Ucrainenii dezmint pierderea capului de pod ocupat pe malul stîng al Niprului
Armata ucraineană a dezminţit, Miercuri, că ar fi pierdut controlul asupra capului de pod Krînki de pe malul stîng al Niprului, ocupat de forţele ruse în Sudul Ucrainei, a cărui capturare fusese anunţată în ajun de însuşi preşedintele rus Vladimir Putin, relatează France Presse.
"Lideri militari şi politici ai ţării agresoare au anunţat preluarea controlului asupra capului de pod de pe malul stîng al fluviului Nipru. Declarăm oficial că această informaţie este falsă", a indicat Comandamentul Sud al forţelor ucrainene pe reţelele de socializare.
"Forţele de apărare din Sudul Ucrainei continuă să se menţină pe poziţii, provocînd pierderi semnificative inamicului", a adăugat acesta.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi ministrul său al Apărării, Serghei Şoigu, au anunţat, Marţi, capturarea localităţii Krînki, unde Armata ucraineană a reuşit să ocupe poziţii în Vara anului 2023, în condiţii deosebit de dificile, în special din cauza prezenţei mlaştinilor şi a traversării fluviului sub tirurile intense ale inamicului.
Ruşii au bombardat masiv această zonă, iar Krînki a fost complet distrus, potrivit imaginilor difuzate periodic de forţele celor două tabere.
Acest cap de pod a fost unul dintre rarele succese ale contraofensivei de Vară a Ucrainei, dar nu a permis niciodată forţelor Kievului să avanseze spre Sud.
Cucerirea Krînki a fost prezentată de Putin ca un al doilea succes consecutiv, după preluarea sub control cu cîteva zile în urmă a Avdiivkăi, oraş-fortăreaţă în Estul Ucrainei.
Armata ucraineană se confruntă cu numeroase asalturi ruseşti atît pe frontul de Est, cît şi pe frontul de Sud şi este vizată de bombardamente intense, în timp ce duce o lipsă acută de muniţie de artilerie din cauza reducerii ajutorului occidental, în special a celui din SUA, care este blocat de rivalii republicani ai preşedintelui Joe Biden.
Rusia a suferit importante pierderi, potrivit Kievului, dar ea dispune de mai mulţi oameni şi de o superioritate în armament, după ce şi-a pus economia în stare de război.
În condiţiile în care la 24 Februarie se vor împlini doi ani de la declanşarea invaziei ruse, Ucraina se află într-o poziţie "extrem de dificilă" pe cîmpul de luptă, aşa cum a recunoscut şi preşedintele Volodimir Zelenski, notează AFP, în preluare Agerpres.