TURCIA: LICEANUL INCULPAT ŞI ÎNCARCERAT PENTRU "INSULTĂ" LA ADRESA PREŞEDINTELUI ERDOGAN A FOST ELIBERAT

Liceanul de 16 ani, inculpat şi încarcerat, miercuri, la Konya, (centrul Turciei), pentru «insultă» la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a fost eliberat vineri în urma unei plîngeri depuse de avocaţii săi, au anunţat mass-media turce, citate de AFP.

Arestarea tînărului, o premieră în cazul unui minor pentru aceste motive, a provocat critici ale opoziţiei care a denunţat «deriva fascistă» a regimului islamo-conservator.

Minorul, membru al unei mişcări de stînga, a fost acuzat de justiţie că l-a «insultat» miercuri pe liderul Turciei în timpul unei ceremonii în memoria unui tînăr institutor laic ucis de islamişti în 1930, a precizat postul de ştiri CNN-Türk.

Într-un discurs susţinut cu această ocazie, tînărul a lansat atacuri la adresa lui Erdogan şi a regimului său, acuzînd în special «corupţia», potrivit publicaţiei Hurriyet.

Guvernul turc, condus din 2003 şi pînă în august 2014 de Erdogan, ales apoi preşedinte, a fost vizat în vara anului 2013 de o mişcare populară de contestare, care a acuzat «deriva sa autoritară şi islamistă».

Sursa: Agerpres