UE ACORDĂ FONDURI URIAŞE PENTRU SĂNĂTATEA NOASTRĂ, IAR UNIUNEA VAMALĂ VREA SĂ NE-O DISTRUGĂ?

Cel mai modern Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală din Sud-Estul Europei

Autor: Mihai CONŢIU

Marţi, 24 Iunie, am asistat la o conferinţă de presă susţinută de Excelenţa Sa, domnul ambasador Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, şi domnul Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii. Aceasta a fost prilejuită de debursarea, de către UE, a ultimei tranşe din suportul bugetar pentru Sănătate. Valoarea acestei tranşe se cifrează la suma de 6 milioane de Euro. Aceşti bani reprezintă un grant adiţional acordat în virtutea realizării de către Ministerul Sănătăţii a condiţiilor stipulate în Acordul de finanţare pentru implementarea Programului de suport bugetar „Susţinerea politicilor în sectorul sănătăţii”, în perioada anilor 2008-2012.

Conferinţa de presă a avut loc în incinta ultramodernului Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu” din strada 31 August 1989, nr. 137 A.

Arhivele memoriei SĂNĂTĂŢII noastre

Imaginea clădirii în care mă aflam, asociind-o cu multe alte proiect realizate de UE în Moldova, mi-a relevat miracolul transformării moderne şi ultramoderne a ţării în viitorul european pe care şi l-a ales. Fiind un bun cunoscător al faptelor concrete şi certitudinilor pe care UE le oferă membrilor săi şi ţărilor aspirante la această calitate, involuntar am fost nevoit să recurg la comparaţii.

Pe 27 Iunie, R. Moldova semnează Acordul de Asociere şi Liber Schimb cu UE. Pe de altă parte, există forţe interne şi externe care exercită presiuni dure şi costisitoare spre a-i frînge Moldovei acest zbor european pentru a o îndrepta spre negura Uniunii Vamale. Încă de la început, Federaţia Rusă a fost cea care a pus Moldovei încă de la început cele mai dure bariere politice şi economice. Prin şantaj!

Moldova este şantajată de Rusia cu preţul şi livrarea gazelor naturale de parcă ni le-ar oferi pe gratis. Moscova a pus embargo pe vinurile, coniacurile, strugurii, fructele sau legumele moldoveneşti de parcă Rusia ar fi campionul mondial al calităţii în aceste domenii, nu UE, care a dat cea mai bună notă produselor moldoveneşti. Încurajaţi fiind de forţele ruseşti ostile Moldovei, liderul de la Tiraspol şi başcanul Găgăuziei ameninţă cu declararea independenţei celor două regiuni în cazul semnării Acordului de Asociere. La astfel de tulburări mai incită şi popa Marchel de la Bălţi şi alţi hăbăuci de prin Taraclia şi de la dracu-n praznic. Îşi bat joc de viitorul oamenilor pentru că sînt naivi şi neinformaţi, iar de ignoranţa lor se fac vinovaţi şi guvernanţii, în cea mai mare măsură.

Rusia şi cei amintiţi vor să ducă Moldova în Uniunea Vamală chiar şi cu preţul violenţei, dar sînt absolut incapabili să ne ofere un MODEL superior UE.

Cîte granturi, cîte proiecte sociale a oferit Rusia Moldovei din 1991 şi pînă astăzi? Cîte spitale, şcoli, grădiniţe, orfelinate, drumuri, reţele de alimentare cu apă, de filtrare, epurare a apei etc. a construit, a finanţat parţial sau le-a dotat Rusia în Moldova? Cîte din toate acestea a iniţiat Rusia aici spre a face atractivă pentru ţară Uniunea Vamală, al cărei părinte fondator şi stăpîn absolut este? Absolut nimic, iar asta pentru că Uniunea Vamală nu are nici un criteriu civilizator şi de selecţie a membrilor, ci este doar un aspirator de noi provincii, cu nostalgii şi agresiuni de tip sovietic!

ÎNAINTE DE ACEŞTI ULTIMI 4-5 ANI, dincolo de sutele de proiecte şi programe cu caracter local, inclusiv în Transnistria, Găgăuzia, Bălţi, Taraclia şi restul ţării, dincolo de peste cele cu mult peste două miliarde de euro oferiţi Moldovei, UE A AJUTAT ACEASTĂ ŢARĂ ÎNCĂ DIN 1991, cînd nici pomeneală de integrare europeană.

În 1991, Rusia ne-a oferit război pe Nistru, iar Comisia Europeană a început să ne ajute dezinteresat, oferind asistenţă financiară R. Moldova de 400 de milioane de Euro pînă în 2007.

Asistenţa Uniunii Europene pentru Republica Moldova s-a majo­rat de patru ori, de la 10 milioane Euro pe an în 2003 la 63 mi­lioane în 2007, iar pentru 2007-2010 aceasta este estimată la 250 milioane Euro în cadrul Instrumentului Politicii Europene de Vecinătate. O serie de programe şi proiecte în domenii precum drepturile omului, reforma judiciară, aproximarea legislaţiei, promovarea exportului şi atragerea investiţiilor, dar şi politică socială, sănătate, migraţie, mediu, energie şi transport sînt în proces de dezvoltare.

UE a acordat asistenţă Moldovei în promo­varea exporturilor şi atragerea investiţiilor în cadrul unui proiect special, lansat la sfîrşitul anului 2008, pentru care a fost alocată o sumă de 1,6 milioane Euro. Au fost oferite 3 milioane de Euro pentru mai multe proiecte de asistenţă electorală. În 2007, pentru ajutorarea agricultorilor moldoveni ca să-şi revină după secetă, UE a acordat 3,7 milioane de Euro pen­tru procurarea seminţelor şi furajului.

