VALOAREA TRANSFERURILOR DE PESTE HOTARE S-A REDUS IN PRIMUL TRIMESTRU CU PESTE 24 LA SUTA

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în primul trimestru al anului 2015 prin băncile din Republica Moldova mijloace băneşti în sumă echivalentă cu circa 240 milioane de dolari, cu 24,1 la sută mai puţin decît în aceeaşi perioadă a anului precedent.

Este cel mai jos nivel din ultimii cinci ani şi o cifră comparabilă cu cea înregistrată în primul an după criza din 2008-2009. În primele trei luni ale anului 2010, moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă 233 milioane de dolari SUA.

Decalajul faţă de anul precedent este în continuă diminuare în ultimele luni. Datele băncii centrale relevă că în lunile ianuarie şi februarie intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au fost cu aproximativ un sfert mai mici faţă de perioada similară a anului precedent, iar în martie s-au diminuat cu 26 la sută.

Cauza cea mai mare care afectează volumul de transferuri ce intră în ţară este recesiunea economică din Rusia. Pe de altă parte, date ale BNM arată că în acest an s-au menţinut tendinţele din anii 2012 şi 2013, cînd fluxul de intrări a consemnat pe parcursul trimestrului întîi o creştere constantă faţă de luna precedentă. În martie a fost transferată prin bănci valută echivalentă cu suma de 91 milioane de dolari SUA, comparativ cu 69 milioane în ianuarie şi 70 milioane în februarie.

Potrivit statisticilor BNM, în primele trei luni ale anului ponderea rublei ruseşti în total transferuri a fost de 20,2 la sută. Cele mai multe transferuri s-au făcut în euro, respectiv 42,4 la sută din total, iar 31,6 la sută din remitenţe au fost în dolari SUA.

Circa 25 la sută din consumul populaţiei este finanţat din remiteri de peste hotare, constată Banca Naţională.