TRANSPORTATORII SINT HOTARITI SA FACA PROTESTE DE AMPLOARE DACA TARIFUL NU VA FI MAJORAT

Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, susține că transportatorii sînt gata să îmbunătățească condițiile de călătorie pentru pasageri dacă vor primi asigurări că investițiile lor vor putea fi recuperate. Făcînd declarații de presă în contextul protestului organizat astăzi de către șoferii rutelor interurbane, Oleg Alexa a spus că, din cauza neajustării tarifelor de călătorie, unele sate nu au astăzi acces la transportul public.

Este a treia grevă organizată de transportatori, iar dacă problema nu va fi soluționată, protestele vor fi mai de amploare, a declarat președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

Oleg Alexa recunoaște că unitățile de transport sînt învechite, dar spune că nu există posibilități pentru a le înlocui. „Astăzi rata de credit la bancă este mai mare decît profitul nostru. Finanțarea este dintr-o singură sursă: de la pasager. Statul nu ne dă nimic. Din contra, ne ia tot ce poate”, a spus Oleg Alexa.

Transportatorii solicită majorarea tarifului de la 48 bani/km la 74 bani/km. „Azi nu e timpul, azi sînt alegeri, poimîine o să fie alegeri repetate, apoi anticipate, locale, prezidențiale și tot așa. De șase ani nu este momentul să fie ajutate tarifele”, menționează președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.

„Forma noastră de protest se va repeta dacă nu vom fi auziți. Ei sînt nemulțumiți de unele aspecte ale activității noastre. Le-am spus că noi sîntem gata să discutăm, să auzim condițiile lor, la ce schimbări se așteaptă din partea noastră, însă toate aceste schimbări își au costul lor și ele trebuie reflectate în tarif”, a mai spus Oleg Alexa.

Ministerul Economiei și Infrastructurii, într-un comunicat de presă, menționează că ministrul Anatolie Usatîi a avut o ședință cu reprezentanții companiilor specializate în transportul de pasageri. La ședință, a reiterat că autoritățile sînt conștiente de faptul că problema tarifară este una care a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Pe de altă parte, le-a transmis reprezentanților șoferilor că abordarea lor de o manieră ultimativă, fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători, nu este corectă. În comunicat se spune că ministerul a inițiat consultări, pe platforma Consiliului Consultativ al MEI, în vederea identificării problemelor ce contribuie la stagnarea domeniului, dar și a soluțiilor pentru depășirea acestora.

Protestul de astăzi a durat mai bine de două ore. Șoferii a peste trei sute de microbuze de pe rutele interurbane au parcat în Piața Marii Adunări Naționale, nemulțumiți de faptul că autoritățile tergiversează majorarea tarifelor de călătorie. În total, peste 1000 de curse au fost suspendate. Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfînt, în perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni și Pușkin, a fost blocat. Transportul public a fost redirecționat pe străzile adiacente.

Sursa: IPN