Unde au fost în tot acest timp Rusia şi Uniunea Vamală?

UE vrea să ne transforme sistemul de Sănătate în model european

După această lungă digresiune, să revenim la prezentul Sănătăţii noastre! Aşadar, Marţi, 24 Iunie, în prezenţa Excelenţei Sale, domnul ambasador Pirkka Tapiola, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, şi a domnului Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, am văzut Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”, unul dintre cele mai moderne şi bine utilate din Sud-Estul Europei.

Excelenţa Sa, domnul ambasador Pirkka Tapiola, a şi spus că o astfel de instituţie modernă nu se găseşte în nici una din ţările din vecinătatea apropiată, nici în România, nici în Ucraina…

Cu acest prilej, Andrei Usatîi, ministrul Sănătăţii, a spus: „Finanţarea oferită de Uniunea Europeană a permis să creăm, la Chişinău, cel mai modern centru de simulare din această parte a Europei, dar şi să creăm o reţea regională de laboratoare de performanţă, în 11 centre de sănătate publică din ţară. Astfel, cu ajutorul noilor metode de diagnostic de laborator, centre de sănătate publică vor presta servicii de sănătate conform prevederilor naţionale şi potrivit recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.”

Oficialul a mai comunicat că cele 11 centre de sănătate publică au fost utilate cu aparatură medicală în valoare de 3 milioane de euro. În perioada 2010-2012, au fost cheltuiţi 1,4 milioane de Euro pentru reparaţia, restaurarea edificiului în care acum se află Centrul de Simulare în Instruirea Medicală. Din cele 6 milioane de Euro (grant adiţional), 3 au fost cheltuite pentru procurarea de instrumente, echipamente şi aparatură medicale.

Excelenţa Sa, domnul ambasador Pirkka Tapiola, a dat asigurări că UE va sprijini în continuare sistemul de Sănătate din Moldova pe criterii de performanţă. Domnia sa a amintit că, în perioada anilor 2008-2012, în cadrul programului de suport bugetar, UE a oferit finanţări de peste 49 de milioane de Euro. Mai exact, este vorba despre un suport financiar de 49.450.000 de Euro şi de o asistenţă tehnică în valoare de 3.150.000 de Euro.

„În ultimii ani, UE a susţinut eforturile Guvernului Republicii Moldova de reformare a Sănătăţii. Sîntem satisfăcuţi de gradul de realizare a indicatorilor Programului de Suport Bugetar şi, respectiv, de gradul de debursare a asistenţei financiare, care este cel mai înalt în această regiune, sectorul Sănătăţii atingînd unul dintre cele mai performante rezultate, comparativ cu alte sectoare”, a spus domnul ambasador Pirkka Tapiola.

dscn9455(1) copy.jpg

Ce se întîmplă la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală şi la cele 11 centre din ţară?

Aceste Centre de Simulare în Instruirea Medicală sînt destinate exclusiv studenţilor la Medicină, medicilor şi, fireşte, personalului asistent. Medicina modernă solicită specialişti de înaltă clasă, specializare. Am înţeles de la ministrul Sănătăţii, dl Usatîi, că deja, pînă la această oră, în cadrul acestor Centre s-au instruit circa 2.000 de studenţi şi medici.

Medicina modernă, prin provocările care i se fac, solicită noi şi noi performanţe profesionale din partea medicilor, una din puţinele profesii în care practicantul învaţă toată viaţa. Aceste Centre, spre exemplu, au menirea de a-l face pe tînărul medic chirurg, care nu a mai făcut nici o operaţie în viaţa sa, să debuteze, să efectueze o primă operaţie ca un veritabil profesionist, exersat, fără emoţii şi chiar fără asistenţa unui profesor. Aici, studenţii şi medicii simulează toate tipurile de operaţii pe „pacienţi” artificiali. Folosesc toate instrumentele şi aparaturile necesare oricărei operaţii, parcurg toate procedurile, au asistenţi şi anestezişti alături şi reuşesc să se transpună în emoţiile specifice unei operaţii autentice.

Acelaşi lucru se întîmplă şi în cabinetele de consultaţii, rezervele „pacienţilor” internaţi etc., etc. La fel ca într-un veritabil spital! Practic, aceste centre sînt o a doua facultate, una ceva mai practică, de testare a cunoştinţelor şi de asimilarea a altora noi.

În final, Centrele de Simulare în Instruirea Medicală sînt o garanţie că toţi studenţii de la medicină medicii care se vor instrui aici vor transforma sistemul de Sănătate din R. Moldova într-unul elitar, comparabil cu sistemele similare din cele mai dezvoltate ţări europene. Implicit, ca beneficiari finali, moldovenii nu doar că vor merge încrezători la medici, dar prin profesionalismul imprimat de aceste Centre avem garanţia că speranţa de viaţă va fi în continuă creştere, că vor scădea radical ratele mortalităţii infantile, cele la naştere şi a mamelor etc.

Se gîndesc „inginerii” Uniunii Vamale inclusiv la acest domeniu? Mulţumim UE că ne eşti atît de binevoitoare! Pariaţi permanent pe UE!

01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:03
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
02.01.25 - 14:05
03.01.25 - 13:35
02.01.25 - 14:07
03.01.25 - 13:31
03.01.25 - 13:33
01.01.25 - 16:46
02.01.25 - 14:14
04.01.25 - 16:00
01.01.25 - 16:47
04.01.25 - 15:53