UN FOST MILITAR A TRANSFORMAT UN HECTAR DE PIRLOAGA INTR-O FERMA PROFITABILA DE LEGUME BIO

Pămîntul este o mare avere şi poate fi o valoroasă sursă de venit. Numai că, din păcate, oamenii noştri caută soluţii pe alte meleaguri, fără să-şi dea seama cum banii stau acasă, la suprafaţă, trebuie doar să te trudeşti să-i ridici. Vom căuta mai multe exemple şi le vom relata aici, care să demonstreze cum agricultura poate fi profitabilă. Atît din R. Moldova, cît şi de peste Prut, unde e o situaţie aproape similară.

A schimbat arma pe plug

Marin Dumbravă s-a pregătit toată viața pentru a lucra în armată și a și făcut-o pînă în 2008. După ce a trecut în rezervă, s-a apucat de ceea ce el considera pînă atunci ca fiind o glumă – agricultura. Și nu orice fel de agricultură, ci agricultură ecologică. În ciuda suprafeței mici – sub un hectar, a fermei bio înființată lîngă București, fostul militar a reușit nu doar să aibă o afacere agricolă rentabilă, dar și să construiască un brand de care este mîndru.

Fermă inspirată din grădina bunicilor de la țară

 

Înființată de o persoană cu un nume predestinat pentru a crea un loc de poveste, Marin Dumbravă, microferma este locul din care două hipermarketuri și mai multe magazine de profil se aprovizionează săptămînal cu produse bio.

După ce i s-a încheiat cariera militară și, fiind o persoană încă activă, nu a putut să stea acasă și să trăiască din banii primiți ca și compensație.

La început a fost greu, chiar foarte greu, spune comandorul, dar a și simțit o atracție naturală pentru acest domeniu și nu a dat înapoi indiferent de piedicile care i-au ieșit în cale. ”Eu am început pentru că mi-a plăcut, dar cred că e și o chestie genetică. Nu îmi explicam de ce anumite chestii le știam fără să le citesc, fără să le fi practicat. Dar apoi a venit documentarea, pentru că nu se poate face cultură ecologică fără să te documentezi. Stăteam și citeam pînă la 2-3 noaptea, aveam abonamente la tot ce înseamnă revistă de specialitate”, spune Dumbravă.

Cu lanterna după melci

Astăzi întreaga familie pune umărul la ceea ce înseamnă microferma ecologică Biodumbrava. Fiica fermierului se ocupă de promovarea online, iar Marin Dumbravă își petrece nopțile fie documentîndu-se, fie îngrijind plantele. ”Acum cîteva nopți la ora 3 noaptea eu eram în grădină cu lanterna, adunam limacşi. Cîți oameni credeți că ar face asta?”, spune comandorul.

Ca o concluzie, după patru ani de muncă la Biodumbrava, fermierul spune că totul ține de pasiune și dacă ar fi ținut cont de banii investiți și cîștigurile materiale, probabil ar fi renunțat demult. ”Legumele bio se fac greu, e foarte multă muncă, trebuie să fii pasionat de ceea ce faci, satisfacțiile nu sînt neapărat bănești, dar vin din altă parte. Cînd un client îți spune că nu a mai mîncat de cînd era mic o roșie sau o varză așa gustoasă, sau cînd aflu că s-a vindecat de cancer mîncînd legume de la mine, satisfacția este enormă”, conchide Marin Dumbravă. (După biodumbrava.ro)

Bogdan DUMITRAŞCU