Ursula von der Leyen: ”Europa este bine plasată pentru a deveni un campion al inteligenţei artificiale industriale”

Uniunea Europeană trebuie "să-şi intensifice eforturile" pentru a nu fi lăsată în urmă în cursa globală pentru inteligenţa artificială, "noua frontieră a competitivităţii", a avertizat Marţi, la Davos, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care, în altă ordine de idei, le-a transmis susţinătorilor Ucrainei "să-şi întărească rezistenţa" în faţa invaziei ruseşti în derulare, potrivit AFP şi DPA.

"Primul venit, primul servit, iar cursa a început deja: competitivitatea noastră viitoare depinde de integrarea AI în activităţile zilnice", a spus ea într-un discurs la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia.

"AI poate creşte productivitatea într-un ritm necunoscut pînă acum. (...) Aceasta este noua frontieră a competitivităţii, iar Europa este bine plasată pentru a deveni un campion al inteligenţei artificiale industriale, folosită pentru a transforma infrastructura critică", a insistat şefa CE.

În timp ce Statele Unite şi China au preluat pînă acum conducerea în dezvoltarea acestor tehnologii, "Europa trebuie să-şi intensifice eforturile şi să fie prima în utilizarea responsabilă a AI", a spus von der Leyen.

În Decembrie, după negocieri dure, UE a convenit asupra unei legislaţii fără precedent la nivel mondial pentru reglementarea inteligenţei artificiale, menită să stimuleze inovarea, limitînd în acelaşi timp posibilele abuzuri în privinţa acestor tehnologii.
În contextul înmulţirii instrumentelor americane de inteligenţă artificială generativă (ChatGPT de la OpenAI, Bard de la Google), statele UE se tem că reglementarea excesivă ar înăbuşi din faşă companiile lor emergente, cum ar fi Aleph Alpha în Germania şi Mistral AI în Franţa, făcînd costurile de dezvoltare prohibitive.

Textul final prevede norme obligatorii pentru toată lumea pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor şi pentru a verifica dacă aceştia nu încalcă drepturile de autor, precum şi constrîngeri mai dure pentru cele mai puternice sisteme din domenii sensibile.

Ursula von der Leyen consideră că această legislaţie "consolidează încrederea" prin abordarea separată a situaţiilor "cu risc ridicat", cum ar fi identificarea biometrică în timp real, care "permite inovarea în toate celelalte domenii".

UE are "200.000 de ingineri cu experienţă în AI", ceea ce reprezintă "o concentraţie mai mare decît în SUA sau China", a spus ea.

Iar statele UE au "un avantaj competitiv uriaş în privinţa datelor industriale", oferind posibilitatea "de a dezvolta sistemele cu ajutorul unor date de o calitate de neegalat", a adăugat şefa Executivului UE.

"Vrem să investim în acest lucru şi să promovăm accesul firmelor nou-înfiinţate şi al IMM-urilor europene la supercalculatoarele continentului, precum şi la spaţii comune de date în toate limbile UE, astfel încît AI să funcţioneze şi pentru cei care nu vorbesc limba engleză", a subliniat ea.

În altă ordine de idei, von der Leyen le-a transmis susţinătorilor Ucrainei "să-şi întărească rezistenţa în faţa ruseşti în derulare, solicitînd totodată mai multe arme şi sprijin financiar pentru Kiev”.

Von der Leyen a declarat că Ucraina are nevoie de "finanţare previzibilă pe tot parcursul anului 2024 şi ulterior", în contextul angajamentelor restante din partea Uniunii Europene.

Preşedinta CE a declarat că Ucraina "poate învinge în acest război", invocînd drept argumente victoriile Kievului în eliberarea teritoriilor capturate de Rusia.