UNIUNEA EUROPEANĂ PE ÎNŢELESUL TUTUROR
Piaţa europeană aşteaptă fructele ecologice moldoveneşti
„Cererea de consum a europenilor faţă de produsele ecologice certificate depăşeşte cifra de producţie. Dacă veţi încerca să vă axaţi pe acest domeniu, îmi iau angajamentul să vă sprijinim, cel puţin în obţinerea certificării. De asemenea, putem găsi soluţii pentru a finanţa acest lucru, în primii trei ani cel puţin”. Acestea au fost angajamentele asumate de Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură, cu ocazia vizitelor făcute în ţara noastră în acest an.
Exportul produselor moldoveneşti pe piaţa europeană este una dintre priorităţile Executivului de la Chişinău, care trebuie să se mobilizeze şi să continue dialogul cu UE şi Banca Europeană pentru Investiţii pentru standardizarea produselor şi accesarea fondurilor europene.
Încă din 2009, companii din Republica Moldova au primit certificate internaţionale de siguranţă alimentară, obţinînd dreptul de a exporta produse agricole în stare proaspătă pe piaţa Uniunii Europene. Între acestea, întreprinderile producătoare şi exportatoare de mere „Victor Scutaru” şi „Agrodenidan” SRL, de struguri de masă, „Podgoreni” SRL, şi „Prometeu T” SA, specializată în procesarea nucilor şi fructelor uscate, au beneficiat de asistenţă din partea specialiştilor Programului de dezvoltare a businessului agricol, PDBA, implementat în ţara noastră de compania CNFA.
În acest an, însă, producătorii moldoveni se pregătesc intens de accederea masivă pe piaţa de desfacere europeană. În luna Februarie, aceştia au vizitat Tîrgul pentru Industria Fructelor si Legumelor, organizat la Varşovia, unde au avut posibilitatea să ia contact cu tehnologiile utilizate în Polonia pentru producerea, procesarea şi comercializarea produselor agricole proaspete.
Nicu Şalaru, producător de mere din Costeşti, raionul Rîşcani, a fost satisfăcut de oportunitatea creată de interacţiunea cu mediul agricultorilor din Uniunea Europeană. „Am avut posibilitatea să fac cunoştinţă cu un model avansat de coeziune cooperatistă, care, din păcate, lipseşte deocamdată în mediul fermierilor moldoveni. Experţii polonezi ne-au explicat cum reuşesc să se înţeleagă în privinţa contribuţiilor proprii – bani, infrastructură şi tehnică – utilizării fondurilor europene şi guvernamentale, dar şi partajării responsabilităţii. Aici, în Moldova, noi avem nevoie de mai multă încredere în cadrul grupurilor de producători, ca să ne putem organiza eficient pe loc, fără ajutor extern”.
Inspirat de informaţiile acumulate în Polonia, fermierul, care are în proprietate o livadă de mere de peste 20 de hectare, a spus că intenţionează să instaleze o linie de prelucrare a merelor pentru suc. Astfel de iniţiative confirmă preocuparea şi interesul agricultorilor noştri pentru extinderea şi diversificarea consumatorilor de fructe moldoveneşti şi, de ce nu, o reorientare dinspre piaţa rusească spre cea europeană.
Cunoaşterea şi implementarea standardelor de calitate cerute de autorităţile europene este un atu pe care producătorii moldoveni îl pot valorifica la maxim, alături de deschiderea manifestată deja de statele membre ale UE în a-şi împărtăşi din experienţa acumulată în domeniu.
Direcţia europeană ar diminua efectele deja cunoscute ale campaniilor derulate de Rusia, prin intermediul Rossekhoznadzor, Serviciul federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară, care frecvent limitează sau chiar interzice livrarea pe spaţiul rusesc a zeci de tone de fructe provenind din ţara noastră, pe motiv că ar avea un conţinut ridicat de nitraţi, care depăşeşte nivelul maxim admis conform normelor ruseşti.
Moldova Suverană
Virginia Filip 10.04.2014 - 20:48
Fructele moldovenesti vor ajunge pe mesele cetatenilor europeni si toti vor afla dupa ce vom intra in U.E cat de multe avem de oferit. Sa nu mai vorbim despre vinurile noastre care sunt de o calitate superioara, dar care pana acum nu au avut norocul sa fie appreciate asa cum ar trebui.