VINZARILE DE APARTAMENTE DIN PRIMELE LUNI ALE ANULUI CURENT AU CRESCUT CU 60%

În primul trimestru al anului 2020, vînzările/procurările de apartamente au atins cifra de 7354, record absolut pentru perioada ianuarie-martie. Astfel, vînzările din primele trei luni ale anului curent au fost cu 60% mai mari decît în perioadele similare ale anilor precedenți. Cifrele au fost prezentate de economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, care constată că tranzacțiile pe piața imobiliară din Moldova cresc pentru al 14-lea trimestru consecutiv.

Veaceslav Ioniță constată, făcînd referire la datele Agenției Serviciilor Publice, că piața imobiliară continuă să fie concentrată în municipiul Chișinău, acolo unde au loc aproape 80% din toate tranzacțiile cu apartamentele.

Expertul mai opinează că deși piața imobiliară este în creștere deja pe parcursul a 3,5 ani, prețul la apartamente rămîne relativ constat. În 2019, a fost înregistrată o ușoară creștere a prețului, în vară, dar acum prețul s-a reîntors la nivelul începutului anului 2019. În prezent, un apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău costă în mediu 36,2 mii euro, ceea ce este cu 1,1 mii euro mai puțin decît în vara anului 2019, susține economistul.

Potrivit acestuia, datorită prețului stabil și creșterii veniturilor în euro ale cetățenilor moldoveni, efortul financiar pentru procurarea unui apartament este în continuă scădere. În primul trimestru, pentru prima dată în istoria țării, el a coborît sub nivelul de opt ani. Astfel, în prezent pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău este nevoie de 7,9 salarii medii anuale. Media europeană este de 6,9 slarii anuale pentru procurarea unui apartament.

În ceea ce privește criza dictată de COVID-19, Ioniță estimează că aceasta nu va avea un impact major asupra pieței imobiliare, care, potrivit prognozelor, va rămîne atractivă pentru tranzacții și în anul 2020.