Una dintre fețele cinice ale războiului: Rusia a vîndut Turciei cărbunele din teritoriile ucrainene anexate
Peste 160.000 de tone de cărbune, cu o valoare de cel puţin 14,3 milioane de dolari, care a fost extras în teritoriile ucrainene anexate de către Rusia, a fost exportat în Turcia, ţară membră NATO, pe parcursul acestui an, potrivit unor date vamale ruseşti analizate de Reuters, conform Agerpres.
Conform acestor date, în perioada Februarie-Iulie 2023, aproximativ 160.400 de tone de cărbune din regiunile Doneţk şi Luhansk au ajuns în Turcia. Trei producători de pe listă au confirmat, pentru Reuters, că au livrat cărbune provenit din cele două regiuni spre Turcia în perioada menţionată.
Spre deosebire de SUA şi Uniunea Europeană, Turcia nu a restricţionat schimburile comerciale cu Rusia sau cu acele teritorii ale Ucrainei controlate de Moscova. Autorităţile de la Washington au avertizat companiile să nu ajute Rusia în războiul său împotriva Ucrainei şi nici să nu ocolească sancţiunile. Datele provenite de la un furnizor de date comerciale, analizate de Reuters, arată că în perioada Februarie-Iulie 2023 cărbune provenit de la cel puţin 10 producători a ajuns în Turcia. Această ţară membră NATO a devenit de departe cea mai mare destinaţie de export pentru cărbune din teritoriile ucrainene anexate de Rusia care a fost vîndut în Turcia, în condiţiile în care aici au ajuns 95% din livrări în perioada Februarie-Iulie 2023.
Turcia, un mare consumator şi importator de cărbune, merge împotriva tendinţei mondiale prin creşterea ponderii cărbunelui în producţia de electricitate. În primul semestru al acestui an, Turcia a produs 31,5 milioane megawaţi oră de electricitate din cărbune, în creştere cu un sfert comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale.
Vînzătorii de cărbune sunt companii înregistrate în Rusia şi în teritoriile ucrainene anexate de Rusia, potrivit registrului companiilor ruseşti Spark.
De cealaltă parte, cumpărătorii sunt companii înregistrate în Hong Kong, Emiratele Arabe Unite şi jurisdicţii offshore precum Belize şi Insulele Virgine Britanice, arată datele vamale. Pe listă nu se regăsească companii turceşti.
Chiar dacă datele comerciale nu oferă o imagine completă a modului cum a fost exportat cărbunele, ele arată totuşi că o parte din cărbune a ajuns în Turcia via portul rusesc Rostov, precum şi prin portul rusesc de la Marea Neagră Novorossiisk, care au ambele conexiuni feroviare cu Doneţk şi Luhansk.
Sancţiunile americane impuse la data de 21 Februarie 2022, cu trei zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, interzic importurile sau exporturile din aşa-numitele republici Doneţk şi Luhansk.
Două zile mai tîrziu, Uniunea Europeană a anunţat un set de măsuri precum o interdicţie a importurilor de bunuri din cele două regiuni.
Turcia nu aplică restricţii similare, dar a spus, în repetate rînduri, că recunoaşte integritatea teritorială a Ucrainei. De asemenea, autorităţile de la Ankara au jucat un rol crucial de mediere a unui acord, acum expirat, între Rusia şi Ucraina care a permis acesteia din urmă să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră.