UN PARTID PRO-EUROPEAN CRITICĂ DUR DECIZIA PUTERII DE A LIMITA LIBERTATEA DE EXPRIMARE, SUSPENDÎND LICENȚA DE EMISIE CELOR 6 POSTURI TV

Partidul pro-european Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) califică drept inacceptabilă decizia CSE de a suspenda licența de emisie pentru șase posturi TV. Totuși, formațiunea politică insistă pe respectarea legislației naționale și impunerea acestor operatori să renunțe la retransmisiuni și conformarea activității lor Codului serviciilor media audiovizuale, este scris într-un comunicat, în care este înaintată și o listă de solicitări către autorități.

”Cerem Parlamentului R. Moldova completarea art 28.2 al Codului serviciilor media audiovizuale ”Furnizorii privați de servicii media nu pot avea în calitate de proprietar beneficiar Parlamentul, Președintele sau Guvernul R. Moldova” cu următorul conținut ”sau a altor state, cu excepția cazurilor prevăzute în acordurile interguvernamentale negociate pe bază de reciprocitate”, se anunță în reacția CUB.

Totodată, CUB cere Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport şi mass-media și Consiliului Audiovizualului să elaboreze un concept de dezvoltare a audiovizualului, care să cuprindă principii ce se bazează pe: Declararea spațiului audiovizual – spațiu de limba române, Difuzarea publicității în limba română. Accesul gratuit și exclusiv în multiplexul național pentru posturile tv cu servicii de programe originale în limba română.

Potrivit Coaliției pentru Unitate și Bunăstare , Consiliul Audiovizualului dispune de tot instrumentarul necesar pentru a combate propaganda rusească. Partidul insistă pe respectarea legislației naționale și impunerea acestor operatori să renunțe la retransmisiuni și conformarea activității lor Codului serviciilor media audiovizuale. 

 

Apelul asociațiilor de media

Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Media Guard, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice și RISE Moldova cer autorităților să comunice public toate informațiile privind circumstanțele de fapt și de drept în temeiul cărora a fost emisă decizia CSE ce impune restricții în raport cu unii furnizori de servicii media.

La 16 decembrie 2022, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova a dispus suspendarea licenței de emisie a șase posturi de televiziune (Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV) pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”. Argumentele invocate întru justificarea acestei decizii sînt: (1) cîteva persoane fizice și/sau juridice supuse sancțiunilor internaționale exercită controlul asupra posturilor TV supuse restricției (2) Consiliul Audiovizualului (CA) a monitorizat și a sancționat posturile TV pentru lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina.

Suspendarea licenței, drept măsură restrictivă întreprinsă de CSE, poate fi admisă în cazul existenței unor motive serioase, convingătoare, justificate și probate corespunzător. În prezent, însă, evaluarea proporționalității ingerinței și legitimității scopului urmărit este imposibilă din cauza lipsei informației explicite, clare și detaliate ce ar confirma controlul exercitat asupra celor șase posturi de către o persoană inclusă în lista sancțiunilor internaționale. De asemenea, în hotărîrea CSE lipsește informația exactă despre sancțiunile aplicate anterior de CA în privința fiecărui furnizor de servicii media vizat.

ONG-urile semnatare recunosc necesitatea de a implementa măsuri urgente pentru a asigura securitatea informațională a Republicii Moldova, care este supusă unor pericole reale generate de acțiunile subversive ale unui stat agresor, precum și ale unor organizații și indivizi particularii. Totodată, măsurile cu caracter restrictiv trebuie să fie fundamentate prin argumente convingătoare, probe certe și implementate într-o măsură în care să asigure excluderea dubiilor privind legalitatea și proporționalitatea ingerințelor.

ONG-urile de media reiterează că transparența în domeniul proprietății mass-media este consacrată, cu titlu de principiu, în lege, iar publicul are dreptul legitim de a cunoaște informațiile privind proprietarii-beneficiari ai furnizorilor de servicii media aflați în jurisdicția Republicii Moldova.

Pentru a elimina interpretările eronate și tendențioase, precum și pentru a aduce mai multă claritate, organizațiile semnatare solicită ca toate circumstanțele de fapt și juridice care au stat la baza deciziei CSE să fie comunicate public.

Sursa: politik.md

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40