TRISTEŢI DE SFÎRŞIT DE AN ŞI ÎNCEPUT DE NOU AN

La moldoveni, optimismul este deschis doar prin fereastră politică

Autor: Mihai CONȚIU

Iată-ne, iubiți cititori, în clipele în care destinul ne smulge necruțător din albia anului 2022 și ne aruncă în ”temnița” necunoscutului Nou An 2023! Anul ce stă la pîndă s-o ia la fugă din viața noastră ne-a oferit cam și ceia ce au trăit părinții ori bunicii noștri. Mă refer, în primul rînd, la războiul din Ucraina. Părinții ori bunicii noștri au fost în preajma Holocaustului nazist sau chiar victimele lui, noi, fii ori nepoți, suntem în vecinătatea celui mai cumplit genocid declanșat de către o Rusie revanșardă împotriva pașnicului popor ucrainean.

Anul 2022 le-a oferit moldovenilor aceleași ”bucate tradiționale” – sărăcie, deznădejde, poteci de fugă din Țară, bătrîni singuri și triști, copii pe care părinții i-au lăsat în grija rudelor pentru a munci în străinătate, al căror prezent și viitor este presărat cu lipsă de educație, violență, alcoolism, droguri, crime, temniță etc., cam același ”cartel de politicieni” lipsiți de griji pe seama îndoctrinării moldovenilor și, mai ales, multă vrajbă socială!

În raport cu cele arătate mai sus, bucuriile reale ale moldovenilor din 2022 au fost stratificate diferit. ”Elitiștii” minoritari se simt satisfăcuți de funcțiile bănoase deținute în Stat, de milioanele dobîndite din afacerile lor curat-murdare, de trădările naționale bine finanțate, de profiturile financiare incredibile de pe urma credinței într-un Dumnezeu despre care ”mijlocitorii Lui” spun că le transmite: ”crede și nu ne cerceta” etc.

O parte dintre mulțimile de moldoveni majoritari, însă, în anul 2022, au avut bucurii cu mult, mult mai mărunte – s-au veselit că s-au căsătorit, s-au extaziat în fața unui nou-născut, au fost extrem de satisfăcuți că au restituit vreo datorie bănească unuia, s-au bucurat enorm că ceilalți au văzut că ”nu s-au făcut de rușine” cînd au întins o masă festivă etc.

În contextul celor arătate, constatăm, cu tristețe, că optimismul la moldoveni este deschis strict printr-o fereastră politică obligatorie, ca să nu moră de foame. Politicienii știu asta și de aceea le și cultivă/întrețin o fudulie străină bucuriilor dorite de ei în realitate. Aici mă refer la realitatea că moldoveanul își stabilește bucuria în funcție de ”ce cred alții” despre cum a făcut o nuntă, o masă comună oarecare, un Hram etc., chiar dacă el și-ar fi dorit altceva.

Ce ne așteaptă în 2023? Nimeni nu știe, nici Putin și nici Biden! Poate fi Apocalipsa sau poate fi Pace! Să sperăm că tiranul de la Kremlin nu va provoca Apocalipsa! Oricum, chiar și în condițiile unei Păci dorite, viața va continua să fie destul de grea, dar promițătoare. Indiferent de ce va fi în 2023, important e ca noi, oamenii, să încercăm măcar să fim mai buni unul cu celălalt. Doar asta contează, în primul rînd, înainte de a vă spune La Mulți Ani!