Un ultim studiu arata ca femeile nu traiesc mai mult decit barbatii

Un nou studiu a pus sub semnul întrebării ideea de mult timp vehiculată conform căreia femeile trăiesc mai mult decît bărbații, în special în cazul bărbaților însurați și a celor care au terminat o facultate, relatează The Guardian.

În analiza care ia în calcul date obținute de pe toate continentele, în ultimele două secole, s-a ajuns la concluzia că, deși bărbații au o speranță de viață mai scăzută decît cea a sexului opus, au o „șansă însemnată de a trăi mai mult decît femeile”.

Între 25% și 50% dintre bărbați au trăit mai mult decît femeile, potrivit academicienilor danezi, care au spus că diferențele mari ale speranței de viață maschează uneori suprapuneri ale duratei de viață dintre cele două sexe.

Studiul publicat în jurnalul BMJ Open a examinat datele despre durata de viață a bărbaților și femeilor din 199 de țări din ultimii 200 de ani. Concluzia a fost că bărbații au o probabilitate mare de a trăi mai mult decît femeile, în special în cazul bărbaților care sunt căsătoriți și cei cu studii superioare.

„Bărbații care sunt căsătoriți sau au o diplomă universitară tind să trăiească mai mult decît femeile care sunt nemăritate sau care nu au o diplomă de absolvire a liceului”, au spus autorii studiului.

Speranța de viață fluctuantă, de-a lungul timpului, atribuită fumatului și altor diferențe ale stilului de viață

În țările dezvoltate, probabilitatea ca bărbații să aibă o viață mai lungă decît femeile a scăzut pînă în anii '70, moment în care șansele au început să crească gradual în rîndul tuturor populațiilor, potrivit aceleiași analize.

Mărirea și scăderea diferențelor de speranță de viață au fost atribuite în special fumatului și a altor diferențe de comportament. ”O interpretare oarbă a diferențelor de speranță de viață poate uneori să ducă la o percepție distorsionată a adevăratelor inegalități [ale duratei de viață].”

În cercetare se mai menționează că ”deși speranța de viață la bărbați este în general mai joasă decît la femei, iar rata mortalității la bărbați este de obicei mai mare la toate vîrstele, bărbații au o șansă bună de a trăi mai mult decît femeile.”

Academicienii au sugerat faptul că o mai bună măsurătoare ar fi examinarea duratei de viață a ambelor sexe în țări diferite.