoştinţelor în afaceri.
Spre deosebire de cea mai mare parte a oligarhilor ucraineni, care s-au îmbogăţit rapid în anii haotici din perioada postsovietică, Poroşenko şi-a construit averea prin propriile puteri.
Originar din Bolgrad (sud), el a început vînzînd boabe de caco, după care a cumpărat mai multe cofetării, pe care le-a unit într-o firmă uriaşă - Roşen -, pe care a promis să o vîndă odată ales.
El deţine, de asemenea, Kanal 5, un post de televiziune lansat în cursul mişcării de contestare a lui Ianukovici.
Averea lui Poroşenko, estimată la 1,3 miliarde de dolari de către revista Forbes, a fost deja afectată de criza cu Rusia, care a interzis importul ciocolatei sale, în cursul negocierilor dintre Ucraina şi Uniunea Europeană (UE).
El este căsătorit cu Marina de aproximativ 30 de ani, un medic cardiolog, mama celor patru copii ai cuplului.
Sursa: famouswhy.ro, Mediafax