VIORICA DUMBRAVEANU: TOATE TESTELE REALIZATE IN LABORATOARELE PUBLICE SINT GRATUITE

Toate testele care sînt realizate în laboratoarele publice pacienţilor referiţi de către sistemul medical sînt gratuite, indiferent de statutul pe care îl are persoana: asigurat sau neasigurat. „Aceste teste sînt acoperite din contul fondurilor de asigurări obligatorii de asitenţă medicală”, a declarat ministra sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu.

În cadrul unei conferințe de presă, Viorica Dumbrăveanu, referindu-se la testarea în cadrul laboratoarele publice, a precizat că referirea pacienţilor este realizată de către sistemul medical. „Noi am menţionat deja că există criterii clar determinate în ce circumstanţe sînt testate persoanele. Atunci cînd vorbim despre laboratoarele private, adresabilitatea este determinată, de fapt, din acea intenţie care este manifestată de către persoană sau deseori am avut şi situaţii cînd angajatorii solicitau testarea angajaţilor în cadrul acestor laboratoare, acoperind cheltuielile”, a spus ministra.

Șeful ANSP, Nicolae Furtună, a menţionat că, din cele zece laboratoare care la momentul actual asigură diagnosticul COVID-19, patru sînt private.

Referindu-se la revizuirea tacticii de testare, Nicolae Furtună a declarat că testarea masivă nu este altceva decît „teste irosite şi potenţial de laborator sufocat şi supraîncărcat”. „Vedeţi ce se face în Georgia. Georgia respectă strict definiţia de caz şi nu se primeşte umflarea sistemului cu cazuri asimptomatice, ceea ce nu este în Republica Moldova. La capitolul testare şi teste eu personal, ca epidemiolog, nu am nicio remuşcare din ceea ce s-a făcut pînă acum”, a adăugat şeful ANSP.

Sursa: IPN